Anten Gitti USB Geldi

TÜRKIYE genelinde ücretsiz olarak izlenebilen karasal yayin, 300 milyon Euro’luk yatirimla yerini yüksek görüntü ve ses kalitesine sahip ‘sayisal karasal yayin’a birakiyor. Herhangi bir antene gerek duymadan izlenebilecek sayisal karasal yayin, televizyon modeline bagli olarak USB bellek boyutlarindaki bir aparat sayesinde seyredilecek.

Anten Gitti USB Geldi

TÜRKIYE’de ‘çubuk’, ‘kilçik’ veya ‘çati anteni’ olarak tabir edilen alicilarla izlenebilen karasal yayin, yerini antensiz ‘sayisal karasal yayina’ birakiyor. Sayisal karasal yayinla birlikte 11’i yüksek çözünürlüklü (HD) olmak üzere toplamda 33 ulusal televizyon kanali ücretsiz olarak izlenebilecek. ‘In-door reception’ (kapali alan erisim) özelligi sayesinde evin disinda herhangi bir antene gerek duymadan sinyal alinmasina imkan taniyan sayisal karasal yayin, USB bellek boyutlarindaki bir kutu sayesinde seyredilecek. ‘DVB-T 2 Embedded’ özelligi bulunan televizyonlar ise hiç bir aparata gerek duymadan bu yayina ulasabilecek. Ancak televizyonunda bu özellik bulunmayanlar, fiyatlari 50-100 lira arasinda degisen aparatlarla sayisal yayini izleyebilecek.
300 MILYON EURO YATIRIM
Turksat’a yaptigi 500 milyon dolarlik yatirimla iki uydu firlatan devlet, sayisal yayinin ihtiyaç duydugu 300 milyon Euro’luk yatirim için özel sektöre ‘elini tasin altina koy’ dedi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) talebi dogrultusunda TRT ve özel televizyon kanallarinin da ortagi oldugu Anten TV adinda yeni bir sirket kuruldugunu anlatan Dogan TV Holding Teknik Grup Baskani Hakan Tümer, “Ihale tamamlandiktan sonra, yayinin baslamasi için Anten TV 300 milyon euroluk bir yatirim yapacak. Ihale sonuçlandiktan 1.5 ay sonra siralamaya giren kanallar analog yayinlarini kapatacak. 2013 yili sonundan itibaren kademeli olarak dijital yayina geçilecek. 2015 Mart ayina kadar analog yayin bitecek” diye konustu.
600 MILYON LIRA KAZANACAK
ABD ve AB’nin de ayni yayin için gereken yatirimlari devlet bütçesinden karsiladigini hatirlatan Hakan Tümer, su degerlendirmeyi yapti: “Sayisal yayin ihalesiyle birlikte devletin kasasina 600 milyon lira girecek. Karasal yayindan bosalacak frekans da mobil operatör sirketlerinin 4G ihalesi için kullanilacak. Devlet burada gereçeklestirecegi ihaleden de para kazanacak.”
Uydu kullanimi üçe katlanacak
SAYISAL karasal yayinin ücretsiz kullanimi nedeniyle uydu yayinlarinin tehlikeye girmeyecegini savunan Türkiye Uydu Elektronik Iletisim Is Insanlari Dernegi (TUYAD) Baskani Hayrettin Özaydin ise sunlari söyledi: “Turksat 500 milyon dolarlik yatirimla 2 uydu firlatti. 2014 yilinda iki uydu da devreye girerek su anki uydu kullanimini 3’e katlayacak. Her yil 1.5 milyon kutunun yenilendigi Türkiye uydu sistemleri sektörü hem iç pazara hem de ihracatta büyüyor. Bugün 35 liraya uydu alicisi alip 3 bin kanal izleyebiliyorsunuz. Turksat kanal güncelleme sistemiyle artik bütün yeni çikan kanallar, otomatik olarak uydudan güncelleniyor. Uydu kullanimi daha da kolay hale getiriliyor.” Çanak antenlerin yarattigi çirkin görüntünün ortadan kaldirilmasi ve dogru, uygulanabilir bir yöntem için çalismalarini sürdürdüklerini ifade eden Hayrettin Özaydin, söyle konustu: “Türkiye olarak Dünya Uydu Birligi’nin baskanligini yürütüyoruz. ‘Tek anten, tek kutu’ hedefimiz var. Fransa’da toplanti yaptik. Çanak antenler çatiya konup sigortali olacak. Binalarda kurulacak olan sistemin dogru kisiler tarafindan yapilip yapilmadigini kontrol etmek için de çalisiyoruz. Ancak bugün ruhsat asamasindaki binanin tv tesisatinin onayini PTT yapiyor. Halbuki bunun artik sektörü temsil eden kurumlarca yapilmasi gerekiyor.”
100 evden 65’i uydu kullaniyor
* Her 100 evden 65’inde uydu sistemleri kullaniliyor.
* 2012 yilinda 3 milyon 816 bin adet uydu alicisi satildi.
* 281 bin uydu alicisi adedi ithal edildi.
* Türkiye’deki 17 üretici firma yilda 11 milyon uydu alicisi üretiyor
* 48 ülkeye yillik 430 milyon dolarlik ihracat yapiliyor
* Pazarin yüzde 80’ini yerli oyuncular temsil ediyor
* Her yil 1.5 milyon kutu yenileniyor.
* Her yil uydu kullanicisi 1.8 milyon artiyor.
* Bu da her yil 1.8 milyon kisi uyduya geçiyor.
Ilk tercih Kanal D’nin
RTÜK, ulusal karasal sayisal televizyon yayin lisansi siralama ihalesinin ilk gününde, genel yayin türünde HD yayin yapma lisansi alan 8 yayinci kurulus ile bu kuruluslarin kumanda üzerindeki siralamalarini belirledi. TRT kumandanin bir numarasinda yeralirken Kanal D ise kumanda üzerinde siralama için ilk tercih yapma hakkini kazandi. Dün düzenlenen ikinci ihalede ise 11 standart çözünürlüklü yayin teknigiyle genel türde ulusal televizyon yayin lisansi için teklif verildi. Bugün ise 11 standart çözünürlüklü yayin teknigiyle tematik türde ulusal televizyon yayin lisansi ve 3 yüksek çözünürlüklü yayin teknigiyle tematik türde ulusal
televizyon yayin lisansi için teklifler alinacak.
Hareket halinde HD kalitesinde TV keyfi
* Türkiye’nin yüzde 10’u karasal yayin izliyor.
* Karasal sayisal yayin 1 kanalin kapladigi alana 8 kanalin sigmasini sagliyor.
* Türkiye’nin 370 noktasinda, her kurulusun kendisine ait birer vericisi varken, sayisal yayinla birlikte 370 noktada tek verici anten olacak.
* Sayisal yayin, ücretsiz olmasinin yaninda hareketli ve kesintisiz sinyal alma özelligine de sahip. Bu sayede otomobil ve otobüs yolculuklarinda kesintisiz ve yüksek kalitede televizyon izlemek mümkün hale gelecek.
* Alicisi olmayan dizüstü bilgisayarlara takilacak USB sayesine artik her yerden TV izlenebilecek.
Dijital platformda yerli kullaniliyor
TÜRKIYE’de dijital uydu üretiminin hizla gelistigini, D-Smart ve Dijitürk gibi dijital platformlarinin 2010 yilindan bu yana yerli üreticileri tercih etmeye basladigini belirten Hayrettin Özaydin, “Yaklasik 5 milyon dijital platform kullanicisi var. Bu platformlar da her geçen gün kullanici sayisini arttiriyor” diye konustu.
 Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284