Basin Kartlari Degisiyor

Basbakanlik Basin-Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü, basin kartlarinin degistirilecegini ve son basvuru tarihinin 15 Nisan 2013 oldugunu duyurdu.

Basin Kartlari Degisiyor

Basbakanlik Basin-Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü, basin kartlarinin yenileriyle degistirilmesine karar verildigini açikladi. Yapilan açiklamada, “Bilindigi üzere 23 Mart 2001 tarihli ve 24351 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Basin Karti Yönetmeligi’nin 48. maddesinde ’Genel Müdürlükçe kartlarin toptan degistirilmesine karar verilmesi halinde kart degisikligini düzenleyen genelge, yeni basin karti örnegi ve imza sirküleri ile birlikte valiliklere, il müdürlüklerine, basin yayin meslek kuruluslarina ve gerekli görülen kamu kurum ve kuruluslarina gönderilir.
Ayrica Anadolu Ajansi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu araciligiyla da duyurulur. Duyuru üzerine basin karti sahipleri bu yönetmeligin 23’üncü maddesindeki usul ve belgelerle yeni basin karti almak üzere yetkili makamlara basvururlar. Kart degisikligini takiben yeni basin karti alanlarin ad soyadi ve mensubu olduklari yayin kurulusunu gösterir listeler, Komisyon’da temsil edilen basin yayin meslek kuruluslarina gönderilir’ hükümlerine yer verilerek, Genel Müdürlügümüze basin kartlarini degistirme yetkisi verilmis ve bu yetkinin nasil kullanilacagina iliskin usul ve esaslar belirlenmistir.
Bu itibarla Genel Müdürlügümüz tarafindan basin kartlarinin tertip, dizgi ve baski bakimindan yenileriyle degistirilmesine karar verilmistir. Bu karar, esas meslegi gazetecilik olan ve geçimini sadece bu yolla temin eden basin mensuplarinin çalismalarini kolaylastirmak, basin kartlarinin sahtelerinin kullanilmasinin önüne geçmek ve medya kuruluslarinin basin kartlarinin degistirilmesi yönündeki taleplerini karsilamak amaciyla alinmis olup, Genel Müdürlügümüzce uluslararasi standartlarda yeni basin kartlari hazirlanmistir. Yatay olarak düzenlenen yeni basin kartlarinda basin mensubunun dijital ortamda alinan fotografi, kisiye özel seri numarasi ve kan grubu yer alacak, vergisel islemlerin TC kimlik numarasi ile takip edilmesi nedeniyle artik islevi kalmayan vergi kimlik numarasi bölümüne ise yer verilmeyecektir.
Kartlarin toptan degistirilmesine yönelik olarak 5-15 Nisan 2013 tarihleri arasinda Basin Karti Yönetmeligi’nin 23’üncü maddesi çerçevesinde yeni basin karti basvurulari alinacak ve basvurulari müteakip yeni kartlar düzenlenmeye baslanacaktir. Mevcut basin kartlari ise 15 Mayis 2013 tarihinden itibaren geçersiz olacaktir.
Mevcut basin kartlarinin yenilenebilmesi için basin karti beyannamelerinin halen basin karti tasimaya devam edenlerden yönetmelikte belirtilen sartlari haiz olanlar tarafindan 5 Nisan 2013 tarihinden itibaren Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü’nün internet sitesinden (www.byegm.gov.tr) elektronik ortamda doldurulmasi gerekmektedir. Beyannamelerin doldurulmasi islemleri için nihai tarih 15 Nisan 2013’tür.
Basin mensuplarinin fotograflari da ayni internet sitesindeki ilgili bölüm kullanilarak yüklenecek ve beyannameye eklenecektir. Yüklenecek fotograflarin 4, 5x6 cm ebadinda, yeni (son 6 ay içinde) çekilmis olmasi gerekmektedir.
Halen Basin Seref Karti, Sürekli Basin Karti ve Serbest Basin Karti tasiyan basin mensuplarinin da beyannamelerini yine yukarida belirtilen internet sitesinden ve ayni usulle doldurmalari gerekmektedir” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284