İRAP Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler yaşanmadan önce yapılacak çalışmaları bir süreç dâhilinde tarif eden, sorumluları ve sorumlulukları tanımlayan, sürdürülebilir bir plan olan ‘‘İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)’’ tanıtım toplantısı Vali Mehmet Alpaslan Işık’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

İRAP Bilgilendirme ve Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Piri Reis Kültür Merkezinde geniş kapsamlı gerçekleştirilen İl Afet Risk Azaltma Planı (IRAP) İl Üst Düzey Bilgilendirme toplantısı saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşımızın okunmasıyla başladı.
 
Toplantının devamında İl Afet ve Acil Durum Müdürü Şerife Han yaptığı bilgilendirme sunumunda İl Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde yapılan çalışmalarla birlikte  ilin genel durumu, tehlike ve risk değerlendirmeleri, mevcut durum analizi, afet risk azaltma amaç, hedef ve eylemleri ve 2021 Afet Eğitim Yılı hakkında ilgili katılımcılara bilgiler verdi.
 
Afet öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenlerin anlatıldığı video gösterimin ardından  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan yaşanan afetlerin öncesinde ve sonrasında alınması gereken önlem ve çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verdiği toplantıda doğal afetlerin hayatımızın bir parçası olduğuna dikkat çekerek tüm paydaşlarla birlikte ortak eylem planı belirlenerek yapılacak çalışmalar doğrultusunda afetlerin neden olabileceği can ve mal kaybını en aza indirilmesi, alınan tedbir ve önlemlerle birlikte sel, deprem, kaya düşmesi, taşkın gibi doğal afetlerin önüne geçilmesi noktasında kurum ve kuruluşların yapabileceği çalışmalar konusunda duygu ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
 
Bilgilendirme toplantısının önemine değinen Vali Mehmet Alpaslan Işık yaptığı konuşmada AFAD Daire Başkanlığının Bakanlık bünyesinde bugüne kadar afet sonrasında afete müdahale noktasında son derece başarılı çalışmaları olduğunu belirterek afet sonrasında bölgeye ulaşılmasında ve yardımların ulaştırılmasında son derece başarılı bir ülke olmamıza rağmen afet öncesinde yapılması gerekenler konusunda eksikliklerimiz olduğunu söyledi. 
 
Kaymakamlık yaptığı dönemlerdeki yaşananlardan ve tecrübelerinden örnekler veren Vali Işık, kaymakamlık döneminde il sivil savunma planları olduğunu ancak planların ayakları yere basmayan ve kaymakamların dahi anlamadığı planlar olduğunu söyledi.  Vali Işık; “ Bugün tanıtımı yapılan İl Afet Riski Azaltma Planı ayağı yere basan bir plan olarak önümüze geldi. Bu plan ilimize hizmet veren bölge müdürlükleri dâhil, sivil toplum kuruluşlarımızın, belediye başkanlıklarımızın, kaymakamlıklarımızın el birliği ile hazırlayacağı bir plan olacak. Dolayısıyla bu plan aktif katılım isteyen bir plan. Biz bu planı ne kadar ayağı yere basan bir plan haline getirebilirsek o derece afetlerin riskini azaltmış olacağız. Bunun için sizlerden rica ediyorum. Bu planı el birliği içerisinde yapalım. Yapacağımız bu plan ile belki afetin önüne geçemeyiz ancak riskini en aza indirebiliriz. Can ve mal kaybını ne kadar önleyebilirsek bu hepimizin bir başarısı olacak” dedi.
 
Vali Işık konuşmasının sonunda toplantıya katılarak bilgi ve tecrübelerini katılımcılarla paylaşan daire başkanı Tezcan ve özverili çalışmalarından dolayı İl Müdürü Şerife Han’a teşekkür etti.
 
İlimizde güvenli bir yaşamın sağlanması, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarının azaltılması ve önlenmesi, afet risk azaltma bilincinin oluşturulması, kaynakların etkili kullanımının sağlanması, paydaşlar arasında iş birliğinin arttırılmasının amaçlandığı İl Afet Risk Azaltma Planı toplantısı konuyla ilgili görüş ve temennilerin ardından soru cevap bölümüyle sona erdi.
 
Vali Mehmet Alpaslan Işık’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanı Abdulkadir Tezcan, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284