Petshoplara Tanınan Sürede Son 7 Ay

Temmuz ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edilen Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile petshoplarda kedi ve köpek satışı yasaklanırken elinde satış için kedi ve köpek bulunduran petshopcular için tanınan sürede son 7 aya gelindi.

Petshoplara Tanınan Sürede Son 7 Ay

Yasayla hayvan satışının yasaklandığı pet shoplarda 14 Temmuz 2022 tarihine kadar hayvan satışı yapılabilecek. 14 Temmuz 2022 tarihi sonrasında ise evcil hayvanların satışları katalogla internet üzerinden yapılacak. 09 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen yasa ile nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanı öldüren kişi bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası, bir hayvanın neslini yok eden kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerinin aralarında bulunduğu 4 köpek türünü üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkeye girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanıyor. Bu tür hayvanların satışını yapanlara 11 bin TL idari para cezası getirilecek. Hayvanları dövüştüren kişiye üç aydan iki yıla kadar hapis cezası veya adil para cezası verilecek. Hayvanlarla cinsel ilişkide bulunan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ve yüz günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek. Ev hayvanına veya evcil hayvanlara işkence yapanlara altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

Teklife göre sahipsiz hayvanların bakımların yerel yönetimlerce yapılacak olup ev hayvanları sahibinin borçlarından dolayı icra konusu olmaktan çıkacak. Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpek bulundurulamayacak, ancak bakanlıkça izin verilen ev hayvanı üretim yerlerinde kedi ve köpek satışı yapılabilecek. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldıracak. Haber: Senem Yavuzaslan-İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284