Yem Bezelyesi Tarla Günü Yapildi

Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü’nce geçtigimiz hafta sonu Fatih Mahallesinde Yem Bezelyesi Tarla Günü düzenlendi.

 Yem Bezelyesi Tarla Günü Yapildi

Tarla Gününe Il Müdür Vekili Ibrahim Erkol, Il Müdür Yardimcisi Vekili Ömer Sagkaya, Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Sube Müdür Vekili Mehmet Koçak, teknik personel ve çiftçiler katildi.

Il Müdür Vekili Ibrahim Erkol tarla gününde yaptigi konusmada, “Ülkemiz ve ilimiz tarim ve hayvanciliginin gelistirilmesinde en önemli faktörlerden birisi de yem bitkilerinin ekilis alani ve miktarinin yükseltilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda Bakanligimizca Bitkisel Üretimini Gelistirme Projesi ve Çayir Mera Yem Bitkilerini Gelistirme Projeleri uygulamaya konmustur. Projeler dahilinde Il Müdürlügümüzce % 50 Çiftçi katkili olarak 1.000 kg yem bezelyesi, 6.500 kg macar figi, 1.650 kg yonca tohumu üreticilerimize dagitilmistir. Yem bitkisi desteklemesi olarak ilimizde 2014 yilinda 2 milyon 128 bin TL yem bitkisi ödemesi yapilmistir. Fig ve diger tek yillik yem bitkileri desteklemeleri dekara 35 TL olup, basvurular devam etmektedir. Yem bitkileri ekilisimizi artirmak ve üreticilerimizi yem bitkisi ekimine özendirmek için Faruk Eser isimli çiftçimizin 17 dekar arazisinde yem bezelyesi ekimi yaptirilmistir. Tarla gününün Ilimizde yem bitkisi ekilisinin artirilmasina katki saglayacagina inaniyor, hayirli olmasini diliyorum” dedi. Tarla gününde konu uzmani Tekniker Ramazan Topal ise verdigi bilgilerde: “Dünyada en çok üretimi yapilan üçüncü yemeklik dane baklagil bitkisi yem bezelyesidir. Yem bezelyesi ayni zamanda münavebe bitkisi ve hayvan yemi olarak da tarimi yapilmaktadir. Hayvan yemi olarak yesil ve kuru silaj yapilarak kullanilmakta ve hasattan sonra kalan sap ve samani da hayvan yemi olarak degerlendirilmektedir. Protein orani yüzde 25-30 oranlarina sahip bir ürün olan yem bezelyesinin tek basina hayvanlara yedirilmesini tavsiye etmiyoruz. Baska çesit kaba yemlerle karistirilarak yedirilmesi gerekmektedir” dedi.
Konusmalarin ardindan yem bezelyesinin biçimi gerçeklestirilerek tarla gününe son verildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284