Bakanlık Açıkladı:

Kamuda 10 Bin 870 Görme Engelli İstihdamı Var

Bakanlık Açıkladı:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli Veri Sisteminde kayıtlı olan 2,6 milyon engelli vatandaş arasından 10 bin 870 görme engellinin kamuda istihdam edildiğini açıkladı.

2002’den bugüne kamuda çalışan görme engelli vatandaş sayısının paylaşıldığı raporda Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı olan 2,6 milyon engelli vatandaş içerisinden 215 bin 76'sını görme engelliler oluşturuyor. Sanatsal, kültürel ve sportif aktivitelerle sosyal hayata uyumları sağlanan engelli bireylerin 2002’de 5 bin 777 olan kamuda çalışma sayısı 2021 itibariyle 58 bin 520'ye ulaştı.

Türkiye’de sadece İstanbul ve Ankara'da bulunan görme engelliler rehabilitasyon merkezlerinde, yetişkin yaş gruplarına görme engellilikle ilgili eğitimlerin yanı sıra psiko-sosyal terapi programları ve istihdama yönelik mesleki eğitimler veriliyor.

En son 2020 Ocak ayında kamuya engelli atamalarını yaptıklarını hatırlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Araya maalesef uzun bir pandemi dönemi girdi. Şimdi tekrar kamu kurum ve kuruluşlarımızdan taleplerini topluyoruz. 2021 sonunda veya en geç 2022 başında engelli atamalarını da yapmak istiyoruz. Engelli yurttaşlarımız sıklıkla bizim bakanlığımızdan atama yönündeki taleplerini doğal olarak Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü bizim bünyemizde olduğu için bizden istiyorlar. Ama bizim buradaki fonksiyonumuz bir koordinasyondur. Onu da paylaşmak isterim. Biz hiçbir kamu kuruluşuna ‘sana şu kadar engelli ataması yapıyorum, sana bu kadar personel gönderiyorum’ deme hakkına sahip değiliz. Biz oralardan taleplerini topluyor daha sonra atamayı gerçekleştiriyoruz. Ama engelli vatandaşlarımız adına onların bir temsilcisi olarak, onların haklarını savunan bir bakanlık olarak kamu kuruluşlarımızı olabildiği kadar çok engelli istihdamı noktasında teşvik etmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Haber: Senem Yavuzaslan-İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284