Vali Kahraman `Bosa Akan Her Damla Su Milli Kayiptir`

Ilimiz Valisi Süleyman Kahraman, Akçasehir Kasabasinda kapali sistem yeralti sulama sisteminin açilisina katildi.

Vali Kahraman `Bosa Akan Her Damla Su Milli Kayiptir`
Açilisa Vali Kahraman’in yani sira Milletvekili Mevlüt Akgün, Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürü Mehmet Öztiryaki, Akçasehir Sulama Kooperatifi Baskani Mevlüt Saribas ile çok sayida davetli katildi.
Açilis töreni öncesinde Akçasehir Sulama Kooperatifini ziyaret eden Vali Kahraman ve beraberindekiler kapali sistem yeralti sulama sistemi hakkinda Kooperatif Baskani Mevlüt Saribas'dan bilgi aldilar. Saribas Bu sistem ile yüzde 40'a varan oranlarda su tasarrufu yapildigini ayrica toprak veriminde artisin saglandigini bununda yetistirilen ürünlere olumlu bir sekilde yansidigini belirtti. Ziyaretin ardindan Zahran Yaylasi'na giden Vali Süleyman Kahraman ve beraberindeki heyet yeralti sulama sisteminin açilisini gerçeklestirdi.
Konuyla ilgili açiklama yapan Vali Kahraman geçtigimiz günlerde yaptigi Isveç gezisindeki izlenimlerini hatirlattigi açiklamasinda, “Devlet Meteoroloji Isleri Genel Müdürlügünün verilerine göre ortalama yillik yagis miktari; Karaman‘da 326 mm.'dir. Karaman‘in az yagis alan yerlerinde de ise ortalama yillik yagis 250 mm‘ye kadar düsmektedir. Yagislarin az olmasi ve modern olmayan tekniklerle yapilan tarimsal sulamalarin sonucunda yeralti sularinda seviye git gide düsmüstür. Bu gerçekten hareket ederek tarimda sulama konusunda daha bilinçli davranmak zorundayiz. Çiftçilerimizin sulama ihtiyacinin karsilanmasi için etkili sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Salma sulama sistemi suyun israfinda büyük bir paya sahiptir. Bosa akan her damla su milli kayiptir. Bu nedenle bu bereketli topraklarda bu israfin önüne geçmek için modern sulama sistemlerine geçmemiz bir zorunluluk ve bir sorumluluktur. Yine sulamadaki maliyetin düsürülebilmesi için alternatif enerji kaynaklarini öne çikarmak zorundayiz. Bu alanda ilimizin ciddi bir potansiyele sahip oldugunu her firsatta dile getirdik, getirmeye de devam edecegiz. Bu süreçte atilmasi gereken en önemli adimlardan biri de bu alanda dünyada yasanan gelismeleri takip etmek, farkli ülkelerin bu konudaki bilgi ve birikiminden faydalanabilmektir. Yapilan bu sistem ile Akçasehir Kasabamizda su israfinin yüzde 40 gibi büyük bir oranda önlendigini görüyoruz. Bu sistem ilerleyen zamanlarda ilimizde yayginlasacaktir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284