Başkan Bayram: “Fiyatlar Güncellenmeli”

Karaman Esnaf Odalar Birliği Başkanı Bayram Uysal, dolar kuruna bağlı artış nedeniyle yükselen fiyatlarda güncelleme çağrısında bulundu.

Başkan Bayram: “Fiyatlar Güncellenmeli”

Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Uysal mal ve hizmet fiyatlarının güncellenmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Uysal yaptığı açıklamada, “Herkesin malumu olduğu gibi yaklaşık Eylül 2021 ayından buyana döviz kurlarında dolar ve Euro’da hızlı yükselmeler meydana geldi. Buna bağlı olarak da akaryakıt fiyatlarında hızlı artışlar gerçekleşti.

Tabi ki döviz kurlarında meydana gelen aşırı artışlar ve akaryakıt fiyatlarındaki anormal yükselişler başta temel gıda maddeleri olmak üzere tabiri caiz ise a’dan z’ye bütün mal fiyatlarında aşırı yükselmeler meydana getirdi.

Hükümetin aldığı son kararla döviz kurlarında yaklaşık 7 – 8 liralık düşüş gerçekleşti. Ama bu döviz kurlarındaki düşüş maalesef mal ve hizmet fiyatlarına, akaryakıt fiyatlarına henüz yansımadı. Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu ve aynı zamanda Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu genel başkanı olan sayın Bendevi Palandöken başkanımızın da Ulusal kanallarda sık-sık dile getirdiği gibi döviz fiyatlarındaki düşüş henüz mal ve hizmet fiyatlarına indirim olarak yansımamıştır.

Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere yetkili kurum ve kuruluşlarımız derhal harekete geçerek, döviz kurlarının normal seviyelerde seyrettiği Eylül 2021 tarihinden önceki fiyatlar ile, döviz kurlarının ayarlandığı 20 Aralık 2021 tarihindeki fiyatlar kontrol edilerek, aradaki farkın derhal tüketici lehine düzeltilmesi gerekir.

Mesela, Eylül ayında dolar, 8.00 TL iken mazot 8.00 lira, 5 litrelik Ayçiçek yağı 50.-TL ise döviz kurundaki düzenlemeden sonra yine mazot 8.00.-TL, 5 litrelik Ayçiçek yağı da 50.-TL olmalıdır.

Bu konuda yetkili kurum ve kuruluşlarımız sıkı denetimler yaparak fiyatları eski seviyelerine çekmeleri gerekmektedir. Başta temel tüketim maddeleri olmak üzere, döviz kurlarındaki aşırı artıştan etkilenen bütün mal ve hizmetlerin derhal eski fiyatlarına döndürülmesi böylece küçük esnaf ve sanatkarın, tüketicilerin, çiftçinin, hatta üreticinin korunması icap eder.

Yetkililerden beklentimiz budur. Sıkı denetim ve kontroller yapılarak hangi sektörde olursa olsun yeniden fiyat ayarlamaları yapılarak en son tüketici rahatlatılmalıdır. Şu an itibariyle döviz kurlarında görülen iyileştirme henüz mal ve hizmet fiyatlarına indirim olarak yansımamıştır.” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284