A Sinifi Olmayan Satilmayacak

Yüksek Denetleme Kurulu`nun bu yilin Subat ayinda kabul ettigi Enerji Verimliligi Strateji Belgesi uyarinca 1 Temmuz`dan itibaren A sinifinin altindaki buzdolaplarinin satisi ve ithalati yasaklanacak.

A Sinifi Olmayan Satilmayacak
Konuyla ilgili AA muhabirine degerlendirmelerde bulunan Türkiye Beyaz Esya Sanayicileri Dernegi (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Baskani Özcan Aydilek, Türkiye'deki toplam enerji tüketiminin yüzde 24'ünün konutlarda gerçeklestigini ve konutlardaki toplam tüketimin yarisinin da beyaz esyalardan kaynaklandigini söyledi.
Enerji verimliligi konusunun Türkiye'nin enerji ihtiyaci düsünüldügünde cari açiga bile etki edecek önemde oldugunu dile getiren Aydilek, ''Beyaz esyalarin konutlarda tükettigi enerjinin yüzde 60'i buzdolabindan kaynaklaniyor. Yani Türkiye'nin toplam tüketiminin yüzde 7'si buzdolaplarindan kaynaklaniyor'' dedi.
1990'li yillarda C sinifi bir buzdolabinin yilda 840 kilovattsaat enerji tükettigini kaydeden Aydilek, 1 Temmuz'dan itibaren A sinifinin altindaki buzdolaplarinin satisinin yasaklanacagini hatirlatti.
ATATÜRK BARAJI'NIN ÜRETIMI KADAR TASARRUF
A sinifi bir buzdolabinin yilda 390, A 290, A 190 kilovattsaat enerji tükettigini ifade eden Aydilek, ''Bugün Türkiye'deki hanelerde toplam 24-25 milyon buzdolabi var. Bunun 15 milyon kadari B-C sinifi arasinda degisiyor. Belki 15 milyon buzdolabinin tamamini degistirmek mümkün degil ama bu buzdolaplarini A sinifi ile degistirmek mümkün olsa her yil Atatürk Baraji'nin yillik üretimi kadar enerji tasarrufu saglariz'' diye konustu.
Dernek üyesi firmalarin uygulamaya karsi hazirlikli oldugunu belirten Aydilek, firmalarin bayilere A sinifinin altinda buzdolabi satisi yapmadiklarini bildirdi.
Elinde A sinifinin altinda buzdolabi bulunan bayilerin durumlarini da degerlendiren Aydilek, ''1 Temmuz'a kadar bu tip ürünleri satamayan bayiler satisa devam edebilirler. Ama o tarihe kadar bu siniftaki ürünlerin satilacagini tahmin ediyorum'' ifadesini kullandi.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284