Asi Yapilan Çocuklarda Olusan Reaksiyon Hakkinda Açiklama

Ilimizde okul asilamalari kapsaminda 23-24 Subat ve 27 Subat tarihlerinde 8. sinif ögrencilerine tetanoz asisi yapildiktan sonra bazi ögrencilerin rahatsizlanarak Devlet Hastanesi Acil servisine ambulansla götürülmesi üzerine Halk Sagligi Müdürlügü tarafindan bir açiklama yapildi.

 Asi Yapilan Çocuklarda Olusan Reaksiyon Hakkinda Açiklama

Yapilan açiklamada, “Asi sonrasinda rahatsizlanan çocuklarin yapilan tetkikleri sonucunda Çocuk Hastaliklari ve Enfeksiyon Hastaliklari uzmanlarinca hazirlanan raporda “Karaman Devlet Hastanesi çocuk Acil Poliklinigine bas dönmesi, mide bulantisi sikâyetleri ile basvuran 12 çocugun ayrintili fiziki muayene bulgulari yapilarak tetkikleri istenmistir. Basvuran 6 hastamizin yapilan tam idrar incelemesinde idrar yolu enfeksiyonu saptanarak tedavisi planlanmistir. Ayakta direkt karin grafisi çekilen 3 hastamizin bagirsaklarinda gaz görünümü disinda bulguya rastlanilmamistir. Diger olgularda ise patolojik bir durum saptanmamistir. Hastalar yaklasik 6 saat müsahede altinda tutulduktan sonra genel durumlarinin iyi olmasi nedeni ile sifa ile taburcu edilmistir.” denilmektedir. Görülecegi üzere ilgili uzman hekimlerce hazirlanan raporda asi ile baglantili oldugu düsülen hiçbir bulgulara yer verilmemistir” dendi.

Açiklamada Saglik Bakanligi’nin asi genelgesine de yer verilerek, “Enjeksiyon Reaksiyonu Kisiler ya da gruplar, asi ya da içerigi ile ilgisiz olarak sadece enjeksiyona karsi reaksiyon gösterebilirler. Bayilma, bes yas üzeri grupta sik görülebilir. Bayilan kisiyi sirtüstü yatirip ayaklarini yukari kaldirmak yeterlidir ve genellikle bunun disinda bir tedavi gerekmez. Enjeksiyon nedenli anksiyeteye bagli hiperventilasyon; bas dönmesi, kulak çinlamasi, agiz çevresinde ya da ellerde titreme gibi spesifik semptomlar ortaya çikabilir. Çok nadir olarak konvülsiyon da görülebilir. Üst ve alt solunum yolunda obstrüksiyon bulgularinin ve cilt bulgularinin olmamasi enjeksiyon reaksiyonu lehinedir. Tüm bu etkiler asiya degil enjeksiyona baglidir. Bazi durumlarda (özellikle okul asilamalarinda) bayilan bir kisinin görüntüsü “toplu simülasyona” (toplu korku ve bayilma) neden olabilir. Asilama hakkinda açik ve anlasilir bir bilgilendirme, sakin ve güvenli bir uygulama anksiyeteyi, dolayisiyla da bu tip olaylarin görülme ihtimalini azaltacaktir.” denilmektedir. Bu nedenle çocuklarimizda meydana gelen rahatsizliklarin tetanoz asilari ile ilgisi olmadigi düsünülmektedir” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284