TZOB Baskani Bayraktar Tarim Sektörünün Sorunlarini Degerlendirdi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, tarim sektörünün sikintida oldugunu belirterek, “Bir defaya mahsus olmak üzere çiftçimize verilen desteklerin, prim desteklerinin artirilarak en kisa zamanda çiftçiye bir can suyu olarak ödenmesini istiyoruz” dedi.

TZOB Baskani Bayraktar Tarim Sektörünün Sorunlarini Degerlendirdi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, Karaman'da bir otelde gerçeklestirdigi basin toplantisiyla tarim sektörünün sorunlarini degerlendirdi. Bu yil tarimda yangin ve afet yili oldugunu söyleyen Genel Baskan Semsi Bayraktar, “Maalesef geçen yil çok iyi bir dönem geçirdik. Geçen yil yagislar ve iklim kosullari bize yardimci oldu. Hayvanciligimiz iyiydi, bugdayimiz patlama yapti. 22 milyon ton civarinda bugdayimiz vardi. Meyve ve sebze üretiminde ihtiyacimizin üstünde üretim gerçeklestirdik. Öyle bir üretim gerçeklestirdik ki üreticilerimiz meyvelerini ve sebzelerini pazarlayamaz hale geldiler ve bir pazarlama sorunuyla karsi karsiya kaldik. Ama bu yil iklim kosullari maalesef tarim sektörünün lehinde gelismedi. Ekim, Kasim, Aralik, Ocak ve Subat aylarinda yagislar mevsim normallerinin altinda seyretti ve kuraklik yasadik” dedi.
Çiftçi için asil sikintinin hasat döneminde basladigini belirten Bayraktar, “Simdi bir sey yok ortada. Borç ödemeleri basladiginda, saga sola borçlanmis üretici normaldir bu. Adam çalistirmis, bankalardan borç almis, gübre bayilerine borçlanmis, tohum bayilerine borçlanmis. Hasatta yeterli ürünü bulamayan çiftçi, borç yüküyle karsi karsiya geldiginde sikintiyi o zaman yasayacagiz. Biz de bununla alakali tedbirlerin alinmasi noktasinda hükümetimizi uyariyoruz. Biliyorsunuz, Tarim Kredi ve Ziraat Bankasi borçlari yapilandirildi ama biz bunu yeterli görmüyoruz. Biz yapilandirmanin en az iki yil olmasini istiyoruz. Bir yil kurtarmaz benim üreticimi” seklinde konustu.
Çiftçiye verilen destek ve primlerin artirilarak en kisa zamanda ödenmesi gerektigini ifade eden Bayraktar, “Elektrik borçlarinin mutlak surette yapilandirilmasini istiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarimiz var. Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarinin yapilandirilmasini hükümetimizden yine bekliyoruz. Bunlari fevkalade önemsiyoruz. Bir de belki bir defaya mahsus olmak üzere çiftçimize verilen desteklerin, pirim desteklerinin artirilmak suretiyle ve en kisa zamanda ödenmesi suretiyle çiftçiye bir can suyu olarak ödenmesini istiyoruz. Yani bir can suyuna ihtiyaç var” ifadelerini kullandi.
Bayraktar dünyada ve ülkemizde tarim sektörünün önemini vurgulayarak, “Bunun yaninda birtakim tedbirleri de almamiz lazim. Bu manada miras hukukunun degistirilmesi yani arazi kanununun degistirilmesi ki o miras hukukunu da kendiliginden degistirecek. Arazi Kullanim Kanunu Türkiye’de bir milattir. Bunu ifade edeyim. Biz 3-4 sene bu kanunun degismesi için mücadele verdik, çalistik. Simdi arazi parçalanmayacak ve toplulastirma çalismasi da beraberinde yürüyecek” dedi.
“ET ITHALATI ÜRETIME DARBE VURUR”
Hayvanciliktaki sorunlari da degerlendiren Bayraktar, sütte istikrar saglandigi takdirde besi hayvanciliginin da hizla gelisecegini söyledi. Et lobilerinin hortladigini ifade eden Bayraktar, “Et ithalinden bahsediyorlar. Ithalat çözüm degildir. Ithalat bu ülkeyi perisan eder. Ithalat üretimimize darbe vurur, ahirlari bosaltir. Ithalat belirli bir noktaya geldiginde arz talep dengesi saglanacaktir. Fiyatlar su an yem fiyatlarina göre makuldür, yüksek degildir. Bir ithalat bütün ahirlarin bosalmasina sebep olur. Hayvanciligimizin uzun yillar belini dogrultamayiz. Et lobilerini de buradan uyariyorum; aklinizi basiniza alin. Bu ülke üretirse, bu ülkede ticaret yapanlar para kazanir. Böyle ithalata siginmak suretiyle hem çiftçimize, hem de tüketicimize darbe vurmaya, zarar vermeye hakkiniz yok. 'Birileri zengin olacak' diye bu ülke ithalat yapamaz. Bu, ülkenin ayibi olur. Biz üretiyoruz ve devam edecegiz. Bunun önünü kestigimizde ithalatla bugünü kurtaririz. Bugün fiyatlari asagiya çekeriz ama yarinimiz olmaz. Onun için önemli olan üretimdir. Üretimi saglayacagiz” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284