23 Milyon Vatandasin Ehliyeti Degistirilecek

AB standardina uygun ehliyetler geliyor. Gelecek yildan itibaren verilmesi planlanan ehliyetler özel renk ve mikro harfler içeren tasarima sahip olacak.

23 Milyon Vatandasin Ehliyeti Degistirilecek
Emniyet Genel Müdürlügü, sürücü belgelerinin Avrupa Birligi (AB) kriterlerine uygun hale getirilmesine yönelik çalismada sona geldi. Çalismalarin tamamlanmasiyla 23 milyon vatandasin ehliyeti degistirilecek. Yeni ehliyetler, AB ülkelerinde de geçerli olacak.
Emniyet Genel Müdürlügü Trafik Dairesi Baskanligi, sürücü belgelerini AB kriterlerine uygun hale getirmek üzere baslattigi çalismada sona yaklasti.
Yeni ehliyetlerde sahteciligin önüne geçilmesi için güvenlik üst düzeyde tutulacak. Ehliyetler, fiziki olarak AB ülkelerinde kullanilan sürücü belgesine uygun olacak.
Polikarbonat malzemeden lazer baski ile üretilecek sürücü belgeleri, özel renk ve mikro harfler içeren karmasik bir tasarima sahip olacak. Kartin içerisinde, ultraviyole isiga tutuldugunda görülen yazi ve sekiller bulunacak.
Kartta renkli güvenlik mürekkepleri ile gökkusagi ve guilloche baski (Banknot baskisinda da kullanilan çok ince çizgi ve yazilardan olusan bir teknik) kullanilacak. Böylece tarama, baski ya da kopyalama yoluyla kartin taklit edilmesinin önüne geçilecek.
Fotograf, karta lazer baski ile islenecek. Fotograf üzerinde oynamaya veya kopyalamaya karsi özel hologram bulunacak. Fotografin oldugu kismin arka planinda güvenlik tasarimi yer alacak. Böylece fotografin degistirilmesi ya da üzerinde oynanmasi engellenecek.
Kartta isiya dayanikli renk geçisli mürekkep, degisken lazer görüntüler, ultraviole floresan mürekkep, renk degistiren baski, arka planda dijital su izi, kizil ötesi ya da fosforlu boya, kabartama harf, sembol ve sekiller de bulunacak.
-Ehliyet kategorileri de degisiyor-
Belgenin ön yüzünde kisisel bilgiler bulunacak. Arka yüzde ise belge sahibinin kullanmaya yetkili oldugu araç ya da araçlarin kategorisi ile her bir kategori için belgenin geçerlilik tarihi yer alacak. Arka yüzde ayrica ek bilgiler ile sürücü ve araca iliskin kisitlamalarin kodlari bulunacak.
Türkiye'de yaklasik 23 milyon kisinin sürücü belgesi bulunuyor. Çalismalarin tamamlanmasiyla 23 milyon vatandasin ehliyeti zamana yayilarak degistirilecek. Ehliyetlerin tamaminin degistirilmesi için 5 ya da 10 yillik bir süre öngörülüyor. Yeni ehliyetlerin gelecek yildan itibaren verilmesi planlaniyor. Bu ehliyetler, AB ülkelerinde de geçerli olacak.
Yeni ehliyetlerin geçerlilik süresi olacak, belgenin ömür boyu kullanilmasi mümkün olmayacak. Uyum süreci kapsaminda ehliyetlerin kategorilerinde de degisiklige gidilecek. Çalismalarin tamamlanmasiyla Türkiye'de AB ülkelerinde kullanilan ehliyet siniflari uygulanacak.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284