Yabancilara Gayrimenkul Satisi Serbest

Yabancilara mülk satisini düzenleyen kanun tasarisinin ilk 3 maddesi Genel Kurul`da kabul edildi.

Yabancilara Gayrimenkul Satisi Serbest
TBMM Genel Kurulu'nda, yabancilara mülk satisini düzenleyen Tapu Kanun ve Kadastro Kanununda Degisiklik Yapilmasina Iliskin Kanun Tasarisi'nin ilk 3 maddesi kabul edildi.
Tasarinin üçüncü maddesinin kabul edilmesinin ardindan, TBMM Baskanvekili Mehmet Saglam, çalisma süresinin doldugunu belirterek, birlesimi bugün saat 14.00'de toplanmak üzere kapatti.
Tasinmaz Ve Sinirli Ayni Hak
Kabul edilen maddelere göre, ülke menfaatlerinin gerektirdigi hallerde, Bakanlar Kurulu'nca belirlenen ülkelerin vatandasi olan yabanci uyruklu kisiler, Türkiye'de tasinmaz ve sinirli ayni hak edinebilecek.
Yabanci kisilerin edinebilecekleri tasinmazlar ve sinirli ayni haklarin toplam alani, ilçe yüzölçümünün yüzde 10'unu, ülke genelinde ise kisi basina 30 hektari geçemeyecek. Bakanlar Kurulu, 30 hektari iki katina çikarabilecek.
Yabanci ülkelerdeki ticaret sirketleri, ancak özel kanun hükümleri çerçevesinde tasinmaz ve sinirli ayni hak elde edebilecek. Yabancilar ile yabanci ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarina göre kurulan ticaret sirketleri disindakiler, Türkiye'de tasinmaz edinemeyecek ve lehlerine sinirli ayni hak tesis edilemeyecek.
Bakanlar Kurulu, yabancilar ile kendi ülkelerindeki kanunlara göre kurulan yabanci ticaret sirketlerinin tasinmaz ve ayni hak edinebilecekleri yerleri; ülke, kisi, cografi bölge, süre, sayi, oran, tür, nitelik, yüzölçüm ve miktar olarak belirleyebilecek, sinirlandirabilecek, yasaklayabilecek.
Yabanci kisiler ve ticaret sirketleri, satin aldiklari yapisiz tasinmazda gelistirecegi projeyi 2 yil içerisinde ilgili bakanligin onayina sunacak. Bakanlik, onaylanan projeyi tasinmazin bulundugu tapu müdürlügüne gönderecek ve projenin süresi içinde gerçeklesip gerçeklesmedigini takip edecek.
Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat degerleri, kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç bir yil içinde Milli Savunma Bakanligi'nca; özel güvenlik bölgeleri ise Içisleri Bakanligi'nca ayni sürede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü'nün bagli oldugu bakanliga verilecek.
Bakanlar Kurulu, ülke menfaatlerinin gerektirdigi hallerde, yabanci uyruklu kisiler ile kendi ülkelerinin kanunlarina göre kurulan ticaret sirketlerinin tasinmaz ve sinirli ayni hak edinimini, ülke, yer, zaman ve miktar bakimindan kismen veya tamamen durdurabilecek, sinirlandirabilecek ve yasaklayabilecek. Yabanci uyruklu gerçek kisiler, tüzel kisiler ve uluslararasi kuruluslarin yüzde 50 veya daha fazla oranda hissesine sahip olduklari Türkiye'de kurulu sirketler, ana sözlesmelerinde belirtilen faaliyet konularini yürütmek üzere tasinmaz mülkiyeti veya sinirli ayni hak edinebilecek ve kullanabilecek.
Tapu Kayitlari Denetim Altina Alinacak
Yabanci kisiler, yabanci ülkelerin kanunlarina göre kurulmus tüzel kisiler, yöneticilerinin çogu yabanci olan Türkiye'de kurulu sirketler tasinmaz alabilecek.
Yabanci sirketlerin, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu hükümleri sakli kalmak kaydiyla; askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgelerinde tasinmaz mülkiyeti edinimleri Genelkurmay Baskanligi'nin ya da yetkilendirecegi komutanliklarin, özel güvenlik bölgelerindeki tasinmaz mülkiyeti edinimleri ise tasinmazin bulundugu yerdeki valiligin iznine tabi olacak.
Bankalarin, kredi olarak sayilan islemler nedeniyle veya alacaklarini tahsili amaciyla iktisap ettikleri mülkiyet edinimlerinde, özel kanunlarina göre belli sürede elden çikarma zorunlulugunun devam etmesi kaydiyla bu düzenleme kapsamindaki hükümler uygulanmayacak. Valilikler, tasinmazlarin kullanimini tapu kayitlarindan belirli araliklarla izleyecek.
Tapu müdürlügü, kisinin ölümünden sonra 2 yil içinde tapu siciline miras intikali gerçeklestirilmezse, mirasçilik belgesi düzenlenmesi için yargiya basvuracak. Müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayitlarini tescil ederek güncellestirecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284