Istanbul-Konya Arasi 2,5 Saate Düsüyor

TCDD, Ankara-Konya Hizli Tren Hattinin Gelistirilmesi Projesi kapsaminda, yüzde 5 yedekleriyle birlikte 6 adet çok yüksek hizli tren seti ve 1 adet simülatör ile 7 yil süreli bakim-onarim ve temizlik hizmeti almak için ihaleye çikmisti.

Istanbul-Konya Arasi 2,5 Saate Düsüyor

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) Genel Müdürlügü'nün, Ankara-Konya Yüksek Hizli Tren (YHT) hattinda artan talebi karsilamak ve karsilikli sefer sayisini artirmak amaciyla 6 adet çok yüksek hizli tren seti alimini da içeren ihalesine, 4 firma teklif verirken, en düsük teklif 263 milyon 510 bin 757 dolarla Çin firmasi CNR'den geldi. 
TCDD, Ankara-Konya Hizli Tren Hattinin Gelistirilmesi Projesi kapsaminda, yüzde 5 yedekleriyle birlikte 6 adet çok yüksek hizli tren seti ve 1 adet simülatör ile 7 yil süreli bakim-onarim ve temizlik hizmeti almak için ihaleye çikmisti.
Daha önce 2 kez ertelenen ihale, TCDD Malzeme Dairesi Baskani Turgut Kumas'in komisyon baskanliginda, TCDD toplanti salonunda yapildi. Ihaleye, Çin CNR firmasi, Alman Siemens firmasi, Fransiz Alstrom firmasi ile Kanadali Bombardier ve Italyan Alsado is ortakligindan olmak üzere 4 teklif geldi. Ihalede, en düsük teklifi 263 milyon 510 bin 757,86 dolarla Çin firmasi CNR verdi.
Ihalede, Siemens 244 milyon 907 bin 795 avro, Alsado-Bombardier is ortakligi 317 milyon 45 bin 700 avro, Alstrom ise 388 milyon 859 bin 32 avro teklif sundu.
Ihale komisyonu, koltuk sayisi, enerji maliyeti gibi birçok kriteri de degerlendirerek en uygun teklifi belirleyecek. TCDD Yönetim Kurulu'nun onayinin ardindan ihale sonuçlanacak.
TCDD Genel Müdürlügü'nce Demiryolu Modernizasyonu Projesi'nin finansmani için Islam Kalkinma Bankasi'ndan kredi talebinde bulunulmus, söz konusu kredinin bir bölümünün yüzde 5 yedekleriyle birlikte 6 adet çok yüksek hizli tren seti ve 1 adet simülatör ile 7 yil süreli bakim-onarim ve temizlik hizmeti alimi için kullanilmasi planlanmisti.
Ankara-Konya YHT hattinda halihazirda kullanilan tren setleri saatte en fazla 300 kilometre hiz yapabiliyor ve saatte 250 kilometre isletme hiziyla çalistiriliyor.
1 SAAT 15 DAKIKAYA INIYOR!
Yeni alinacak tren setleri ise saatte 350 kilometre maksimum hiza sahip olacak ve saatte 300 kilometre isletme hiziyla çalistirilacak.
Iki il arasinda 1 saat 30 dakikalik sefer süresi, Ankara-Sincan arasinda hizmete geçecek Baskentray'in tamamlanmasiyla 1 saat 20 dakikaya, saatte 350 kilometre hiz yapabilen YHT setlerinin isletmeye alinmasiyla da 1 saat 15 dakikaya inecek.
Ankara-Konya arasindaki YHT seferleri karsilikli 8 seferle baslamis, artan talebin karsilanmasi için geçen yil Aralik ayinda karsilikli 14 sefere çikarilmisti. Daha sonra eklenen iki seferle birlikte su anda günlük karsilikli 16 sefer gerçeklestirilen hatta, yeni setlerin devreye girmesiyle sefer sayisi ilk etapta 30'a çikacak.
Ankara-Istanbul YHT hattinin tamamlanarak hizmete girmesinin ardindan karsilikli sefer sayisinin 40'a ulasmasi planlaniyor.
Ankara-Konya YHT hattinda çalistirilmak üzere yeni alinacak tren setleri, 480 koltuk kapasiteli olacak.
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
mahmut demirkol
mahmut demirkol - 2 yıl Önce

yüksek hızlı trenler hiçte söylendiği saat kadar da varış garına varamıyor.15 yıl oldu hala %50 fazla zamanda yolu katedebiliyor..açıklama istiyoruz

SIRADAKİ HABER

banner284