Yillik Katkisi 800 Milyon Dolar Olacak

Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Binali Yildirim, yapimi devam eden hizli tren hatlarinin devreye girmesiyle, yilda 30 milyon yolcu tasiyacak Yüksek Hizli Tren’nin (YHT), Türkiye ekonomisine yillik 800 milyon dolari asan katki saglayacagini bildirdi.

Yillik Katkisi 800 Milyon Dolar Olacak
Bakan Yildirim, yaptigi açiklamada, Türkiye’nin YHT teknolojisine sahip dünyada 8’inci, Avrupa’da 6’inci ülke oldugunu hatirlatti. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari’nin (TCDD) 2023 yili hedefleri dogrultusunda, yurt genelinde demiryolu aginin 25 bin kilometreye çikarilacagini ifade eden Yildirim, bu agin 10 bin kilometresini olusturacak YHT hatlarinin ise ekonomik, sosyal ve kültürel kalkinmaya önemli katki saglayacagini vurguladi.
Yapimi devam eden ve dört büyük kenti birbirine baglayacak olan Ankara-Istanbul, Ankara-Izmir ve Ankara-Bursa hatlarinda yilda 30 milyondan fazla yolcu tasinacagini belirten Bakan Yildirim, YHT’lerin Türkiye ekonomisine katkisinin da yillik 800 milyon dolari asacagini söyledi.
-”Çalismalar yogun sekilde devam ediyor”- Türkiye’nin dört büyük kentini Yüksek Hizli Tren’le birlestirmek için çalismalarin yogun bir sekilde sürdügüne dikkati çeken Bakan Yildirim, sunlari kaydetti: ”Yilda 17 milyon yolcu tasimasi planlanan Ankara-Istanbul Projesi’nde sona yaklasildi. Ankara-Istanbul arasini 3 saate düsürecek olan hatti ’asrin projesi’ olarak da nitelendirilen MARMARAY’la birlikte 30 Eylül 2013 tarihinde eszamanli hizmete açacagiz.
Her yil ortalama yaklasik 6 milyon yolcu tasinacak Ankara-Izmir hattini ise 2015 yilinda faaliyete geçirmeyi planliyoruz. 624 kilometrelik hatta, Ankara’dan yola çikan vatandaslarimiz, otobüsle 8 saat süren yolu, YHT konforuyla 3,5 saatte alarak Izmir’e ulasacak.
Bir diger önemli projemiz ise Ankara-Bursa. Yarim asirlik aradan sonra Bursa’ya demiryolunu getirecek projeyle vatandaslarimiz, 2 saat 15 dakikalik seyahatin ardindan Ankara’ya varmanin mutlulugunu yasayacak. Bu hattimizda da her yil ortalama 6 milyon kisi yolculuk edecek. Bunlarin haricinde Sivas, Kayseri, Erzincan ve Antalya basta olmak üzere yurdumuzun 4 bir tarafini demir aglarla örmek için çalismalarimiz sürüyor. 2023 ve 2035 projelerimizi hazirladik bir bir hayata geçiriyoruz.” -”YHT’lerin ekonomiye de büyük katkisi olacak”- Bakan Yildirim, birim enerji miktariyla en çok yolcu ve yükü tasiyan, enerji verimliligi en yüksek olan, havayi kirletmeyen, tasinan yük ve yolcuya oranla daha az arazi ve kentsel alana ihtiyaç duyan demiryollarinin, YHT hatlarinin hizmete girmesiyle ekonomiyi tetikleyecegini belirtti.
Yeni hatlarin devreye girmesiyle enerji maliyetlerinin düsecegini dikkati çeken Yildirim, söyle konustu: ”YHT’lerle isgücü kaybi önlenecek, zaman tasarrufu saglanacak. Yapilan arastirmalara göre, YHT projelerinin tamamlanmasiyla 5 milyon 425 bin kisi, özel araç yerine trenle seyahati tercih edecek. Bizim en önemli hedeflerimizden biri de karayolundaki yükü azaltarak diger ulasim modlarina aktarmak. Bu baglamda YHT’ler yolcu tasimada önemli görevler üstlenecekler. Bu durum, trafigi görülmedigi kadar rahatlatacak. Karayollarindan çekilen bu araçlarin olusturdugu maliyetlerin ortadan kalkmasi ve YHT’nin az ve ucuz enerji tüketmesi sonucu ülkemiz her yil 161 milyon dolar tasarruf saglayacak. Daha az ithal enerji kullanimiyla saglanacak tasarrufun, cari açiga yillik etkisi ise 185,2 milyon dolar olacak. Karayollarindan çekilen araçlardan dolayi kaza orani düsecek. Bu durumda ülkemiz her yil 571 milyon dolar tasarruf saglayacak. Daha temiz bir ulasim araci olan YHT’lerle dogaya karbondioksit salinimi azalacak. Diger etkenler de dahil edildiginde YHT’ler, ülkemize her yil 800 milyon dolari askin ekonomik katki yapacak.”
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284