Internet Tuvaletten Bile Önce Geliyor!

Türkiye`de 26 ilde 3 bin gençle yapilan arastirmaya göre, gençlerin yüzde 8,3`ü sabah kalktiginda, ``tuvalete bile gitmeden`` internete giriyor.

Internet Tuvaletten Bile Önce Geliyor!
Gençler günde yaklasik alti saatini internette geçiriyor... Uyanir uyanmaz internete giren de var, bilgisayar basinda sabahlayan da.
3 bin genç üzerinde yapilan Intel'in ‘Genç Türkiye Arastirmasi', sosyal medyanin gençlerin vazgeçilmezi oldugunu ortaya koydu.
26 ilde 13-29 yas arasinda gençler arasinda yapilan arastirmaya göre, gençler günde alti saatlerini internette geçiriyor.
Yüz yüze gerçeklestirilen arastirmaya göre, gençlerin yasadigi hanelerin yüzde 71.4'ünde bilgisayar bulunuyor.
Türkiye'de gençlerin yüzde 8,3'ü sabah kalktiginda ''tuvalete bile gitmeden'' internete girdigini belirtirken, yüzde 4,7'si ise yataktan kalkmadan internete girdigini söyledi. Gençlerin yüzde 28,4'ü de evden çikmadan internete girdigini kaydetti.
DOGU KARADENIZ'DE DIZÜSTÜ BILGISAYAR
Gençlerin yüzde 44,5'inin masaüstü bilgisayari, yüzde 40,1'inin dizüstü bilgisayari, yüzde 25,7'sinin de akilli telefonu var. Arastirmaya göre, masaüstü bilgisayarin en yaygin oldugu bölge yüzde 56,6 ile Orta Anadolu. Dizüstü bilgisayar da yüzde 51'lik oranla en çok Dogu Karadeniz'de kullaniliyor.
Arastirmaya göre, Türkiye'nin yüzde 98'inde standart ya da akilli telefon bulunuyor. En çok cep telefonu olanlar yüzde 96'lik oranla Dogu Karadenizli gençler iken, akilli telefon yüzde 47 ile en çok Istanbul'lu gençlerde var.
KIRSALDAKI 5 GENÇTEN 2'SI INTERNETI KULLANIYOR
Arastirmada, dar gelirli hanelerin yüzde 16'sinda da akilli telefon bulundugu belirtildi.
Arastirmaya göre, kadinlar günde ortalama 104 dakikalik telefon konusmasi yaparken, erkeklerde bu oran 110 dakikaya çikiyor.
Türkiye'de gençlerin yüzde 56,9'unun düzenli internet erisimi oldugu belirtilen arastirmada, kirsal kesimde her 5 gençten 2'sinin düzenli olarak internete girdigi kaydedildi.
Gençlerin yüzde 92,4'ü, bilgisayari kendi evlerinde, yüzde 12,5'i is yerinde, yüzde 10,4'ü de internet kafede kullandiklarini belirtti.
INTERNET EN ÇOK IZMIR'DE, EN AZ VAN'DA
Arastirmaya göre, düzenli internet erisimi yüzde 80 oraniyla en çok Izmir'de iken bu oran Van'da yüzde 16 olarak belirlendi.
Arastirmada, Dogu ve Güneydogu Anadolu'da internet erisimi daha düsük olmasina ragmen, bu bölgelerde internet erisimi olan gençlerin, internette Türkiye ortalamasindan 270 dakika daha fazla zaman harcadigi tespitine yer verildi.
Gençlerin bilgisayar basinda, günde 228 dakikasi internette olmak üzere, ortalama 330 dakika geçirdigi belirtilen arastirmada, Dogu Karadenizli gençlerin 276 dakika, Güneydogu Anadolu Bölgesi'ndeki gençlerin ise 264 dakikayi bilgisayar basinda geçirdigi ifade edildi.
13 ile 17 yasindaki gençler internette günde ortalama 222, 18-24 yas grubundaki gençler 210, 25-29 yas grubundaki gençler de 192 dakikayi internette geçiriyor.
GENÇLERIN YÜZDE 47'SI IÇIN VAZGEÇILMEZ
Arastirmaya göre, gençlerin yüzde 57'si bir ürün almadan önce mutlaka internette arastirma yapiyor. Gençlerin yüzde 61'i de interneti is bulma ve ticaret yapma firsati olarak görüyor.
Arastirmaya göre, gençlerin yüzde 47'si için internet ''vazgeçilmez'' nitelikte.
Her 3 gençten 2'si, dijital cihazlarin sosyal statü gösterdigini belirtirken, yüzde 53,9'u teknolojik cihazlari kullanmayan kisilerin ''çagin gerisinde'' kaldigini düsünüyor.
Arastirmaya göre, gençlerin yüzde 54.7'si interneti sosyal aglara baglanmak için kullaniyor. Gençler sosyal aglarda günde ortalama 53,5 dakika geçiriyor. Bunu, haber okumak (yüzde 39,9) ve bilgi almak (yüzde 39,3) takip ediyor. Gençler e-posta kontrolü için günde sadece 18 dakika harciyor.
AGRILI GENÇLER SANS OYUNU OYNUYOR
Internette gençlerin en uzun süreli yaptigi eylemler arasinda 42,7 dakika ile oyun oynama ve 28,2 dakika ile müzik/film indirme yer aliyor. Bilgisayar sahibi gençler günde ortalama 78 dakika bankacilik islemi, 72 dakika egitimle ilgili islemleri gerçeklestiriyor.
Arastirmada, Hatay'daki gençlerin yüzde 7'sinin, Tekirdag'daki gençlerin de yüzde 4'ünün ''interneti hiç duymadigi'' tespitine yer verildi.
Arastirmaya göre, internette en çok haber okuyan ve görüntülü konusma gerçeklestiren Manisali gençler olurken, Agrili gençler oyun ve sans oyunlari oynuyor.
Zonguldakli gençlerin yüzde 60'i da bankacilik ve online rezervasyon islemleri yaparken, müzik ve film izlemek veya indirmek, yüzde 90'la en çok Gaziantepli gençlerce tercih ediliyor. Arastirmaya göre, Facebook ve Twitter gibi sosyal aglari en çok kullanan gençler, yüzde 100 oraniyla Kastamonu'da bulunuyor.
TELEFONDA YÜKSEK SESLE KONUSMAK
Gençlere ''Dijital etik'' basligi altinda sorular da yönelten arastirmaya göre, gençlerin en çok rahatsiz oldugu konular söyle siralandi:
''Toplu tasima araçlari veya magazalar gibi halka açik alanlarda telefonla yüksek sesle konusmak. Sosyal medyada biriyle ilgili resimleri, o anda bulundugu yeri ya da benzeri kisisel bilgileri izinsiz yayinlamak. Rahatsiz edici zil sesleri kullanmak veya halka açik alanlarda zil sesini çok açmak. Araç kullanirken dijital cihazlarla mesaj veya yazi yazmak.''

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284