Eski Ampuller Yasaklaniyor

Enerji verimliligi düsük ve karbondioksit yaydigi için çevreye zararli olarak degerlendirilen, aralarinda Türkiye`de yogun olarak kullanilan Edison tipi seffaf akkor ampullerin de bulundugu bazi ürünlerin üretim ve satisi, yarindan itibaren AB`de yasaklanacak.

Eski Ampuller Yasaklaniyor
AB'de enerji tasarrufu ve küresel isinmayla mücadelede aldigi kademeli kararlar dogrultusunda önce 100, ardindan 75 wattlik akkor ampullerin üretimi, satisi ve ithalati yasaklanmisti.
Hazirlanan program uyarinca 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren 60 wattlik akkor ampuller yasak kapsamina alinmis ve bu yilin Eylül ayina kadar piyasadaki bütün klasik akkor ampullerin satis, üretim ve ithalatinin yasaklanmasi hedeflenmisti.
Yasak ile AB ülkelerinin yilda toplam 40 milyar kilovatsaat enerji tasarrufun bulunmasi böylece karbondioksit emisyonunun yilda 15 milyon ton düsürülmesi amaçlanmisti.
Ampul konusunda ithalata bagimli oldugu için Türkiye'yi dogrudan etkilemesi beklenen uygulamanin ardindan enerjiden yüksek tasarruf saglayan ve LED ampullerin fiyatlarinin artmasi bekleniyor.
''Aliskanliklar kolay degismeyecek''
Türkiye'de faaliyet gösteren ampul ithalatçisi Cempa firmasinin sahibi Cem Çetinalp, yüksek enerji harcayan akkor lambalarin kaldirilmasindaki amacin, enerji tasarrufu saglamak ve aydinlatma yolu ile atmosfere yayilan karbondioksit emisyonunu azaltmak, çevre dostu ürünlerin kullanimini etkinlestirmek oldugunu söyledi.
Türkiye'de AB ülkelerinde alinan kararlarla gerçeklestirilecek uygulamalarin enerji tasarrufu saglayacagini ifade eden Çetinalp, ''Ancak aliskanliklarimizi degistirmek kolay olmayacaktir. Akkor ampullerin yasaklanmasi enerji tasarruflu ampullerin ve LED ürünlerin fiyatini artiracaktir. Bu da nihai kullaniciya etki edecektir'' dedi.
Bir geçis süreci yasanacagini ve fiyatlarin zamanla kirilma noktasina gelecegini belirten Çetinalp, 350-400 milyon dolarlik ampul pazarina sahip Türkiye'nin, ampulü ithal ettigini söyledi.
''Son nokta LED teknolojisi''
Geçmis yillarda Tekfen firmasinin yaptigi imalat girisimini simdi Vestel'in yaptigini dile getiren Çetinalp, ''Büyük bir yatirim projesi. Ancak aydinlatma ürün gami oldukça genis yelpazeli bir sektör, bunun yüzde 80'lik kismini da ampul olusturuyor. Bütçe tasarrufu için evlerimizde kullandigimiz tasarruflu ampuller, Türkiye'de yaklasik 20 senedir kullanilmaktadir, ancak son gelinen nokta LED teknolojisidir'' diye konustu.
Uygulamanin ertelenmesinin ithalatçi açisindan çok fazla bir anlami olmayacagini belirten Çetinalp, özellikle uzakdoguda fiyatlar esnek olsa da 6 ay sonra gelen bir uygulamanin bugünün pazar satisinda gözle görülür bir rant saglamayacagini kaydetti.
Yeni dönemle beraber stoklarinda ürün bulunan ithalatçinin satis fiyatinda artis saglayacagini bu durumun da stoklar eriyene kadar piyasada rekabete neden olacagini anlatan Çetinalp, ikame olarak ithal edilecek ürünün fiyati akkor lambalarin fiyatinin üstünde olacagini söyledi.
Uygulamanin ardindan tasarruflu ampullerin fiyatinda artis olmasi söz konusu olabilecegini ifade eden Çetinalp, Türkiye'de yaygin olarak 100 wattlik ampullerin kullanildigini kullanim tasarruflu ampullerin ise yüzde 20 daha az enerji ile ayni isik oranini sagladigini sözlerine ekledi.
Yerli üretici yok
Her mekanda kullanilan ve küresel anlamda önemli bir pazar olan ampul sektöründe tek yerli üretici Tekfen 2002'de üretimi durdurdugu için yerli üretici bulunmuyor. Söz konusu firma fabrikanin kapatilmasinin ardindan Çin'den ithal ettigi ampulleri piyasaya sunuyor.
Öte yandan, 2000'li yillarin basinda General Elektrik, Philips gibi küresel firmalar üretim yapilarinda degisiklige gittikleri gerekçesiyle Türkiye'deki fabrikalarini kapatti.
Bu arada Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin geçen yil Agustos ayinda yayimladigi bir teblig ile dogrusal olmayan ev tipi lambalarin, ev disinda kullanilmak üzere piyasaya arz edilse veya baska ürünlerle bir arada bulunsa bile piyasaya arz edilmeleri ile ilgili çevreye duyarli tasarim gerekleriyle özel amaçli lambalara ait ürün bilgilerine iliskin sartlar belirlenmisti.
Teblige göre, dogrusal olmayan ev tipi lambalarin belli çevreye duyarli tasarim gereklerini karsilamak zorunda oldugu hükme baglanmisti.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284