Kornea Ithali Avukatlik Umutlarini Yesertti

Saglik Bakanligi bütçesine kornea ithali için kaynak ayrilmasi, Konya’da kornea nakli bekleyen yaklasik 500 görme engelli vatandasa umut oldu. Dogustan görme engelli olan Sibel Cingöz de, kornea nakli olarak egitimine devam edip avukat olmayi hedefledigini söyledi.

Kornea Ithali Avukatlik Umutlarini Yesertti
Saglik Bakani Recep Akdag’in mecliste bütçe görüsmelerinde kornea ithali için kaynak aktarildigini duyurmasinin ardindan umutlanan görme engelli vatandaslar, kornea ithali kararini sevinçle karsiladi. Kornea ithali haberi sonrasi umutlanan Sibel Cingöz (32), çok heyecanlandigini belirtti.
“BIR GÜN BEN DE HAYATA FARKLI BAKACAK MIYIM”
Üç, dört yasindan beri sürekli tedavi ile ugrastigini dile getiren Sibel Cingöz, “Bana önce kornea naklinin olamayacagim söylendi. Sonra ben bir süre tedavi olmayi biraktim. Bana en son 2009’da yaptirdigim tedavi sonucunda kornealarla ilgili bir problem oldugu söylendi. Bunun disinda baska bir problemin oldugu söylenmedi” dedi.
Gözlerinin açilmasi halinde egitimine devam ederek avukat olmak istedigini aktaran Sibel Cingöz, avukatlik meslegini yapamasa bile, bu meslegi eline almak istedigini söyledi. Kornea ithali haberini ilk televizyonda izledigini anlatan Cingöz, “Haber yayinlandigi gün aksam bu konuyla ilgili tekrar arastirma yapmaya baslayacagim dedim. Baskanimiz da beni arayarak bu konu hakkinda beni bilgilendirdi. Ben de tamam diyerek buraya geldim. Nakil için su an hiçbir basvuru yapmadim. Çünkü bana kornealarimin görme tabakalarinin inceligi ve kalinligi hakkinda bir ERG kablosuyla çekim yapilmasi gerektigi söylenmisti. Bu ERG kablolari Konya’miza bir türlü ulasamadi maalesef. Bundan dolayi ben de tedavi olmayi tamamen biraktim. Iki gündür içimde farkli bir mutluluk var. Acaba bir gün ben de hayata farkli bakacak miyim?” diye konustu.
Özel egitim aldigini da sözlerine ekleyen Sibel Cingöz, açik ögretime devam ettigini ve lise 1. sinifi okudugunu belirtti.
“KENDI GÖZLERIMIZI BAGISLAYACAKTIK, OLMADI”
Kizinin dogustan görme engelli oldugunu aktaran anne Meryem Cingöz (54) ise, “Kornea ithalini haberlerde duyduk. Sibel, ‘faydasi olursa nakil olmak istiyorum’ dedi. Biz de insallah dedik. Kizim 2008’den sonra okumak istedi. Ben de okutmaya ugrastim. Daha önce egitim veremedik. Simdi de her seye atilmak istiyor. Kur'an-i Kerim'e olsun, kabartmaya olsun ugrasmak istiyor. Heyecan var artik içinde. Gözlerinin de açilmasini istiyorum” dedi.
Kizlarinin gözlerindeki rahatsizligi 5 aylikken fark ettiklerini ifade eden baba Esref Cingöz (55) de, “O zamanlar köyde kaliyorduk. O günden sonra biz tedaviye basladik. Konya’da, Karaman’da nereyi duyduysak oraya gittik. Hatta bir ara Ankara’ya göz bankasina gittik. Bir yakinimizin araciligiyla bir hastaneye yattik. 11 gün hastanede kaldik. Iki sefer ameliyata aldilar. Günlük 10 doktor geliyordu. Imkan yok, takdir Allah’in dediler. Bize bosuna para harcamayin dediler. Ama biz yine durmadik. Birileri bir yerlerde hoca var, doktor var dedi, gittik. Ama bir iyilesme görmedik. Doktorlar gözde bir problem yok dedi. Damar olsa damar ekleyebiliriz dediler. Isik veren sinirler zayif kalmis, onun için, sinir oldugu için el atamayiz dediler. El atarlarsa felç durumu olabilir diye kaldi” diye konustu.
Doktorlara, kizlarina kendi gözlerini bagislamak istediklerini de söylediklerini anlatan baba Esref Cingöz, “Biz kendi iki gözümüzü de bagislayacaktik. Gördügümüz yeter simdiye kadar. Yeter ki kizimiz görsün dedik. Ama olmadi. O zaman ki doktorlarimiz bize öyle dedi. Takdir Allah’in dediler. Gözlerinizi bagislamaya gerek yok dediler. O yüzden biz de soguduk” dedi.
KONYA’DA ÇOK SAYIDA NAKIL BEKLEYEN VAR
Konya Görmeyenleri Koruma Dernegi Baskani Veli Özagan ise, “Saglik Bakanligi'miz bu kornea nakli ile ilgili seferberlik baslatti. Bu seferberlige herkes katilirsa iyi olur. Vatandaslarimizin gözleri sagken degil vefat ettikten sonra önemli. Bu konuda da Saglik Bakanligi'mizin seferberlik yapmis oldugu konuya dikkat eder, herkes korneasini bagislarsa; dogustan, sonradan görmeyen engelli arkadaslarimizin görme yetenegine kavusmasi, hayatinin kolaylasmasi açisindan önemli. Bu konuda yaklasik 5 bin civarinda kornea nakli olacagi, Konya’da da 500 civarinda görme engelli insanimizin kornea bekledigini biliyoruz. Burada hem devletimiz, hem vatandasimizin bu seferberlige katki vermesi önemli. Insanlarimizin vücutlarindaki organlari bagislama noktasinda daha da ileri adimlar atmasi engelli vatandaslarimiz için de önemli” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284