Zengen Köyünde Sebze Kurutma Projesi Tanıtıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce ilimizin arazi varlığı engebeli ve kısıtlı olan dağ köylerindeki çiftçilere alternatif tarım ürünleri ürettirilerek; gelirlerinin artırılması ve hayat standartlarının yükseltilmesi amacıyla projeler hazırlanıyor.

Zengen Köyünde Sebze Kurutma Projesi Tanıtıldı

Bu kapsamda hazırlanan ve KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığınca desteklenen ''Kırsal Alanlarda Alternatif Gelir Kaynaklarının Geliştirilmesi (Hep Aynı Değil Farklı Ürün) Projesi'' Morcalı, Pınarbaşı, Zengen, Narlıdere, Çatak, Cerit, Güldere, Çukurbağ, Bucakkışla, Gülkaya, köylerinde yürütülüyor.

Proje kapsamında; dağ ve orman köylerinde yaşayan dar gelirli ve küçük arazisi olan çiftçilere istekleri doğrultusunda frigo fide çilek yetiştiriciliği, İstiridye mantarı, sebze yetiştiriciliği ve kurutma işlemi konularında 10 köyde 600 üreticiye eğitim verilerek bu işe gönül veren önder 30 çiftçiye gösteri yaptırıldı.

Konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Yaz aylarında aynı anda açık alanlarda bol miktarda sebze üreten çiftçiler ürettikleri sebzeleri değerlendirmekte zorlanmaktadırlar, bunun nedeni ise sebzelerin bol olduğu dönemde satış fiyatı ya çok ucuz olmakta yâda satamamaktadırlar. Özellikle domates hem toz, hem de iri dilim şeklinde kurutulmuş şekliyle tüketilmesi oldukça fazla rağbet görmektedir. Diğer kurutulabilen patlıcan, yeşilbiber, dolma biber, yeşil fasulye de tüketiciler tarafından yoğun talep görmekte ve sezonda yaş sebze olarak satılanın iki katı fiyata alıcı bulmaktadır. Proje kapsamında; yaz aylarında bol miktarda üretilen sebze ürünlerinin daha yüksek fiyattan pazarlanması ve çabuk bozulabilen bir ürün grubu olan yaş sebzelerin hasat sonrası bozulmadan muhafazası ve ürün kayıplarının önlenmesine yönelik olarak, yaş sebzelerin kurutularak değerlendirilmesi amacıyla proje dahilindeki köylerde bulunan üreticilere kurutma tezgahları dağıtılmıştır” dendi.

Projenin yürütüldüğü Zengen köyünde Sebze kurutma ve mantar yetiştiriciliği yapan çiftçilerden Muammer Yıldız ve Fatih Üstün’e ait arazide tarla günü düzenlendi. Tarla gününe Tarım ve Orman Müdürü Orhan Özçalık, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Özgür Öztürk, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Serdar Fındık, Karaman İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Bekir Sıtkı Şen, Karaman İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Gürsel Yasan, KOP Kalkınma İdaresi Başkanlığından teknik elemanlar Dilek Yılmaz ve Semra Türkmen,  Şube Müdürleri Uğur Erkan ve İbrahim Erkol, Köy Muhtarı Muammer Yıldız, çiftçilerimiz ve teknik personel katıldı.

Tarla gününde İl Müdürlüğünce daha önce dağıtımı yapılan tezgahlada çiftçiler tarafından kurutulan ürünler ve dere kenarındaki kütüklerde üretimi yapılan istiridye mantarları incelendi. Sebze üretimi yapan ve alternatif ürün projesi uygulayan çiftçiler, kendi ihtiyaçlarını karşılamakta ya da Karaman yerel pazarına çıkarak ürünlerin satışını yapıyorlar. Karaman güneşlenme anlamında kurutma sebze için çok uygun bir iklime sahip olup, günümüzde hijyen şartlarına uygun, küf olmadan kurutulan ürünler pazarda, lokantalarda ve büyük şehirlerde yaşayan insanlar tarafından oldukça fazla rağbet görüyor. Proje sayesinde çiftçiler, daha önce yaş ürün olarak, düşük fiyattan zorlukla pazarladıkları ürünlerini kurutarak, çok daha rahat bir şekilde satışını yapacak ve daha fazla gelir elde edecek.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284