Son `Süper` Projeyle Bu Illerimiz Yasadi!

Istanbul`dan Antalya`ya hizli trenle gidilecek... Türkiye`nin son 10 yilda demiryolu tasimaciligina yönelik yatirimlari artarken, ekonomi yönetimi bu alana iliskin yeni hedefler ortaya koydu. Mevcut hatlarin modernizasyonu ve hizli tren aginin güçlendirilmesi planlaniyor.

Son `Süper` Projeyle Bu Illerimiz Yasadi!

Zaman Gazetesi'nden Ercan Baysal'in haberine göre hizli tren güzergahi ile Istanbul, Ankara, Antalya ve Izmir gibi sehirlere kisa sürede ulasilmasi mümkün olacak. Türkiye ekonomisinin bes yillik yol haritasinin çizildigi 10. Kalkinma Plani'nda yer alan bilgilere göre 2018 yili sonuna kadar 393 kilometre uzunlugundaki Ankara-Sivas ve 167 km uzunlugundaki Ankara (Polatli)-Afyonkarahisar hizli tren hatlari da isletmeye açilacak. Demiryolu yük ve yolcu tasimaciligi özel demiryolu isletmelerine de açiliyor. TCDD sebekesi yenileme ve bakim-onarim hizmetlerinin özel kesim eliyle yürütülmesi hedefleniyor. TCDD'nin kamu üzerindeki mali yükünün de sürdürülebilir seviyeye çekilmesi öncelikli amaçlar arasinda. Bu kapsamda Hazine Müstesarligi, Maliye Bakanligi ve Kalkinma Bakanligi demiryollarinin tüm yatirim ve borçlanmasi ile nakit akisini yakindan takip edecek. Mali yükler en aza indirilecek.
Kalkinma Bakanligi tarafindan hazirlanan kalkinma planina göre hizli tren agi Ankara merkez olmak üzere Istanbul-Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-Izmir, Ankara-Konya ve Istanbul-Eskisehir-Antalya koridorlarindan olusuyor. Plan dönemi sonuna kadar Baskent'ten Sivas ve Afyonkarahisar'a olan hattin faaliyete geçirilmesi amaçlaniyor. Geçen yil sonu itibariyla 888 kilometre olan hizli tren hat uzunlugunun 2018 yilinda 2 bin 496 km'ye çikarilmasi amaçlaniyor. Elektrikli hat yüzdesi bes yil sonunda yüzde 26'dan yüzde 70'e çikarilacak. Türkiye Demiryolu Ulastirmasinin Serbestlestirilmesi Hakkinda Kanun çerçevesinde TCDD'nin yeniden yapilandirilmasinin tamamlanmasi öncelikler arasinda.
Çift hatlar yolda, posta serbestlesecek
Uzun süredir üzerinde çalisilan kalkinma plani ile demiryollarinda yasanan kazalarin da önüne geçilecek bir adim atiliyor. Trafik yogunluguna bagli olarak belirlenen öncelik sirasina göre mevcut tek hatli demiryollari, çift hatli hale getirilecek. Ayrica sebekenin ihtiyaç duydugu sinyalizasyon ve elektrifikasyon yatirimlari da hizlandirilacak. Sinyalli hat yüzdesi de yüzde 33 seviyesinden yüzde 80'e çikarilacak. Ulastirma Bakanligi'nin üzerinde çalistigi bir diger konu ise posta piyasasinin serbestlestirilmesi ile ilgili. Buna iliskin kalkinma planinda "Posta piyasasinin serbestlestirilme sürecinde etkin düzenleme ve denetim yoluyla posta sektöründe rekabetçi bir yapi olusturulacaktir." ifadeleri yer aliyor.
 Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284