Sikâyet Yoksa Ceza Da Yok

Kis aylarinin yaklasmasiyla kalorifer peteklerine takilmasi gereken isi ölçerlerle ilgili tartisma da yeniden gündeme tasindi. ISI pay ölçer için yetki alan firmalar her firsatta “taktirmayana ceza”yi gündeme getiriyor. Oysa kimsenin apartman apartman dolasip ceza kesme yetkisi olmadigi gibi ceza için mahkeme karari gerekiyor.Eger bir apartman sakini isi pay ölçer takilmadigi için yönetimi dava ederse ancak makheme karariyla ceza uygulanmasi söz konusu. Bu, maddi durumu yeni sisteme geçmeye müsait olmayan dar gelirlilerin yasadigi apartmanlar için büyük önem tasiyor.

Sikâyet Yoksa Ceza Da Yok
TÜRKIYE’de enerji tüketimini azaltmak amaciyla mayis ayindan itibaren merkezi sistemle isinan konutlarda zorunlu olarak devre sokulan “Isi pay ölçer” sisteminde, uygulamayi gerçeklestirecek firmalarin kisin yaklasmasiyla birlikte ceza silahini kullanmasi, kafalari iyice karistirdi. 27 uygulayici firmadan bazilari daire basina 600 TL ile 1000 TL arasinda degisen maliyetlerdeki sistemin konutlara takilmamasi durumunda daire sahiplerinin cezalandiracagina dikkat çekiyor. Oysa, 5627 sayili Enerji Verimliligi Kanunu’nda (ENVER) ceza yaptirimiyla ilgili herhangi bir madde yok. Merkezi sistemle isindiklari halde isi pay ölçer taktirmayan konutlara ceza uygulanabilmesi için mahkemelerce alinmis bir karar olmasi gerekiyor. Bu kararin alinabilmesi için de pay ölçer taktirmak istedigi halde apartmanina yeni sistem kurulmayan konut sahiplerinin yönetim aleyhine dava açmasi gerekiyor. Su anda açilmis davalardan sonuçlanmis bir örnek bulunmuyor. Yani durup dururken kimsenin apartmana girip dairelerde isi pay ölçer var mi yok mu kontrol etmesi, olmayana da ceza kesmesi gibi bir durum yok. Sadece bir apartman sakini yasaya vurgu yaparak apartman yönetimi aleyhine dava açarsa ancak o zaman yaptirim devreye giriyor.
Tehdit ise yaramaz tesvik gerekiyor 
Geçtigimiz Mayis’tan itibaren merkezi sistemle isinan binalarda zorunlu olarak uygulamaya giren isi pay ölçer sistemi, daire basina 600 TL ile 1000 TL arasinda degisen maliyetleri de beraberinde getiriyor.
Kisin yaklasmasiyla birlikte kabarik dogal gaz faturalarinin yani sira bir de isi pay ölçer faturasi ödemek istemeyenler sistemi konutlarina takmak istemiyor.
Cezayla korku saliniyor
Bu da, merkezi sistemle isinan 2 milyon binadan isi pay ölçer taktiranlarin sayisinin sadece 250 bin civarinda kalmasina yol açiyor. Böyle olunca da devreye sistemi uygulama yetkisini kapan ve sayilari 27’yi bulan firmalar giriyor. Yasayla ilgili bilinçlendirmenin yeterince yapilmamasini firsat bilen firma yetkilileri de merkezi sistemle isinan site ve apartman yöneticilerini ikna etmek için “taktirmazsaniz bin 600 TL ceza ödersiniz” tehdidinde bulunuyor. Konut sahiplerini cezayla korkutma yöntemini devreye sokarak, ürünlerini pazarlamayi hedefliyorlar.
Cazip ödeme olmali
Oysa, dogalgaz faturalarinda yüzde 30’a varan tasarruf saglatan bu sistemle ilgili önce bilinçlendirme çalismalarinin yapilmasi gerekiyor. Bu yapilmadan, bütçelerde ek yük olusturacak bu sistemi cezayla korkutup, tehditle yayginlastirmaya çalismak, konut sahiplerinde ters tepiyor. Bir yandan bilinçlendirecek kampanyalarin baslatilmasi diger yandan da daire sahiplerine ek yük olusturan maliyetlerin de cazip ödeme kosullariyla karsilanmasina imkan taniyacak tesvik sistemlerinin devreye sokulmasi gerekiyor. 
Bakanliga sikayet edin
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile birlikte isi pay ölçer sisteminin merkezi sistemle isinan binalara tatbik edilmesini saglatan Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na bagli Enerji Verimliligi Daire Baskani Murat Bayram, isi pay ölçer kurulumu ile ilgili su sana kadar 27 sirketin yetkilendirildigini söyleyerek, “Bu sayi, bu hafta 29’a ulasacak. Yasa, merkezi sistemle isinan binalara isi pay ölçerlerin zorunlu olarak takilmasini içeriyor. Ancak, bu taktirmayanlar için ceza uygulanacak anlami tasimiyor. Birakin firmalari, bakanliklarin bile ceza kesme yetkisi bulunmuyor. Bunun için mahkemeden karar çikmasi gerekiyor. Bakanliktan ya da herhangi bir kurumdan su anda, kapiya gelip, ‘siz sistemi taktirmamissiniz’ diyerek, ceza kesemez. Kanuna herkes uymak zorunda. Bu tarz vakalar yasandigi taktirde ilgili kisilerin sikayet edilmesi gerekiyor. Sonuçta bu sisteme geçmeme gibi bir lüks yok. Ama su anda ceza uygulamasi da yok” dedi.
Ceza daire sahiplerine
Mahkemelerin verecegi ceza kararlari büyük ihtimalle maddi olmasi bekleniyor. Çikacak olan cezayi sadece bina ya da site yönetimini de kapsamayacak. Ceza, bina yöneticisi ya da site yönetimi üzerinden tüm sakinlere yansitilacak. Türkiye’de su anda 2 milyon merkezi isitma sistemli bina bulunuyor. Tamami geçerse 1 yil öncesine göre yüzde 30 taarruf potansiyeli olusuyor. Bu da 600 bin binaya denk geliyor. 600 bin binada 2.5 milyon kisinin yasadigi bir sehir anlami tasiyor. Bu yolla her yil bir sehri bedava isitma imkani doguyor.
Sistem nasil çalisiyor
MERKEZI sistemle isinan binalarda bugüne kadar genellikle yakit bedelleri metrekare üzerinden hesaplaniyordu. Yeni sistemde ise her radyatöre bir pay ölçer takilarak, tüketilen enerji miktari üzerinden ödenecek yakit bedeli hesaplaniyor. Sistemin çalismasi için binada bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumali isi ölçüm ekipmanlari ve oda sicakligini ayarlanan seviyede sabit tutan özel radyatör vanalari takiliyor. Isi pay ölçer cihazi ise petegin üzerine monte ediliyor.
Harcadigin kadar öde
TÜRKIYE genelinde merkezi sistemle isinan iki milyonu askin bina stogu bulunurken, ‘isi pay ölçer’ cihazli sisteme geçenlerin sayisi 150 bine ancak ulasiyor. Dönüsümün son günü olarak belirlenen mayis ayinin sicak havalara denk gelmesinden dolayi çok önemsenmeyen bu sistem, kis aylarinin gelip, dogalgaz faturalarinin giderek artacak olmasiyla birlikte tekrar gündeme gelecek. Sistem çok kolay bir sekilde binaya kurulabilirken, her dairedeki kalorifer petegi üzerine ya da merkezi kaloriferin üstüne konulacak olan ‘isi pay ölçer’ cihazi, sisteme geçisin rahat bir sekilde gerçeklesmesini sagliyor.
600 TL’den basliyor
ISI pay ölçer sistemini uygulamak üzere yetkilendirilmis sirket sayisi 27’yi buldu. Sistemin kurulumu daire basina 600-1000 TL arasinda degisiyor. Bir dairenin yillik ortalama dogalgaz harcamasi 1500 TL’ye ulasirken, sistemi kullanan dairelerde, ayni konfor seviyesi yakalanarak, dogalgaz faturalarinda yüzde 30’a varan tasarruflar saglanabiliyor. Bu da sistemin kendisini 3 yil içinde amorti etmesi anlamina geliyor.
3 yilda amorti ediyor
· Türkiye’de 2 milyon bina merkezi sistemle isiniyor.
· Isi pay ölçer, su anda 250 bin binada kullaniliyor.
· Isi pay ölçerin daire basina maliyeti 600-1000 TL arasinda degisiyor.
· Isi pay ölçer sayesinde dogalgaz faturalarindan yüzde 30 tasarruf edilebiliyor.
· Bir dairenin yillik ortalama dogalgaz masrafi 1500 TL’ye ulasiyor.
· Isi pay ölçer uygulayicisi 27 sirket bulunuyor.
· Sistem, ortalama 3-3.5 yilda kendisini amorti ediyor.
Kimse komsusunu magdur etmeyecek
ÇEVRE ve Sehircilik Bakanligi Enerji Verimliligi Daire Baskani Murat Bayram, ‘komsudan elektrik çalma’ dönemine son vereceklerini belirtti. Bayram, “Eskiden 15 derece minimum sicaklik zorunlulugu vardi. Komple kapatamiyorlardi. Artik biz bunu her il için farkli bir sistem gelistiriyoruz.Belirledigimiz degerler altina indigini tespit ettigimiz daireler için farkli bir fiyat tarifesi uygulanacak. Kimse komsusunu magdur edemeyecek” diye konustu.
Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284