Tek Kisinin Yoksulluk Siniri Bin 717 Lira!

Türkiye Kamu-Sen Arastirma Gelistirme Merkezi tarafindan yapilan Eylül ayina ait asgari geçim endeksi sonuçlari açiklandi.

Tek Kisinin Yoksulluk Siniri Bin 717 Lira!

Sendikadan arastirmaya iliskin yapilan yazili açiklamada, Eylül ayinda, çalisan tek kisinin yoksulluk sinirinin bin 717 lira 8 kurus, dört kisilik bir ailenin asgari geçim haddinin 3 bin 446 lira 7 kurus, dört kisilik bir ailenin ortalama gida ve barinma harcamalari toplaminin ise bin 300 lira 11 kurus olarak hesaplandigi belirtildi.
Eylül ayinda, dört kisilik bir ailenin aylik gida harcamasi toplaminin 767 lira 64 kurus oldugu ifade edilerek, ortalama bin 865 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptigi gida harcamasinin maasinin yüzde 41,14'üne, konut geldigine isaret edildi. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulasim, saglik, egitim, haberlesme, giyim gibi diger zorunlu ihtiyaçlarini karsilamasi için Eylül ayi maasindan geriye yalnizca 566 lira kaldigi öne sürülen açiklamada, Türkiye Kamu-Sen Genel Baskani Ismail Koncuk'un konuya iliskin su görüslerine yer verildi:
''Okullarin açilmasi, soguk kis günlerinin yaklasmasi nedeniyle yapilan hazirliklar bu aylara denk geliyor. Ekim ayinin basinda elektrik, dogalgaz ve benzine gelen zamlar da eklendiginde kamu çalisanlarini zor bir kis bekliyor.
Önümüzdeki günlerde de igneden iplige her seye zam yapilmasi gündemdeyken, maaslarin kusa döndügü inkar edilemez bir gerçektir. Bu durumda, kira ve gida harcamasindan sonra maasindan geriye kalan 566 lira ile kamu çalisanlari nereye para yetistirecektir? Son günlerde piyasalarda yeni bir ekonomik kriz endisesi hakim oldu. Her krizde fatura çalisanlara çikarilirken, krizin kaymagini rant çevreleri yiyor. Bu durumun önlenmesi için zaman varken tedbir alinmali ve memurlarimizla birlikte tüm dar ve sabit gelirlilerin alim gücü yükseltilerek, piyasalar için yeterli talep yaratilmalidir. Bilinmelidir ki piyasada yasanan durgunlugun giderilmesi maaslarda yapilacak düzeltmelere baglidir.''
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284