Yereldeki Vatandaşlarımız Karaman’ı Gerçekten Biliyor mu?

Tarihi zenginliklere sahip olan Karaman sadece ulusal ve uluslararası platrformlarda tanıtılmaya çalışılsa da Karaman’da yaşayan çoğu insan Karaman ve ilçelerini tanımakta yetersiz.

Yereldeki Vatandaşlarımız Karaman’ı Gerçekten Biliyor mu?

Sokak röportajları kapsamında çoğu zaman konu başlığımız “Karaman” üzerine olurken mikrofonlarımıza konuşan vatandaşları ortak payda da bir araya getiren düşünce “Yereldeki insana önce Karaman’ı anlatmalı ve tanıtmalıyız.” oldu. “Biz çocukken Karaman’ı şu anki dönemden daha çok gezdiriyorlardı” diyen Y kuşağı şu anki öğrencilerin bu konuda yetersiz ve bilgisiz olmasının nedenini kitap üzerinde eğitim modeline bağlıyorlar. “İlk okulda hayat bilgisi, resim gibi derslerde bizler annelerimizin hazırladığı ikramlıklarla çevre-doğa gezisi yapar ve öğretmenlerimizin gözünden Karaman’ı dinlerdik. Şimdi ki sorun teknoloji olarak gösterilse de asıl sorun insanların tembelleşmesi.” diyen vatandaşlar Karaman Belediyesinin belli bir ücret karşılığında haftanın belli günlerinde bu tür gezileri yapabilecek hizmeti sunması gerektiği düşüncesinde.

Karaman’da yapılan her türlü çalışmanın reklamdan öteye geçmeyen anlık çalışmalar olduğuna değinen vatandaşlar “Şu ürüne coğrafi işaret alındı.” “Bu ürün tescillendi.” sizlerden takip ediyoruz. Şu an bir misafirim gelse Divle peyniri, yoğurdu almak istesek bu ürünlerin üretimin yapıldığı yere gitsek bir satış alanı yok. Mesela Taşkale halımız tescillendi. Taşkale’ye gitsek bu halının üretim yerlerini gezip alışverişler yapılabilse. Çok uzakta değil Taşkale’den örnek vermek gerekirse bir çay kahve içeceğiniz, minik heybeler, halıların üretildiği tezgahlardan alışverişler yapsanız yaptırsanız kötü mü olur! Karaman’da kültür ve turizm anlamında çok eksikler var deniliyor ama arkasından doyurucu Karaman’ı geleceğe taşıyacak çalışmalar gelmiyor.

Vatandaşlardan tarafından bizlere aktarılan “Karaman’ın turizm gelirini etkilemesinin yanı sıra vatandaşlarımızın veya şehrimize gelen misafirlerin sosyalleşmesine katkı sağlayacak çalışmaların haftanın belli günlerinde cüzi bir ücret karşılığında Karaman Belediyesince sağlanacak bir araç, Kültür ve Turizm Müdürlüğünce görevlendirilecek bir tur rehberi ile yapılmasını vatandaşların sesi olarak buradan yetkililere duyuruyoruz. 

“Nisan ayından ekim ayına kadar her ayın mesela ikinci haftası şu lokasyondan hareketle Karaman merkeze bağlı şu yerlere gidilecek ücreti şu duyurusu yapılsa yavaş yavaş insanlar katılım sağlayacaktır.” diyen vatandaşların isteklerine istinaden hem belediyeye hem yerel halkımıza yararlı olacağını düşündüğümüz, tur seferlerinin hangi ilçelerimiz için olması gerektiğini sizler için derledik;

Karaman ve Çevresi: Manazan Mağaraları, Taşkale Tahıl Ambarları, İncesu Mağarası, Gürlük Şelalesi, Binbirkilise, Karadağ Yılkı Atları ve Yeni Dünya Mağarası, Karadağ Başdağ Kalesi Roma Havuzu, Nunu Vadisi, Değle Ören Yeri. Bu tura katılanlar Bizans’tan kalma tarihe tanıklık ederken, farklı din ve inançlara ait ibadet hanelerini keşfedebilecek aynı zamanda benzersiz bir manzara ile karşılaşacaklar. Karadağ’da yaz kış doğa federasyonları haricinde belediyenin düzenlediği tırmanış, kamp, yamaç paraşütü, kuş, kelebek, bitki gözlemciliği yapılabilir. Belgesellere konu olan yılkı atlarını, yaban koyunlarını kaya kartallarını görmek için safariler düzenlenebilir.

Ermenek İlçesi: Ermenek Barajı, Ilısu Şelalesi, Ermenek Firan Kalesi, Zeyve Pazarı, Menan Kalesi ve yürüyüş parkurları, tarihi Ermenek Evleri, Maraspoli Mağarası ve Nadire Kanyonu’na turlar istekler arasında. Özellikle Ermenek’te, kış turizmini geliştirmek için Ermenek Bozdağ Kayak Merkez’in de kayak yapmak isteyen vatandaşlar için turlar düzenlenmesi, ilkbahar-yaz mevsiminde ise kano, tekne, su bisikleti ve yelken gibi sporların yapılmasına teşvik verilebilir. Daran-Nadire köprüsü arasında rafting yapılabilir. Kamp alanları hazırlanabilir.

Ayrancı İlçesi: Madenşehir Ören Yeri, Ayrancı Akgöl, Sidemara(Ambar Höyük) ve Divle Kalesi’ni kapsayan bir Ayrancı turu düzenlenebilir.

Sarıveliler İlçesi; Sarıveliler Göleti, Göktepe Köristan (Ören Yeri)’da gezerken, Akdeniz bitki örtüsü ve atmosferi beraberinde Medusa Başlarını görebilir, Yunan Mitolojisi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu gibi turlar sayesinde kültür-sanat, turizmin yanı sıra yürüyüş, tırmanış, kamp, gökyüzü gözlem evleri kurulabilir, yelken, bisiklet, kano, su bisikleti, kayak, tekne, yamaç paraşütü, rafting, balıkçılık, safari, orienteering gibi birçok etkinliklerle halkımızı spor yapmaya ve daha sağlıklı bir hayata teşvik edebiliriz.  Arkeolojik olarak zengin bir tarihe sahip Karaman’da; Syedra Antik Kenti, Sbide, Philadelphia, Eirenepolis gibi daha fazla tarihi eseri, gün yüzüne çıkartılması da kültürel anlamda fayda sağlayacaktır.

Ve turizmden söz etmişken şuna da değinmek isteriz ki, Karaman’da birçok turistik ve tarihi mekana giriş ücreti henüz bulunmamakta. Bu gibi tarihi yerlere giriş ücretleri, bölge belediyelerine katkı sağlaması ve kültürel zenginliklerin korunması açısından daha yararlı olacaktır. Hep birlikte, doğamıza ve tarihimize sahip çıkarak, onu koruyarak Karaman’ın gelişmesine, katkı sağlayabiliriz.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284