Süte Müdahale Gelecek

Geçtigimiz yil üretim miktari 15 milyon tonun üzerine çikan çig sütte uzayan fiyat kavgasi, bakanligi harekete geçirdi.

Süte Müdahale Gelecek
Yaklasik 2 yil önce süt hayvanlarinin kesime gönderilmesiyle karisan süt piyasasi, yapilan müdahalelere ragmen hala durulmus degil. Sanayici ve üreticinin bir araya geldigi Ulusal Süt Konseyi tarafindan Ankara'da belirlenen fiyatlar ne sanayiciyi ne de üreticiyi tam olarak memnun ediyor. Bu yil 90 krs olarak belirlenen çig sütün kilogram fiyati, 1.3 TL isteyen üreticinin beklentilerinin altinda kaldi. Sanayici ise bu durumda artan maliyetler nedeniyle süt ve süt ürünlerini ekim ortasindan itibaren yaklasik yüzde 12 zamli olarak piyasaya sunacak. Bu tablo karsisinda piyasa için Et Balik Kurumu'nu regülatör olarak kullanmaya hazirlanan Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, önümüzdeki günlerde piyasada daha ciddi müdahalelere hazirlaniyor.
Geçtigimiz yil biraz sosyal sorumluluk biraz da üretici ve sanayiciye destek olmak amaciyla okul sütü projesini devreye alan bakanlik, bu yolla arzin yüksek oldugu mayis döneminde piyasadan ciddi alim yapmisti. Ancak proje sadece 20 gün devam edebilmis ve üreticiyi çok kisa bir dönem için rahatlatabilmisti. Bu yil da projenin özel okullarin da dahil edilmesiyle 2'nci dönem devreye girmesi planlaniyor. Ancak bakanlik, yem fiyatlarinin da önemli ölçüde yükseldigi bu dönemde daha ciddi bir müdahele planliyor.
Et ve Süt Kurumu süt tozu ile müdahe edecek
Bu çerçevede bakanlik yasal zemin hazirliklarini da hizlandirdi. Bu kapsamda, et ithalati ve iç piyasada yaptigi alimlarla et fiyatlarini regüle eden Et Balik Kurumu, hazirlanan yasa ile yapisini Et ve Süt Kurumu olarak degistirecek. Kurumun Yönetim Kurulu Baskani ve Genel Müdür'ü Bekir Ulubas, geçtigimiz günlerde yaptigi bir açiklamada, piyasa için planlanan müdahelenin çerçevesini söyle çizdi : "Su anda EBK olarak 86 satis merkezimizi, 16 büyüksehir statüsündeki illerde tüketiciyle bulusturduk. Biz eskiyen tüm teknolojimizi 80 milyon lira yatirim yaparak yeniledik. Bize, hem et hem de sütte piyasayi regüle edebilmek için piyasayi düzenleme görevi veriliyor. Tamamlanan kanun taslagi, gündem müsait oldugunda TBMM'ye getirilecek. Etteki gibi sütte süt fabrikalari olusturmayacagiz ama özel sektörün kurdugu dünya standardindaki fabrikalarda sütün arzinin piyasada fazla oldugu dönemde fiyatlar düsmeye basladigi zaman o fabrikalarla anlasma yapip, sütün fazla olan kismini biz süt tozu ve tereyagi yaptiracagiz. Piyasada arzin oldugu dönemde de piyasaya verecegiz. Bu sekliyle sütteki dalgalanmanin, sütte arz fazlaliginin oldugu dönemde süt isletmelerinin etkilenmesini önleyecegiz."
Sanayiciden müdahaleye destek
Bakanligin bu kararina sanayicinin tepkisi ise olumlu oldu. Uzun bir dönemdir fiyat karmasasi ile bogusan sirketler, süt tozu müdahalesine destek veriyor. Eker Süt Ürünleri Baskani Ahmet Eker, belirlenen yöntemle fiyat istikrarinin saglanabilecegini açikladi. Eker, son 2 yildir zaten piyasaya belirli müdahaleler yapildigina isaret ederek, sunlari söyledi: "Önemli olan müdahalenin nasil yapilacaginin belirlenmesi. Süt tozu alimi ya da depolanmasi ve bir takim destekler olacaktir. Bu genel olarak sanayicinin olumu baktigi bir durum. Bu üretici ve sanayici açisindan fiyat istikrarinin saglanmis olacak. Süt tozu için var olan fabrikalarin kullanilmasi da hizli ve etkili bir müdahale için dogru bir adim" dedi.
Ekim ortasinda fiyatlar yüzde 12 zamlanacak
Geçtigimiz yil üretim miktari 15 milyon tonun üzerine çikan çig sütte uzayan fiyat kavgasi, bakanligi harekete geçirdi.
Ekim ortasinda fiyatlar yüzde 12 zamlanacak
Son süt fiyatlari ile ilgili bir degerlendirmede de bulunan Eker, çig süt fiyatindaki artisin perakendeye de yansiyacagini açikladi. Eker, çig süt fiyatlarinin 80 krs'tan 90 krs'a çiktigini hatirlatarak, "Ürünlere ciddi miktarda zam geliyor. Fiyatlar yüzde 8-12 arasinda zamlanacak. 1 ekimde geçerli oldugu için herkes bu fiyatlari yansitmaya çalisiyor. Ekim ayinin ortasina dogru yansimis olacak. Herkes bir anda fiyatlarini artiramaz" degerlendirmesini yapti.
Üretici de müdahaleye destek verdi
Süt Üreticileri Birligi Baskani Ali Koyun, son süt fiyatlarinin üreticiyi çok fazla memnun etmedigini aktardi. Bugün Türkiye'de 550 bin ailenin yetistiricilikle ugrastigini kaydeden Koyun, bu noktada yükselen yem fiyatlari ile düsen karlarin çok büyük maliyetlere neden oldugunu aktardi. Devletin verdigi süt tozu desteginin kendilerine herhangi bir yansimasi olmadigini kaydeden Koyun, yeni düzenleme ile ilgili su yorumlari yapti: "Bu kurumun olmasi gerekiyor. Burada et ve süt düzenleme ve denetleme basligi ile sütte bir esik fiyati verebilecek. Alim yapabilecek. Türkiye'de bu noktada bir bosluk var. Sütü ürettigimizde çok kisa süre içinde isleminiz gerekiyor. Çabuk bozuluyor. Dolayisiyla üreticilerin de fabrikasi olmadigi için süt tozu önemli bir konuydu. Biz bakanligin bu müdahalesini destekliyoruz" dedi.
*15,5 milyon ton
Geçtigimiz yil üretilen çig süt miktari
*72.102 ton
2010 yili süt tozu üretimi
*32.978 ton
2010 yili tereyag üretimi
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284