Domates Biber Patlıcan

Rekorlar kırmaya devam ediyoruz!
Bu kez rekorumuz, liberal ekonomik sistem içinde devletin kabzımallık yapması oldu.
Halk pazarlarında, manav ve AVM’lerde domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin çok pahalı olmaları gerekçesiyle, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere araçlar üzerinden halka piyasadaki fiyatlardan 2-3 lira ucuza sebze satışları başlatıldı.
Devletimizin domates, biber, patlıcan saracağı hiç aklıma gelmezdi. Domates, biber, patlıcan satan başka devlet var mıdır acaba?
Tanzim satışlar adı verilen ve araçlar üzerinde yapılan satışların, öncelikle ve yoğun olarak İstanbul ve Ankara’da yapılmış olması, İstanbul ve Ankara’nın AKP’nin elinden çıkacağının açık bir göstergesi midir?
Tanzim satış merkezi adı verilen araçlarda satışlar, vatandaşlara sınırlı miktarlarda yapılıyor.
Vatandaşlar, iki kilo ucuz domates ve biber alabilmek için karda, yağmurda, soğukta titreyerek, araçların önlerinde uzun kuyruklar oluşturdular.
Bu kuyruklar, vatandaşların birkaç lira ucuza bir iki kilo sebze alabilmek için ekonomik olarak ne kadar yoksul durumda olduklarını yansıtmaktadır.
Hortumlar, sel baskınları, seraların yok olmaları, kar ve kış ortamında bir-iki gün içinde tonlarca sebzenin temin edilerek, yüzlerce kilometre uzaklıktaki İstanbul ve Ankara’ya ulaştırılmaları oldukça düşündürücüdür.
Tonlarca sebze nasıl temin edildi ve ucuz olarak da satışa sunuldu?
Sebzelerin, tanzim satış merkezlerine göre 2-3 lira daha pahalı olmasının nedenleri esnafların:
Kira vermeleri…
Otoban geçiş ücretleri ödemeleri…
Köprü ücretleri ödemeleri…
Akaryakıt ücretleri ödemeleri…
İşçi ücreti ödemeleri…
İşçi sigortalarını ödemeleri…
Rüsum ücreti ödemeleri…
Elektrik ücreti ödemeleri…
Su ücreti ödemeleri…
Çevre temizlik ücreti ödemeleri…
Tanzim satış merkezleri bunlardan hiçbirini ödemiyorlar.
Tanzim satış merkezlerinin oluşturulması, vatandaşların ucuza domatesi biber, patlıcan almalarının ötesinde, yerel seçimler öncesi birer siyasi yatırımdır.
Zira Tanzim satış merkezleri adı altında araçlarla vatandaşlara ucuz denilen sebze satışı yapılması, AKP ve MHP’nin proje üretemediklerinin ve de vatandaşlara verebilecekleri hiçbir şeylerinin olmadığının somut göstergesidir.
Vatandaşlara kilosu 2-3 lira ucuz domates, biber, patlıcan satma yerine; üreticilerin mazot, gübre, tohum, işçilik, alanlarında desteklenmesi daha gerçekçi bir yaklaşım olur.
 

YORUM EKLE

banner284