Telefon Çekmeyen Köy Kalmayacak

Mobil kapsama alaninda olmayan yerlesim yerlerine mobil iletisim altyapisinin kurulmasina iliskin ihalede, en düsük teklifi KDV hariç 312 milyon 773 bin lira ile Turkcell verdi.

Telefon Çekmeyen Köy Kalmayacak

Türkiye'nin GSM'de yüzde 100 kapsama alinina ulasmasi amaciyla düzenlenen ihale, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi toplanti salonunda yapildi. Haberlesme Genel Müdür Yardimcisi Ilhami Türkay'in komisyon baskanligi yaptigi ihaleye Avea ve Turkcell operatörleri teklif verdi.
Türkay, ihale öncesinde yaptigi açiklamada, ihale konusu alanin bin 799 yerlesim yerini ve 300 bin nüfusu kapsadigini ve ihalenin yaklasik maliyetinin de 473 milyon 280 bin 614 lira olarak hesaplandigini söyledi.
Ihalede, Avea KDV hariç 516 milyon 73 bin 464 lira, Turkcell ise KDV hariç 312 milyon 773 bin lira teklif verdi.
Ihale Komisyon Baskani Türkay, komisyonun dosyalari detayli inceledikten sonra kararini verecegini ve Haberlesme Genel Müdürü Atilla Çelik'in onayindan sonra ihalenin sonuçlanacagini bildirdi.
Türkay, yüklenicilerin ise en kisa zamanda baslayabilmeleri için ihalenin en kisa sürede sonuçlandirilacagini da vurguladi.
ALTYAPI ÇALISMALARI 3 YILDA TAMAMLANACAK
Altyapi bedeli, Evrensel Hizmet Fonu'ndan karsilanacak olan ihaleyi kazanan cep telefonu (GSM) operatörü, kuracagi altyapinin diger GSM operatörleri ve aboneleri tarafindan kullanilmasina izin verecek.
Ihaleyi kazanan sirket, söz konusu yerlesim yerinin kapsama alanina girmesi için altyapi kuracak. Her bölgeye tek bir altyapi kurulacak. Operatörler bölgeyle sinirli olmak üzere birbirlerinin altyapisini kullanmak suretiyle hizmet verecek.
Sözlesme geregi altyapi çalismalari 3 yil içinde tamamlanacak. 3 yilin tamamlanmasinin ardindan isletme süreci de hizmet alimi seklinde gerçeklesecek.
Kurulum masraflari Evrensel Hizmet Fonu'ndan ödenecek. Isletim maliyeti de her yil ne kadar masraf varsa ödenecek. Isletim maliyetinde operatörün, verdigi hizmetten dolayi bir geliri de olacak. Isletim masrafi ödenirken, net maliyet hesabi yapilacak. Yani isletmenin geliri giderinden az olursa fark Evrensel Hizmet Fonu'ndan ödenecek. Burada nüfus düsük oldugu için maliyet yüksek, gelir düsük olacak. Bir süre sonra bu bölgelerde yasayan insanlarin baslattigi trafikten ziyade, disardan gelen trafik daha çok olacak.
Ihalenin ardindan Turkcell su açiklamayi yapti:
"Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'nin önderliginde ve Evrensel Hizmet kapsaminda 500 nüfusun altinda mobil altyapisi bulunmayan yerlesim yerlerine evrensel hizmet yükümlüsü olarak hizmet verecek olan isletmecinin belirlenmesi için yapilan ihaleye teklif sunarak, bu projenin bir parçasi olmaktan dolayi gururluyuz. Ihale komisyonu degerlendirmesini tamamlandiktan sonra Bakanligimiz tarafindan evrensel hizmet yükümlüsü olarak görevlendirilmemiz durumunda mobil iletisim altyapisini kurarak en iyi hizmeti sunmak ve burada yasayanlar için uzaklari yakin hale getirmek amaciyla bütün gücümüzle çalismaya devam edecegiz. Nüfusa göre %99,17 oranindaki kapsamamiz ve her geçen gün artan yaklasik 32.500 iletisim ünitesi sayimizla, kapsamadaki gücümüzü arttirarak devam ettirecegiz."

Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284