Habersiz Açilan Cep Telefonu Hatlarina Internet Önlemi

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK), vatandaslarin haberi olmadan adlarina cep telefonu hatti açilmasini engellemek ve bu sekilde açilmis hatlari iptal ettirmek için “Internet Üzerinden Hat Sorgulama Hizmeti” baslatiyor.

Habersiz Açilan Cep Telefonu Hatlarina Internet Önlemi

AA muhabirinin BTK'dan aldigi bilgiye göre, vatandaslar, haberi olmadan açilan cep telefonunu internetten sorgulayabilecek.
BTK, vatandaslarin haberi olmadan adlarina cep telefonu hatti açilmasini engellemek ve bu sekilde açilmis hatlari iptal ettirmek için “Internet Üzerinden Hat Sorgulama Hizmeti” baslatiyor.
Baskalari tarafindan kimlik bilgileri kullanilarak kendilerinden habersiz cep telefonu alinip alinmadigini merak edenler, bugünden itibaren BTK'nin internet sayfasinda açilacak olan hat sorgulama bölümünden kimlik numaralariyla adlarina baska hat açilip açilmadigini ögrenebilecek.
Hatlar ilgili GSM firmasi aranarak iptal edilebilecek
Internet sitesinde yaptiklari sorgulama sonucunda adlarina kayitli ancak baskalari tarafindan kullanilan telefon bulundugunu tespit edenler, bu hatlari ilgili GSM firmasini arayarak iptal ettirebilecek.
Habersiz açilan cep telefonu hatlarinin farkli amaçlar için kullanilmasi nedeniyle zaman zaman vatandaslar magdur olabiliyor.
Baskasinin adina ön ödemeli hat alan bazi kisiler, bu hatlari suç islemek veya uygunsuz mesajlar göndermek amaciyla kullanabiliyor. Faturali hatlar da ise kendi adina hat açildigindan haberi olmayan vatandas yüklü faturalarla karsi karsiya kalabiliyor. Bu gibi olaylar nedeniyle kagit üstünde hattin sahibi olarak gözüken ancak bundan haberi olmayan vatandaslar zor durumda kaliyor.
Bazi cep telefonu bayileri tarafindan, kimlik fotokopisini aldiklari kisilerin bilgisi ve rizasi disinda açilan hatlarin baska isimlere satildigi yönündeki haberler daha önce de kamuoyuna yansimisti. Bu yöntemin özellikle konusma ücretinin tahsili için hat sahibine fatura gönderilmesine gerek olmayan ön ödemeli hatlarda daha çok kullanildigi belirtiliyor.
Kisilerin bilgileri olmadan kullanilan cep telefonu hatlarinin ortadan kaldirilmasi ve bu alanda yasanan suistimallerin önlenmesi amaciyla BTK tarafindan daha önce de bazi kararlar alinmisti. Son olarak Kurul tarafindan Eylül ayinda alinan kararda, kendi adlarina abonelik sözlesmesi olmadan baskalarinin adina açilmis cep telefonu hatlarini kullananlara, bu hatlari üzerlerine almalari için 1 yillik süre taninmisti. Buna göre baskalarina ait cep telefonu hatlarini kullananlarin, 1 Ekim 2013 tarihine kadar ilgili GSM isletmecisine basvurup taahhütname imzalayarak, kullandiklari hatti herhangi bir ücret ödemeden üzerlerine alma imkani bulunuyor.
ISTE ÖGRENMENIN YOLU
SIM kartinizin kopyasi olup olmadigini anlamak için öncelikle tk.gov.tr adresine girin. Ardindan Mobil Hat Sorgulama Hizmeti için tiklayiniz ibaresine girdikten sonra kimlik numaranizi, telefon numaranizi ve operatörünüzü seçin. Size gelen SMS'teki kodu ve güvenlik kodunu ilgili alanlara girin.
Tüm bu islemlerin ardindan hattinizin baska bir kopyasi olup olmadigini, üzerinize kayitli hatlari liste seklinde görüntüleyebiliyorsunuz.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284