Ermenek’te Madenci Ailelerine Tapulari Verildi

Karaman’in Ermenek ilçesinde maden ocaginda hayatini kaybeden 18 madencinin ailesine Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) tarafindan alinan evlerin tapulari düzenlenen törenle dagitildi.

 Ermenek’te Madenci Ailelerine Tapulari Verildi

Ermenek Ahmet Kelesoglu Kültür Merkezi salonundaki törene Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, il ve ilçe protokolü ile madenci aileleri katildi.

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu törende yaptigi konusmada, madenci ailelerinin millete emanet oldugunu söyledi. Hisarciklioglu, “Bu millet her zaman emanetine sahip çikmistir. Sagolsun bakanlarimiz bu emanete sahip çikti. Ilk günden bu yana Ermenek ve ailelerimiz yalniz birakilmadi. Bizde TOBB olarak üzerimize düsen vazifeyi seve seve üstlendik. Hayatini kaybeden isçi kardeslerimizin ailelerine birer ev hediye etme sözü vermistik. Bugünde bu sözü yerinde tutmaya geldik. Sunun da farkindayiz, elbette aciyi yasayan bilir ve hiçbir sey aciyi hafifletmez. Ama bizlerde geride kalanlarin yalniz olmadiklarini bilmelerini istiyoruz. Isçilerimizin emaneti olan çocuklarinin sahipsiz kalmadiklarini bilmelerini istiyoruz. Bu milletin en zor günlerde nasil birbiri ile dayanisma içinde oldugunun bilinmesini istiyoruz. Bu evleri kendilerine verirken onlarin hayatinin bir nebze olsun kolaylastiracak adimlari atma gayreti içindeyiz” dedi.
“TÜRKIYE KÖMÜR MADENLERININ YARISI KAPALI”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz ise konusmasinda, Türkiye’de kömür madenlerinin yarisinin is güvenligi nedeniyle kapatildigini kaydetti. Bakan Yildiz, “Ermenek’teki bu aci Edirne’den Kars’a kadar hissedildi. Katlanilabilir bir aci degil. Ve buradaki her türlü feveranin normal oldugunu ve bunun hep beraber kardeshane paylasilmasi lazim geldigini vurgulamak isterim. Bir yandan istihdam olsun, bir yandan burada is imkani olussun ve Türkiye’de bu kaynaklarin olusmasi açisindan hep beraber gayret gösteriyoruz. Ama bunlarinda çalisma hayatina uygun olmasi lazim. Türkiye’de suanda hep beraber olusturmaya çalistigimiz bu gayretlerle beraber bir rakam vermek isterim. O rakam bizim Türkiye’deki madencilikle alakali 559 tane yer alti madeni var. Bunun 217 tanesi kömürle alakali. Yaptigimiz kontrolde her hangi bir sikinti yasanmasin, benzer bir kaza yasanmasin adina bunun yarisi kapatilmis durumda. Her ne kadar istemiyor olsak ta, bu aciyi paylasirken bu rakamlari da vermemiz gerekiyor. Bunlarin içerisinde Ermenek’te olanlarda var. Ermenek’te son yaptigimiz çalismalarda 3 ocaktan 2’sinde bu sartlar yerine getirildi ve açiliyor. Ve bütün ocaklar Ermenek’te açik olarak faaliyetine devam etmis olacak” diye konustu.
Madenlerde yeni facialar yasanmasi istemediklerini ifade eden Bakan Yildiz, “Bu aciyi bir daha yasamayalim, hep beraber bunlarin önüne geçmek için gayret gösterelim. Bazi kardeslerimiz diyorlar ki, ‘Bu bizim is, ekmek kapimiz’. Ama biz bu ekmek kapisinin yeni bir aci noktasina dönüsmesini istemeyiz. Bunu hiçbir zaman için olsun istemeyiz. O yüzden bu tedbirleri aliyoruz. Arkadaslarimiz o isyerlerinin açilmasini isterken çalisma sartlarina dikkat etmemiz lazim. Görevimizin zor ve sikintili oldugunu biliyoruz. Bunu farkindayiz ve bu sorumlulugu omuzlarimizda hissediyoruz. Üzüntümüzü nasil paylasmissak buruk sevincimizi de paylasmak için buradayiz. Ve bu acilarin tekrarlanmamasi için kontrollerimize devam ediyoruz. Kanunlar mevzuatlarla alakali bazi degisiklikler yaptik. Isçi kardeslerimizle alakali bazi düzenlemeler yaptik” diye konustu.
Bakan Yildiz, ilçedeki 2 maden ocaginin eksiklerini gidererek açilmasi için müracaat ettigini ve bu müracaatin 15 gün içinde degerlendirilerek madenlerin yeniden açilacagini hatirlatarak, “Bu madenler is sagligi ve güvenligine uyuyorsa gelin buralari açalim. Uymuyorsa yine hep beraber açmayalim diyorum. Buradaki bir can hepimizin cani” seklinde konustu.
Ermenek’e 84 kilometre hatla beraber dogal gaz getirilmesi için ugrastiklarini bildiren Bakan Yildiz, proje çalismalari kapsaminda ihaleye çikilacagini ve 2017 yilina kadar ilçeye dogalgazin kazandirilacagini sözlerine ekledi.
“MADENCI AILELERINE IKINCI EV VERILECEK”
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan yaptigi konusmada, madenci ailelerinin üzüntüsünü yakindan hissettiklerini vurguladi. Bakan Elvan, “Üzüntülüyüz, hüzünlüyüz, yüregimiz yandi, ocagimiz söndü. Olayin oldugu ilk günden itibaren sehit madencilerimizi sadece hemsehrimiz olarak görmedik ayni zamanda kardesimiz olarak gördük, ebediyete ugurladik. Elbette bu 18 canimizi geri getiremeyiz ama bu süre zarfinda gereken çabayi gösterdik. Bu kardeslerimizin acisini dindirme yönünde yogun bir çaba sarfettik. TOBB’a tesekkür ediyorum 18 ailemize birer ev hediye ettiler” dedi.
Madenci ailelerine yapilan yardimlari ve kazandiklari sosyal haklari anlatan Bakan Elvan, “Ben burada aglayan ve üzüntü içinde olan kardeslerimizi anliyorum. Kolay degil, ocaga ates düstügü anda oradaki hissiyati anlamak kolay degil. Onun için buradaki kardeslerimizi normal görelim. O ocakta hissedebilirsiniz ancak aciyi. Bu kardeslerimizi kucaklamamiz lazim. Bu kardeslerimizin çigliklarini yanlis görmememiz gerekir. Ayni duygulari biz de yasadik. 10 gün neler çektigimizi, o aciyla kardeslerimizle bizler de agladik. Sonuna kadar kardeslerimizin yanindayiz. Buna elbette söz veriyoruz. Can geri gelmez. Ama madenci çocuklarini büyütmek, bu çocuklarimizin aile sicagini hissettirebilmek bizimde sorumlulugumuz. Biz bu kardeslerimizin hayatlarini kolaylastirmak istiyoruz” seklinde konustu.
Bakan Lütfi Elvan, hem Istanbul hem de Ankara Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla madenci ailelerine ikinci evlerinin de kisa sürede teslim edilecegini, ailelerin bu evlerden elde edecekleri kira gelirinin bütçelerine katki saglayacagini sözlerine ekledi.
Konusmalarin ardindan 16’si Ermenek ilçesinde, 1’i Karaman, 1’i de Zonguldak’ta alinan evlerin tapulari verildi. TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, madenci aileleri adina temsili olarak ayni zamanda Karamanli olan Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan’a verdi.
Tören sirasinda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Taner Yildiz ile Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan’in kürsüye çikislari sirasinda bir grubun, ‘Ermenek sizinle gurur duyuyor, Türkiye sizinle gurur duyuyor’ seklinde alkisli tempo tutmasina tepki gösteren madenci aileleri salondan disari çikti. Salonu terk eden madenci aileleri görevlilerce ikna edildi. Salon disinda bekleyen madenci aileleri törenin ardindan bakanlar Taner Yildiz ve Lütfi Elvan ile görüstürüldü.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284