LPG`de Sizdirmazlik Raporunun Sartlari Agirlasiyor

Sayilari her geçen artan LPG`li araçlara yönelik denetimlerin kapsamini genisleten Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, araç muayene istasyonlari tarafindan da verilecek sizdirmazlik raporunun sartlarini agirlastiriyor.

LPG`de Sizdirmazlik Raporunun Sartlari Agirlasiyor
Bakanlik, yilbasindan itibaren uygulamaya konulacak yeni düzenleme ile 5 dakikada sizdirmazlik raporu alinmasinin önüne geçmeyi hedefliyor.
Benzin fiyatlarinin 4,5 lirayi asmasinin ardindan sayisi sürekli artan LPG'li araçlara kapsamli denetim geliyor. Türkiye'de 3,4 milyon araçta bulunan tüplere sizdirmazlik raporu verilmesindeki standartlar yeniden belirleniyor.
Yilbasindan itibaren araç muayene istasyonlari tarafindan da verilecek sizdirmazlik raporunun alinmasinin sartlari agirlastirilacak.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi'nin üzerinde çalistigi usul ve esaslarin ardindan bes dakikada sizdirmazlik raporu alma dönemi kapanacak. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Makine Mühendisleri Odasi, üniversiteler, TÜVTURK ve yetkilendirilmis kuruluslara uzman ekipler gönderilecek.
Öncelikli olarak raporun verilebilmesi için ihtiyaç duyulan mühendis ve teknik ekipmanlarin yeterli olup olmadigina bakilacak.
Sizdirmazlik raporu verecek yerlerle yapilacak protokollerin ardindan standartlarin yüksek tutulacagini belirten üst düzey bir Bakanlik yetkilisi, "Bu isin para kazanma olarak görülmemesi lazim. Milyonlarca insanin can güvenligini ilgilendiriyor.
Yilbasindan itibaren sizdirmazlik raporunun yani sira montaj yapanlara yönelik denetimler de artacak." dedi. Konuya iliskin mevzuat altyapisinin yil sonuna kadar tamamlanacagini kaydetti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'nin ortaklasa yürüttügü çalisma ile LPG'li araçlar teknik muayene öncesi gereken sizdirmazlik raporunu birçok noktadan alabilecek.
Bu alanda TSE gibi kuruluslardan belgesini almis, teknik ve donanim yönüyle mühendislik açisindan yeterli isletmeler Bakanlik'a basvuracak. Bakanlik teknik personeli tarafindan yapilan inceleme ve denetimlerin ardindan yetkilendirme yapilacak.
Protokol kapsaminda yetkilendirilen kuruluslar gaz sizdirmazlik raporu verebilecek. Türkiye genelinde gaz sizdirmazlik raporu aliminda yogunlugu azaltmak amaciyla sayi sinirlamasi getirilerek farkli sehirlerdeki isletmeler 'yetki' için görevlendirilecek.
Daha önce gaz sizdirmazlik raporunun düzenlenmesinde Bakanlikça yetkilendirilen Makine Mühendisleri Odasi (MMO) TSE veya otomotiv anabilim dali olan üniversiteler gibi kurum ve kuruluslar yilbasina kadar rapor düzenlemeye devam edebilecek.
Bu kuruluslar 1 Ocak 2013 sonrasi içinde Bakanlik'in yeni esaslarina göre yetkilendirilebilecek. Maliye Bakanligi'nin yüksek vergisi nedeniyle dünya geneline göre pahali olan benzin fiyatlari Türkiye'de LPG'li olan araç sayisindaki artisi tetikledi.
2004 yilinda 818 bin 127 olan LPG'li araç sayisi, bu yilin mart ayi sonu itibariyla 3,4 milyona kadar çikti.
Türkiye'de 2002 yilinda motorlu araç sayisinin 5 milyon 44 bin 259'u benzinli olmak üzere toplam 8 milyon 655 bin 170 iken, bu rakam 2012 yili Mart ayi sonu itibariyla 5 milyon 704 bin 411'i benzinli olmak üzere toplamda 16 milyon 315 bin 251'e yükseldi.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284