Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölgesi Buluşması Gerçekleştirildi

Vali Mehmet Alpaslan Işık ve eşi Munise Işık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık başkanlığında gerçekleştirilen Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölgesi Buluşması’na katıldı.

Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölgesi Buluşması Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanlığı birinci 100 günlük icraat programı çerçevesinde kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi, görünürlüklerinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık başkanlığında “Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölgesi Buluşması” gerçekleştirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık başkanlığında Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi'nde çevrim içi gerçekleştirilen ve Niğde, Aksaray, Sivas, Kırşehir, Yozgat, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Aksaray ve Eskişehir illeri olmak üzere 12 ili kapsayan “ Kadın Kooperatifleri İç Anadolu Bölge Buluşması toplantısına Vali Mehmet Alpaslan Işık ve eşi Munise Işık, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Servet Türegün, Ticaret İl Müdürü Adem Özcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Yusuf Şahinbaş, Karaman Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Özeren katıldı.

 Karaman Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ayşegül Özeren’in il genelinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler vermesinin ardından ilimizin mevcut genel yapısı hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Vali Mehmet Alpaslan Işık, “Bilindiği gibi ilimiz tarıma dayalı bir sanayi kenti konumunda. Bu yüzden fabrikalarımızda istihdam edilen kadınların ve erkeklerin vardiya usulü çalışması nedeniyle boşanma ve aile iç şiddet yoğunluk kazanmış durumda. Buna yönelik olarak dezavantajlı olarak nitelendirdiğimiz kadınlarımızın hem beceri kazanması hem de ekonomik olarak özgülüklerini kazanabilmeleri için kadın girişimcilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Bu anlamda şu an ilimizde 2020 yılından itibaren dört tane kadın kooperatifi kuruldu. Bu kadın kooperatiflerinden ikisi yöresel ürünlere iki tanesi de triko ve tekstil üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Yine bakanlığımızdan almış olduğumuz makine ekipman desteği ve maddi yardımlarla iki tanesini desteklemiş durumdayız. Bu çalışmalarımızı sizlerin vermiş olduğu desteklerle sürdüreceğiz. Sayın Bakanım bu konuda en çok eksikliğini duyduğumuz konu yapmış olduğumuz projelere maddi destek bulabilmek. Bundan dolayı her üç bakanlığımızın desteğinizi bekliyor, toplantının hayırlara vesile olması temennisi ile selam ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

“Kadın kooperatifi İç Anadolu Bölgesi Buluşma” toplantısının hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadınların toplumsal görünürlüğünün artırılması, gerekse sosyal ve ekonomik açıdan kadınların güçlendirilmesi gibi birçok faaliyetin ve geliştirilen politikaların temelinde kadınlara yönelik desteklerin yer aldığını belirterek “ Bu vizyonumuzun ana ekseni, kadınların kendilerini doğru ve güçlü ifade etmelerine zemin hazırlayacak bir 'ekosistem' oluşturmaktır. Bu hedefe yönelik olarak kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve kadınların ticari faaliyetlerini kolaylaştırıcı teşvikler, önem verdiğimiz konular arasındadır. Bu doğrultuda son birkaç yılda sadece Türkiye'de değil, dünyada da örnek oluşturacak bir anlayışı hayata geçirdik. Kültürümüzde, geleneklerimizde zaten var olan kooperatifçiliği, çağın gereklerini dikkate alarak, farklı bir boyuta taşıdık” dedi.

Konuşmasında “Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması' başlıklı projesinin kadın kooperatifçiliğini anlama ve harekete geçme açısından bir dönüm noktası olduğunu belirten Bakan Yanık, 2018'de Cumhurbaşkanlığının ilk 100 Günlük İcraat Programı kapsamında, Bakanlığın koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı paydaşlığında hazırlanan "Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü"nü 12 Temmuz 2021'de yenilediklerini aktardı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi Projesi'ni ise 15 Eylül 2021 itibarıyla başlattıklarını belirterek proje ile kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesini, mevcut kooperatiflere aktif katılımının sağlanmasını, kadın kooperatiflerine ilişkin politika geliştirerek, kadınların kapasitelerini yükseltmeyi ve kadın istihdamının artırılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Güçlü toplumun temelinin aile olduğunu, ailenin de eğitimli ve bilinçli kadın ile güçleneceğine inandıklarını ifade eden Bakan Yanık, kadınların ekonomik olarak refaha erişmesine, toplumsal rolünün artmasına yönelik her çalışmayı desteklediklerini ifade ederek bu anlamda özel önem verdikleri kadın kooperatifçiliğine yönelik tüm çalışmalarda kendileriyle birlikte hareket eden kurumlara, yöneticilere, programlara katılımlarıyla projelerin başarısına katkıda bulunan herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284