HÂKİMİYET MİLLETİNDİR

TBMM’nin açılış tarihi olan 23 Nisan, 98. yılında, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak, yurt dışı temsilciliklerimiz ve ülkemizde ulusça coşku içinde kutlanılmaktadır.

Göktürklerden bu yana, Türk devletleri içinde Türk adının geçtiği ve ulusal egemenliğin temsil edildiği ilk ve tek devlet kurumu TBMM olmuştur.

Türkiye adı, 12.inci yüzyılda, İtalya’daki devletlerden Venedik Cumhuriyeti tarafından; Anadolu’da yaşayan hâkim unsurun Türk olması nedeniyle verilmiştir.

TBMM, Milli İrade’ye dayalı olarak oluşturulmuş Kurucu bir meclistir. Çünkü bu mecliste, yeni Türk devletinin ilk anayasası yapılmış ve kabul edilmiştir.

Anayasada: devleti kuran yüce otorite olan egemenliğin kaynağı halk olarak belirtilmiştir. Bu yaklaşım aynı zamanda, devleti kuran gücün, halk olduğu gerçeğini de ortaya koymuştur.

Devleti kuran egemen güç, Milli İrade’dir. Bu nedenle;

Milli İrade (Kurucu İrade), Siyasi İrade (Tali İrade) yi görevlendiren iradedir.

Milli İrade (Kurucu İrade), devlet organlarından biri olan hükümeti (Siyasi İrade-Tali İrade) görevlendirir. Hükümet, Milli İrade’ye tabi olarak ve devlet güçlerini yasalar çerçevesinde kullanarak, yürütme görevini yerine getirir.

Milli İrade, ilk kez 22 Haziran 1919 yılında yayımlanan Amasya Genelgesi’nde: “Milletin geleceğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” kararıyla dile getirilmiştir.

Müdafaa-i Hukuk Dernekleri ve Kuvay-ı Milliye Birlikleri, Milli İrade tarafından oluşturulmuşlardır.

Milli güçler, önce Sivas Kongresi’nde sonra da TBMM’ inde Milli İrade tarafından birleştirilmişlerdir.

TBMM, Milli İrade (Kurucu İrade) tarafından kurulmuştur.

Ayaklanmaların bastırılması ve işgalci güçlere karşı yapılan savaşlarda kazanılan başarılar, Milli İrade tarafından elde edilmiştir.

Saltanatın kaldırılması ve Cumhuriyet’in kurulması, Milli İrade tarafından gerçekleştirilmiştir.

Anadolu’da kurulan son Türk devletinin ülkesi: Türkiye, kurucusu: Türk Milleti, egemeni ise Milli İradedir (Kurucu İrade)

Atatürk, “TC Devletini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir” demekle bu gerçeği işaret etmiştir.

Türk Milleti’nin egemenlik kurduğu topraklar, parçalara ayrılamaz bir bütündür ve Türk Milleti’nindir. Bu topraklar üzerinde kurulan devlet, üniter bir devlettir, rejimi demokrasi; sistemi de parlamenter başbakanlıktır.

TBMM kurulduğunda aldığı ilk kararı, HÂKİMİYET MİLLETİNDİR olmuştur. Bu kararla, millete ait olan hâkimiyetin, devredilemez ve bölünemez bir bütün olduğu ortaya konulmuştur.

Egemenliğin millete ait olduğu rejim, demokrasidir; millet egemenliğinin içinde bulunmayan rejim ise, otokrasidir. Çünkü otokrasi, tek adam yönetimidir…

Günümüzde, demokrasi mi, otokrasi mi üzerinde tartışmalar ve siyasi partiler arasında ittifaklar oluşturularak, partili cumhurbaşkanlığı adı altında bir seçim yapılacaktır. Bu seçim, rejimin demokrasi ya da otokrasi olmasını belirleyen bir seçim olacaktır.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türk Ulusuna kutlu olsun.

Nice 98 yıllara…

YORUM EKLE

banner284