Hastane Müdavimi 2 Milyon Aileye Gereksiz Ilacin Zararlari Anlatilacak

Türkiye, tedavi için ilaca Avrupa ülkelerinin iki kati oraninda para harciyor. Arastirmalar gereksiz ilaç kullaniminin, adeta hastaliga dönüstügünü ortaya koyuyor. SGK, bu durumun önüne geçmek için egitim atagi baslatiyor. Kurulan özel ekip, yaklasik 2 milyon aileyi gereksiz ilaç kullanmanin zararlari konusunda bilgilendirilecek.

Hastane Müdavimi 2 Milyon Aileye Gereksiz Ilacin Zararlari Anlatilacak
Türkiye, ilaç kullaniminin en yaygin oldugu ülkelerin basinda geliyor. Bu sebeple AB ülkelerinde ilaç gideri tedavi harcamalarinin içinde yüzde 15'lik bir bölümü olustururken Türkiye'de bu oran yüzde 30 civarinda. Her yil ilaç için 16 milyar lira ödeniyor. Yapilan arastirmalarda, Türkiye'de ilaç kullanmanin adeta tedavi edilmesi gereken bir hastalik haline geldigini gözler önüne seriyor. Bu tablodan yola çikan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), gereksiz ilaç tüketimini ortadan kaldirmak için egitim atagi baslatiyor. Bu kapsamda en çok ilaç kullanan ve hastaneye giden 2 milyon aile bilgilendirilecek. SGK'da kurulan özel bir ekip bu görevi üstlenecek. SGK Baskani Fatih Acar, asiri ilaç almanin yani sira MR ve film gibi tetkiklerin de büyük zararlara yol açabildigini belirtiyor. Bu sebeple hem gereksiz ilaç kullaniminin hem de tetkiklerin önüne geçmek için bilgilendirme kampanyasi baslatacaklarini dile getiriyor.
SGK'nin verilerine göre saglik harcamalari sürekli artiyor. 2001 yilinda 4,5 milyar TL olan saglik harcamalari, 2011 yilinda 42 milyara ulasti. 2012 yilinin ilk alti ayinda ise 22,3 milyari buldu. Bu harcama içinde en önemli kalemi ilaç giderleri tutuyor. 2012'nin alti ayinda da 7,1 milyar oldu. Yil sonu toplaminin 14 milyari asmasi bekleniyor. Bu artista hizla yükselen reçete sayisi etkili oluyor. 2007 yilinda 270 milyon reçete yazilirken bu sayi 2011 yilinda 306 milyon 461 bin oldu. Bu rakam bu yilin ilk bes ayinda ise 148 milyon olarak gerçeklesti. Kurumun tedavi giderlerinde de benzer artislar dikkat çekiyor.
Bu tablo, SGK'yi yeni tedbirler almaya zorluyor. Uzun süredir ilaç ve saglik harcamalarindaki artisin sürdürülebilir olmasi üzerinde çalisan SGK, yeni bir adim atiyor. Akilci ilaç kullanimi için 2 milyon aile ve 8 milyon kisiye ulasilacak. Yilda 10'un üzerinde hastaneye giden hastalara, asiri ilaç kullanimi, fazla film ve emar gibi tetkiklerin yol açabilecegi yan etkiler anlatilacak. Bu yolla akilci ilaç kullanimi tesvik edilecek. SGK Baskani Fatih Acar, gereksiz ilaç kullaniminin ve tetkiklerin fayda yerine büyük yan etkilere yol açabildigine dikkat çekiyor. Ancak bunun farkinda olunmadigini belirten Acar, farkindalik olusturmak için çalisma baslattiklarini söyledi. Özel bir ekip kurduklarini kaydeden Acar, "Bu ekip akilci ilaç kullanimi, fazla ilacin zararlari ve gereksiz tetkiklerin yol açabilecegi riskler konusunda çalisma yapacak. Bu konuda hazirlanacak kitap ve diger dokümanlar, asiri ilaç kullanan, yilda 10'dan fazla hastaneye giden 2 milyon aileye ve 8 milyon kisiye ulastirilacak. Bu yolla akilci ilaç kullanimini tesvik edecegiz." dedi.
SGK'nin çalismasinda hastalara önemli mesajlar verilecek. Hazirlanan metaryallerde su sloganlar yer alacak; Asiri ilaç kullanimi sifa yerine zarar getirir. Gereksiz film ve emar sagliginizi bozar. Ülkemizde her yil en az 35 bin kisi tibbî hatalardan dolayi hayatini kaybediyor. Çok ilaç kullanimi degil akilci ilaç kullanimi sizi sagliginiza kavustur. Dünyada her yil ilaçlara bagli nedenlerle 1 milyondan fazla insan ölmektedir. Gereksiz alinan her ilaç, kalp yetmezliginden ölüme kadar çesitli yan etkilere sahiptir. Hastane enfeksiyonlarindan korunun.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284