SGK 50 Yillik Arsivini Bilgisayara Tasiyor

Sigorta prim dökümleri, emeklilik belgeleri gibi kurumun arsivindeki 4,5 milyar evrak, tek tek taranarak bilgisayar ortamina aktariliyor.

SGK 50 Yillik Arsivini Bilgisayara Tasiyor
Iki yil içinde aktarma isleminin bitirilmesi planlaniyor. Dijitallesmenin sigortaliya en büyük faydasi, emeklilik maasi baglamada kolaylik olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bütün arsivini elektronik ortama tasiyor. Sigorta prim dökümleri, emeklilik belgeleri gibi kurumun arsivindeki bütün evraklar tek tek taranarak bilgisayar ortamina aktariliyor. Devam eden hummali çalisma ile 4,5 milyar adet evrak elektronik ortama tasinacak. Kurumun 50 yillik arsivinin tamaminin bilgisayar ortamina aktarilmasiyla SGK'da dijital dönem baslayacak.
Sosyal güvenlik reformu ile önemli adimlar atan SGK, kurum arsivinin dijital ortamda olmamasi sebebiyle sikinti yasiyor. Geçmis yillara ait bir evrakin bulunabilmesi için bazen yüz binlerce dosyanin elden geçirilmesi gerekiyor. Bu durum is yükünü artirmasinin yani sira büyük zaman kaybina yol açiyor. Bu nedenle emekli ayliginin baglanmasi basta olmak üzere kimi hizmetlerin verilmesi gerekli hizda olmayabiliyor. Bu sorunlari önlemek için harekete geçen SGK, 4,5 milyar evraki dijital ortama aktarmaya basladi. Arsive tasinacak evraklarin 2,5 milyari taranacak evraklardan olusuyor. Proje ile emeklilik evraki, sigorta prim dökümü, rapor ve reçete gibi milyonlarca doküman elektronik ortama aktarilacak. Böylece Türkiye'nin en büyük arsivlerinden birine sahip olan SGK, tamamen dijital ortama geçecek.
Proje ile vatandasin isi hizla sonuçlandirilirken 50 yillik arsive tek tikla ulasma imkâni dogacak. Türkiye'de bir benzeri olmayan proje ile evraklarin yipranmasi, kaybolmasi ve benzeri riskler de ortadan kalkacak. Kurum içindeki yazismalarin önemli bir bölümü ya tamamen bitecek ya da süre kisalacak. Kâgit kullanimi büyük ölçüde ortadan kalkacak. SGK Baskani Fatih Acar'in büyük önem verdigi ve bizzat takip ettigi projede tarama çalismalari sürüyor. SGK Baskani Acar, zaman zaman evraklarin taranmasi çalismasini bizzat gözlemliyor.
1994 öncesi sigortali ilk ise giris bildirgeleri ile 1974 yilindan önceki döneme ait bordrolar halen kâgit olarak arsivlerde tutuluyor. SGK'nin maas baglama talepleri basta olmak üzere vatandasin talebine hizla cevap verebilmesi için bu arsivlerin dijital ortama tasinmasi önem tasiyor. Projenin tamamlanmasiyla en büyük kolaylik emekli ayliklarinin baglanmasinda yasanacak. Emeklilik asamasinda degisik kurumlarda ve isyerlerinde çalismis kisilerin hizmetlerinin toplanmasi bazen aylar aliyor. Evraklarin dijital ortama aktarilmasinin ardindan emeklilik basvurusu yapan kisinin bütün çalismalari, aninda SGK ekraninda gözükecek. Böylece hiçbir yazismaya ihtiyaç kalmadan maas baglanabilecek.
Iki yil içinde tamamlanmasi planlanan proje ile SGK tamamen dijital ortama tasinmis olacak. Evraklarin taranmasi sirasinda belgelerin orijinal haliyle taranmasina büyük titizlik gösteriliyor. Dijital ortama geçilmesiyle birlikte sel, yangin ve benzeri kazalara karsi da arsivler koruma altina alinmis olacak. Kâgit arsivlerin yedeginin alinmasi mümkün olmazken dijital arsivler yedeklenecek. SGK'nin arsivleri dijital ortama tasima çalismasi, diger birçok kuruma da örnek teskil edecek.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284