Üretici Elmaya Ihracat Destegi Istiyor

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, iç ve dis pazarda ürününü satisa sunmak için bin bir emekle yetistiren çiftçinin, piyasada yeterli fiyat olusmamasindan dolayi zararla karsi karsiya kaldigini belirterek, “Dis pazarda aranilan kalitede üretim yapmamiza ragmen elma ihracatimizin arzu edilen seviyede olmamasi, üreticimizi zor durumda birakti” dedi.

Üretici Elmaya Ihracat Destegi Istiyor
Konuyla ilgili açiklama yapan Bayraktar, Türkiye’nin iklim ve toprak sartlarinin, pazar degeri yüksek, verimli, kaliteli meyve olusturan elma çesitleriyle yapilan üretime uygun oldugunu bildirdi. Anadolu’nun, elmanin anavatani oldugunu vurgulayan Bayraktar, bundan dolayi ülkenin hemen her bölgesinde elma yetistiriciligi yapmanin mümkün olabildigini belirtti.
“ÜRETIMDE ÇIN VE ABD’NIN ARDINDAN ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ”
Son yillarda, kaliteli, özellikle dis pazarda tercih edilen çesitlerin yetistirilmesinden dolayi elma ihracatinin 2011 yilinda 36,6 milyon dolar olarak gerçeklestigini bildiren Bayraktar, sunlari kaydetti:
“Yurdumuzun hemen her bölgesinde yetistirilmesi mümkün olmasi nedeniyle 2002 yilinda 2,2 milyon ton olan elma üretimi, 2011 yilinda yaklasik yüzde 27’lik artisla 2,8 milyon tona ulasti. 69,6 milyon ton olan dünya elma üretimi içinde yaklasik yüzde 4’lük payla elma üreticisi ülkeler arasinda Çin ve ABD’nin ardindan üçüncü sirada yer aliyoruz. Türkiye’yi Italya ve Hindistan takip ediyor. Türkiye’nin elma üretiminin 10 yil gibi kisa bir sürede bu noktalara gelmesinde, elma ihracatimiz, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi’nin verdigi bahçe tesisi destegi ve meyve olarak tüketimin yani sira meyve suyu, marmelat, sirke, çay, cips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünlere islenmesi de etkili oldu. Elma üretimi ekonomimize önemli katkilar sagladi.”
“ELMA NE YAZIK KI DEGERINI BULAMADI”
Bu duruma ragmen, budamasindan hasadina kadar büyük sikinti ve emekle yetistirilen; gübre, ilaç, isçilik, ambalajlama ve depolama gibi girdilerin, maliyetini yükselttigi elmanin, ne yazik ki degerini bulamadigini belirten Bayraktar, söyle devam etti:
“Ülkemizde elmada hasat sezonu halen devam ediyor. Küresel isinma yüzünden yasanan iklim degisikliklerinin getirdigi sikintilara ragmen iç ve dis pazarda ürününü satisa sunmak için bin bir emekle yetistiren çiftçimiz, piyasada yeterli fiyat olusmamasindan dolayi zararla karsi karsiya kaldi. Dis pazarda aranilan kaliteli üretim yapmamiza ragmen elma ihracatimizin arzu edilen seviyede olmamasi, üreticimizi zor durumda birakti. Elmaya verilen desteklerin sadece bahçe tesis asamasiyla sinirli kalmasi, üretici ve tüketici arasindaki büyük fiyat farki sonucu üreticinin degil de aracilarin kazanmasi, bazi yillarda yapilan hatali ithalat uygulamasi da sikinti yaratiyor.”
“ELMA IÇIN IHRACATIN ÖNEMI DAHA DA ARTTI”
Son yillarda üretimde önemli artis oldugu, iç tüketiminin sinirli kaldigi göz önüne alindiginda, iç tüketim fazlasi elma için ihracatin öneminin daha da arttigini vurgulayan Bayraktar, sunlari kaydetti:
“Dünya elma üretimde Çin ve ABD’nin ardindan üçüncüyüz. Tüketim fazlasi ürün için ihracattan baska bir alternatif bulunmuyor. Üreticimizin ürünün hak ettigi degeri bulmasi, zarar etmemesi, zor durumda kalmamasi için, muhafaza süresi belirli olan elmasini bir an evvel degerlendirmesi, ancak artan ihracatla saglanabilir. Bu ise ihracat artisini saglayacak destegin verilmesi, diger bir ifadeyle üreticiyi ihracata tesvik edecek önlemlerin alinmasiyla mümkün olabilir. Aksi durum üreticimizin zarar etmesine, bunun sonucu olarak baska çaresi kalmayan çiftçimizin üretimden vazgeçmesine yol açar. Yaklasik 500 bin üretici nüfusun istihdamini saglayan elma üretiminde çalisan isçileri ve elmayi isleyerek katma deger kazandiran tarimsal sanayide saglanan istihdam düsünüldügünde, üreticimizin üretimden vazgeçmesi ekonomimiz açisindan önemli bir kayip olacak.”
“SOGUK HAVA DEPOLARI ELMAYLA DOLU”
Bayraktar, ülke üretiminin yüzde 55’ini yapan Isparta, Karaman, Nigde ve Antalya’da soguk hava depolarinin elmayla dolu olmasinin üreticiler için iç piyasada pazar bulmayi neredeyse imkansiz hale getirdigini belirtti. Üreticilerin üretimde sürekliligi saglamak için, ilaç, gübre, sulama, bakim, budama ve depolama masraflari için kullandiklari krediyi iç piyasada satis yapamadigi için ödeyemeyecek duruma geldigine dikkat çeken Bayraktar, söyle dedi:
“Üreticilerimizin bu magduriyetlerinin giderilmesi açisindan uluslararasi pazarda, üreticilerimize rekabet ortami olusturulmasi zorunluluk tasiyor. Uluslararasi pazarda Türkiye’nin ithalat-ihracat açiginin kapatilmasinda büyük önem tasiyan tarim ürünlerinde ihracata yönelik devlet desteklerinin, en kisa zamanda uygulamaya konulmasi gerekir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284