Takiyüddin'in Mirası Karaman’da Canlanıyor

Uzayın büyüsünü yansıtacak ve öğrencilerin uzay merakına yönelik onların keyifli zaman geçirmesini sağlayacak “Takiyüddin Uzayevi” İmaret Ortaokulunda açıldı.

Takiyüddin'in Mirası Karaman’da Canlanıyor

İmaret Ortaokulu bahçesinde atıl vaziyette bulunan şadırvan, planetaryuma çevrildi. Takiyüddin Uzayevi’nin açılışı İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Murat Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Adnan Kurşun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Bayram Güzel, İl Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Şahinbaş, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Hizmetleri Müdürü Cavit Bardak’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan ve protokol üyelerinin birlikte kestiği kurdele sonrasında İmaret Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Kadir Yetiş, Takiyüddin Uzayevi’nin açılış süreciyle ilgili davetlilere bilgi verdi. Kadir Yetiş, Karaman İl Millî Müdürlüğü koordinesinde hazırladığı proje ve hayırseverlerin desteğiyle okul bahçesine atıl durumda bulunan şadırvanı planetaryuma çevirdiğini söyledi.

“Planetaryum güneşin, yıldızların, gezegenlerin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonudur.”

Öğretmenliğinin yanı sıra amatör olarak astronomi ile ilgilendiğini belirten Kadir Yetiş, okullarda gökyüzü gözlem etkinlikleri yapmak için şadırvanı gökevine çevirmek için bir proje hazırladığını ifade etti. Şadırvanı yapısı nedeniyle bir planetaryuma benzettiğini belirten Yetiş, "Planetaryum güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonlarına verilen isimdir. Bir gezegenevinin başta gelen en büyük özelliği kubbe şeklinde ekranı ve o ekran üzerine özel araçlarla yansıtılan gökyüzü, gökcisimleri ve benzeri görüntüler olmasıdır. Uzay boşluğundaki hareketlerin gerçekçi bir şekilde simüle edilebilmesini sağlar." diye konuştu.

“Uzay evimizin iç mekânı için özel akustik malzemeler kullanıldı ve ses sistemi çekildi.”

Şadırvanın kubbesini kullanarak uzay evi projesi yapmaya karar verdiklerini belirten Kadir Yetiş, uzay evinin yapım sürecini davetlilerle paylaştı. Yetiş, "Öncelikle projemizin maliyetini çıkardık ve bununla ilgili kaynak aramaya başladık. İlimizde bulunan yardımseverler ile bugüne kadar 48 bin lira yardım topladık ve projemize başladık. İlk etapta muslukların sökülmesi, iç mekânda bulunan taburelerin kaldırılması işlemini yaptık. Sonra su giderlerine beton dökerek zemini düzelttik ve zemine parke döşedik. Projemizde en büyük eksikliklerden bir tanesi elektrik olmayışıydı. Okulumuzdan elektrik hattı çekerek bu sorunu ortadan kaldırdık. İç mekân özel akustik malzemelerle kaplandı. Ses sistemi çekildi. En önemli adım olan projeksiyon montajı ile ilk görüntüyü elde ettik. Duvarlarda pencere bölümlerine NASA’dan aldığımız görüntülerin tablolarını oluşturduk. Tabloları LED aydınlatma ile döşedik. Zemin için halı döşemesi yaptık. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün desteği ile armut koltukları temin ettik." dedi.

“Takiyüddin'in çalışmalarını gelecek nesillerin de bilmesi ve öğrenmesi açısından ismini Takiyüddin Uzayevi koyduk.”

Farklı okullardan da öğrencilerin uzay evine gelerek gökyüzünün büyülü dünyasıyla tanıştığının altını çizen Kadir Yetiş, şadırvanın ismini "Taküyiddin Uzayevi" olarak belirlediklerini söyledi. Yetiş, "1577 yılında 3. Murat'ın desteği ile İstanbul'da Avrupa'nın ilk gözlemevi Takiyüddin Er-Raşid tarafından açılmıştı. 3 yıl faaliyet gösteren bu gözlemevi değişik sebeplerden dolayı kapatılır ve yıktırılır. Bu olay Osmanlı bilim tarihinde önemli bir olaydır. İslam bilimi bu olayda önemli bir darbe almıştır. Geçmişimize bakacak olursak bu coğrafyada bilim zirve noktasına ulaşmış, dönemin en önemli bilim insanları bu coğrafyadan çıkmıştır. Takiyüddin'in çalışmalarının gelecek nesillerin de bilmesi ve öğrenmesi açısından ismini Takiyüddin Uzayevi koyduk ve öğrencilerimizin Takiyüddin'in tanınmasını sağladık." ifadelerini kullandı.

Konuşmasının son bölümünde Takiyüddin Uzayevi’nin yapımında destek sağlayan hayırseverlere ve İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan’a teşekkür eden Kadir Yetiş, “Öğrencilerimizin ufkunda çığır açacak Takiyüddin Uzayevi’nin proje ile yapım aşamasında desteklerini esirgemeyen İl Millî Eğitim Müdürümüz Mehmet Çalışkan’a, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcımız İsmail Kılınç’a ve maddi destek sağlayan hayırseverlerimize teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.

İmaret Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Kadir Yetiş’in konuşmasının ardından protokol üyelerine bir gösterim gerçekleştirildi. Davetliler yayınlanan gösterimde güneş, ay, gezegenler ve gök cisimleri hakkında bilgi sahibi oldular.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284