Kredi Kullanan 11 Milyon Kisiye Müjde

Uzmanlardan, son 10 yilda kredi çeken 11 milyon kisiye `dosya masraflarini geri almak için bankalara kosun` çagrisi.

Kredi Kullanan 11 Milyon Kisiye Müjde
Bankalarin komisyon ve masraf adi altinda kestigi 'Deli Dumrul ücretlerine hakem heyeti karsi çikti. Uzmanlar, son 10 yilda kredi çeken 11 milyon insana 'dosya masraflarini geri almak için bankalara kosun' çagrisinda bulundu.
Gümrük ve Ticaret Bakani Hayati Yazici'nin 'Deli Dumrul ücretleri' olarak adlandirdigi ve kaldirmak için çalisma baslattigi banka komisyonlarina tokat gibi cevap Konya'dan geldi. Konya Selçuklu Kaymakamligi Tüketici Sorunlari Hakem Heyeti 2009 yilinda bir bankadan 10 bin liralik tüketici kredisi çeken Ögretmen Samil Özkan'a çikarilan 400 liralik masrafin geri verilmesine hükmetti. Kararin çikmasinin ardindan ögretmek Özkan, bankadan 400 lirasini geri aldi.
YARGITAY'IN KARARI VAR
Ögretmen Samil Özkan'in hareketi kredi kullanan tüketicilere de umut isigi oldu. Bugün Gazetesi'nin haberine göre, Tüketiciler Birligi Onursal Baskani Avukat Bülent Deniz, Yargitay'in kararlari uyarinca tüketicilerin geriye dönük 10 yillik süreyle bankalarin kestigi masraflari alabilecegini söyledi. Deniz, kredi kullanan milyonlarca insana islem masraflarini geri almak için bankalara kosun çagrisinda bulundu.
SÖZLESMEYE DIKKAT
Artik bankalarin 31 kalem için aldigi masraflara yönelik hakem heyetine basvuran insanlarin davalari kazanmaya basladigini aktaran Deniz, "Bankalar eger istedigi masraflarin nedenini ispatlayamazsa ücretleri geri ödemek zorunda kaliyorlar. Bankalar artik keyfe keder para talep edemeyecekler. Insanlar 50-800 lira arasinda degisen bu paralari ufaktir deyip almamazlik etmesin. Ortalama 5 bin lira kredi çeken milyonlarca insani düsününce ortaya akil almaz rakamlar çikiyor" dedi.
Tüketici Yasasi'nin 10/a bendine dikkat çeken Deniz söyle devam etti:
"Burada tüketicinin önüne konmus sözlesmelerin önceden görüsülmeden hazirlandigi kabul ediliyor. Yasaya göre bu tip sözlesmelerde tüketici aleyhine olan hükümler yok sayiliyor. Bankalar bunu asmak için tüketiciden ayri bir kagida sözlesmeyi okudum anladim diye imza aliyorlar. Bu da bankayi kurtariyor. Bu alinan tüm krediler için geçerli."
11 MILYON KISI KREDI ALDI
Bankalar Birligi verilerine göre, son 10 yilda 11 milyon 455 bin kisi kredi çekti. Bunun 273 bin 674'ü tasit, 1 milyon 275 bin 920'si konut, 6 milyon 997 bini tüketici kredilerinden olusuyor. 2 milyon 503 bin 863 kisi de diger kredileri kullandi.
MASAL ANLATMASINLAR YASADA HÜKÜM VAR
Tüketiciler Dernegi Onursal Baskani Engin Basaran, bankalarin tüketiciyi dogru bilgilendirmedigini belirtti. Basaran su noktalara dikkat çekti:
"Tüketicinin bu hakki zaten yasalarda vardi. Ancak kamu kuruluslari bankalarin bu masraflari yillardir almalarina göz yumdu. Yasalar tüketici lehine hiçbir zaman uygulanmadi. Masraflarin geri alinmasina ve kredi karti aidatlarinin geri alinmasi gerektigine dair iki tane yargi karari var. Masal anlatmasinlar. 31 kalemde çikarilan masraflarin geri alinmasina karsi biraz tepki oldu diye bankalar hemen bir araya geldi ve büyük tepki gösterdiler. Ayni güçte tepkiyi tüketiciler de vermeli."
NASIL BASVURULUR?
Islem masrafi adi altinda toplanan 'Deli Dumrul ücretleri'nin geri alinmasi için su iki yolun izlenmesi gerekiyor:
1- Bankaya masrafin istendigine dair iadeli taahhütlü mektup gönderin.
2- Banka parayi iade etmezse kaymakamlikta hakem heyetine gidin. Buraya verilecek dilekçe sonrasi karar en geç üç ay içinde size bildiriliyor.
Kaynak: Haberler.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284