17 Milyon Uydu Anteni Çöpe Gidiyor

Türkiye 2015 yili basinda dijital karasal yayina geçiyor. Sistem degisince 17 milyon uydu anteni çöpe gidecek. Su an evlerinizde kullanmis oldugunuz televizyon yayin alicilarini unutun. Çünkü 2015 yilindan itibaren sistem tamamen degisiyor.

17 Milyon Uydu Anteni Çöpe Gidiyor
Dijital karasal yayina 2014'te geçilecek olan Türkiye'de frekans planlamasi dahilinde belirli illerde toplam 400 milyon TL maliyetle 800 adet verici anten kurulacak. 450 televizyon ve bin 100 civarinda radyonun frekansa kavusacagi yeni dönemde 17 milyon adet uydu anteni çöpe gidecek.
Televizyon ve radyolara frekans tahsisi amaci ile çikarilan Radyo ve Televizyon Kurulus ve Yayin Hizmetleri hakkindaki kanun 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüge girdi. Radyo Televizyon Üst Kurulu (rtük) ve Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK)'nun bu alanda yaptiklari çalismalarda son asamasina geldi. Söz konusu kanunun geçici 4. maddesi'ne göre Türkiye, 2015 yili basinda dijital karasal yayina geçmek zorunda. Ayrica kanun, Türkiye'de var olan yayincilik politikasini da yeniden belirleyecek.
400 MILYON TL MALIYET
2014'e kadar yapilacak çalismalar ile birlikte 23'ü ulusal olmak üzere toplam 252 televizyon ve 36'si ulusal olmak üzere toplam 1.090 radyonun frekans tahsisleri yapilacak. Frekans planlamasini yaptiran rtük ile aralarinda Kanal D, Star Tv, Atv, Kanal7, STV, Fox ve Tv8'in de bulundugu 16 yayinci ortagin bulundugu Anten A.S.'ye ortalama 400 milyon TL'ye mal olacak 800 adet verici anten kurulacak.
Antenlerin satin alim ve kurulumunu saglayacak olan Anten A.S., sistemin isletmesini de yürütecek. Dijital karasal yayincilik ile birlikte Türkiye'deki 17 milyon adet uydu anteni de çatilardan kaldirilacak.
800 ADET VERICI ANTEN KURULACAK
Mobil Servis Saglayici Is Adamlari Dernegi (MOBILSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Erdogan, özellikle frekans tahsisi konusunda piyasada bir hareketlilik basladigini belirtti. 1994 yilinda kurulan rtük'ün kurulus amacinin, yayincilik yapan kuruluslarin frekans planlamasini yapmak oldugunun altini çizen Erdogan, "Aradan geçen zaman içerisinde maalesef bu görevini yerine getirememis, ancak çikarilan kanun ile birlikte artik bu görevini yerine getirebilme imkani bulacak" dedi.
Rtük ve BTK'nin bu konuda bir konsensus içerisinde çalistigini hatirlatan Kubilay Erdogan, "Geçen yil frekans tahsisi planlama ihalesi yapildi. rtük ilgili planlama için Fransiz bir yazilim firmasi ile anlasti, firmaya dijital frekans planlamasi'ni yaptirdi ve teslim aldi. Bu planlama dogrultusunda da Türkiye'nin tamamina 800 adet dijital karasal yayincilik yapilmasina imkan saglayacak verici anten kurulacak" seklinde konustu.
ANTENLER BAZ ISTASYONU OLABILIR
Türkiye'de mevcut GSM sirketlerinin 60 bin adet baz istasyonu bulundugunu ifade eden Kubilay Erdogan, "Dijital karasal yayincilik sürecinin tamamlanmasi için geriye iki adim kaldi. Bu adimlardan biri kurulacak olan 800 antenin satin alinmasi ve kurulmasi. Bu noktada iki alternatif karsimiza çikiyor. Türkiye'deki mevcut baz istasyonlarina 800 verici monte edilebilir veya bu baz istasyonlari kaldirilarak, yeni kurulacak 800 verici antenini GSM sirketlerinin de kullanmasi saglanabilir. Su siralar rtük, BTK ve GSM sirketleri bu konular üzerinde görüsmelerini sürdürüyorlar" diye konustu.
Ikinci önemli konunun ise frekans tahsisi oldugunu söyleyen Erdogan, "Türkiye'de 23'ü ulusal toplam 450 civarinda televizyon kanali uydudan yayin yapiyor. Bunun yani sira 1.090 adet radyo bulunuyor. Bunlarin hepsine bir planlama dahilinde frekans tahsisi yapilmasi gerekiyor. rtük frekans tahsisi için ihaleye çikacak. Öncelik alim hakki mevcut yayinci kuruluslarda olacak. Belirli bir bedel ile planlanmis olan bütün frekanslarin tahsisi gerçeklestirilecek. Dolayisiyla bu frekans tahsisi ile birlikte televizyon ve radyolar resmi olan frekanslarindan yayin yapmaya baslayacaklar" dedi.
ESKI TÜPLÜ TELEVIZYONLAR GIDIYOR
Dijital karasal yayina geçis ile birlikte yayinlari izleyebilmek için eski tüplü televizyonlarin degistirilmesi gerektigine veya sinyal alabilen set üstü kutu adi verilen bir aparat kullanilmasi gerektigine dikkat çeken Erdogan, "Türkiye'de 17 milyon adet uydu anteni bulunuyor. Bu antenlerin hepsi bir takvim dahilinde kullanim disi kalacak. Görüntü kirliligi de bu sayede ortadan kalkmis olacak. rtük, geçis döneminde mevcut antenlerin sökülmesi için bir takvim belirleyecek ve o süre zarfinda antenlerin çatilardan veya binalardan sökülmesi saglanacak" dedi.
Frekans tahsisi ile birlikte tipki radyolarda oldugu gibi televizyonlarin da hiçbir baglanti olmadan her yerde izlenebilecegini ifade eden Erdogan, "Dijital karasal yayin oldugu için hem görüntü kalitesi hem de ses kalitesi çok yüksek olacak. Bunun yani sira televizyon ve radyolar yeni teknoloji ile birlikte tek frekanstan tüm ülkeye yayin yapma imkani bulacak ve bölgesel yayinciliga da kavusmus olacak. Yayincilar kendilerini nerede, ne zaman ve kaç kisinin izledikleri bilgisine çok rahat ulasabilecekler. Bu bilgi dogrultusunda da reklamlari bölgesel olarak planlayabilecekler. Yeni dönem yayinciliga ve is dünyasina farkli bir anlayis getirirken, haberlesme, iletisim ve yayincilik tek bir platform üzerinden yapilmasini sagliyor" dedi.
YENI IS FIRSATLARI YARATACAK
Dijital karasal yayinin mobil cihazlarin kullanimini da tesvik edecegini bildiren Kubilay Erdogan, "Su anda GSM sebekesi üzerinden mobil cihazlarimizda TV izleyebiliyor, radyo dinleyebiliyoruz. Bu yeni teknoloji ile birlikte mobil cihazlar dijital karasal yayin sebekesinden bu hizmeti alacaklar" dedi. Mobil kullanicilarin eglence ve haberlesme hayatlarinin farklilasacagini söyleyen Erdogan, yeni teknolojinin sektöre 100 milyon dolarlik yeni is firsatlari yaratacagini kaydetti.
Kaynak: Haberler.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284