Elmaya Ilk Talep Kuzey Irak ve Ukrayna’dan

Mersin’in Erdemli ilçesine bagli Sorgun köyünde yetistirilen Golden ve Starking cinsi elmalara bu yil yurt disi ilk talebin Kuzey Irak ve Ukrayna’dan geldigi bildirildi.

Elmaya Ilk Talep Kuzey Irak ve Ukrayna’dan

Erdemli'nin en büyük elma üretim merkezi olan Sorgun köyünün Muhtari Ömer Kiliç, elma üretiminin yüzde 25'inin ihraç edildigini hatirlatarak, “Köyümüzde yetisen, gerek iç piyasada gerekse dis piyasada suan yogun talep gören Golden ve Starking cinsi elmalarin rekoltesinin 2 bin tonu geçmesini bekliyoruz. Kilogrami 50 kurus ile 1 lira arasinda alici bulan elmalara iç piyasa talebi oldukça yüksek. Ihracatçilardan aldigimiz bilgiye göre de ilk yurt disi talepleri ise Kuzey Irak ve Ukrayna’dan geldi” dedi.
Elma kalitesinin köylerinde beklentilerinde üstünde oldugunu ifade eden Kiliç, “Tüccarlar tarafindan alinan üretimimizin bir kismi da Karaman ve Eregli’deki soguk hava depolarinda muhafaza ediliyor. Bir kismi için ise ihraç için hazirliklar yapiliyor. En sevindirici olan ise bu yil elma dalda kalmiyor, alicisini buluyor. Elma gerek köylümüz, gerekse ülke ekonomimize büyük bir katki sagliyor” diye konustu.
20 yillik tüccar Hakim Yilmaz’da Sorgun elmasinin kalitesini fark ettigini belirterek, “Sorgun elmasinin bu yil çok daha güzel ve kaliteli oldugunu gördük. Alimlari bu yil bu köyümüzden yapmaya karar verdim. Topladigimiz elmalara Karaman’da depolara aliyoruz. Dis piyasadan gelen teklifler var, istek var. Bu sevindirici bir gelisme” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284