Türkiye’nin Sorunlarini “Baskanlik Ve Eyalet Sistemi” Çözer

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi ögretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Eravci, Türkiye’nin köklü sorunlarinin çözümünün “Baskanlik” ve “Eyalet Sistemi”nden geçtigini belirtti.

Türkiye’nin Sorunlarini “Baskanlik Ve Eyalet Sistemi” Çözer
Cumhurbaskanligi süresinin ve baskanlik seçimlerinin gündeme geldigi bugünlerde Prof. Dr. Mustafa Eravci, ülkenin temel sorunlarini en iyi çözecek yönetim seklinin, “Baskanlik” ve “Eyalet Sistemi” tarzindaki yönetim olacagini savundu.
Eravci; “Bugün dünyada Türkiye gibi cografi sinirlari genis, nüfusu 100 milyona yaklasan ülkelerin büyük bir çogunlugu, baskanlik ve eyalet sistemi ile yönetilmektedir. Aslinda tarihi tecrübelerimiz de bunun dogru olacagini göstermektedir. Nitekim Osmanli döneminde bugünkü yasadigimiz Türkiye cografyasinda 10’a yakin eyalet bulunmakta idi” dedi.
Mevcut sistemin yerine dinamik, katilimci, özgürlükçü ve istikrarli özellikleri olan merkezde “baskanlik”, yerelde ise “eyalet sisteminin” yararli olacagini vurgulayan Eravci, “20. yy baslarinda 13 milyonluk bir ülke için parlamenter sistem, o dönemin siyasal konjonktürüne ve Türkiye yapisina uygun görülmüstü. Ancak bugünün sartlarinda problemleri çözme noktasinda bu sistem hantal bir yapi halindedir. Ülkenin önünde bekleyen yillanmis sorunlar karsisinda, mevcut sistem “gerekli refleksi gösterememektedir” açiklamasini yapti.
Prof. Dr. Mustafa Eravci, Cumhurbaskaninin halk tarafindan seçilmesinin, bir nevi baskanlik ve yari baskanlik sisteminin tezahürü oldugunu belirtti ve “Bu degisimin, yerelde de eyalet sistemi ile doldurulmasi gerekmektedir. Böyle bir degisim katilimciligi güçlendirecek, ayni zamanda halkin kendi kültürel kimliklerini ortaya koymasini her sahada daha üretken bir yapinin olmasini saglayacaktir; mahalli alanlarda gelisecek olan bu çok yönlü ve zengin olusum birlikteligi daha güçlü kilacaktir.” diye konustu.  
Prof. Dr. Mustafa Eravci’nin “Baskanlik” ve “Eyalet sistemi” önerisi; uzmanlar tarafindan Türkiye’nin ulusal ve uluslararasi kapsamdaki çok sayida problemin çözümüne isik tutabilecegi seklinde degerlendiriliyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284