Kaliteli Su Için Havzalar Koruma Altina Alinacak

Türkiye, içme suyunun hem kalite hem de miktar bazinda korunmasi için gerekli yönetmelik tamamlandi. Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren yönetmelik kapsaminda bütün su kaynaklari istenilen sekilde kullanilmayacak. Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan yönetmelik ile su kaynaklarinin verimli kullanilmasi saglanacak ve ülke genelindeki tüm su havzalari koruma altina alinacak.

Kaliteli Su Için Havzalar Koruma Altina Alinacak
Orman ve Su Isleri Bakanligi Su Yönetimi Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan ''Su Havzalarinin Korunmasi ve Yönetim Planlarinin Hazirlanmasi Yönetmeligi'' Resmi Gazete'de yayimlandi. Yönetmelik, denizler hariç, kiyi sulari dahil yüzeysel ve yeralti su kaynaklarini kapsayacak. Yönetmeligin amacinin, yüzeysel sular ve yeralti sularinin bütüncül bir yaklasimla miktar, fiziksel, kimyasal ve ekolojik kalite açisindan korunmasi ve su havzalari yönetim planlarinin hazirlanmasina iliskin usul ve esaslari düzenlenmesi olarak belirlendi. Her bir havzadaki izleme faaliyetlerinden faydalanmak üzere, Bakanlik koordinasyonunda fiziksel, kimyasal, biyolojik, hidrolojik ve hidromorfolojik su izleme sistemi kurulacak. Su kalite ve miktarini izlemeye yönelik gözetimsel, operasyonel, arastirma maksatli ve koruma alanlarinin izlenmesi programi Bakanlikça olusturulacak.
HAVZALAR IÇIN YÖNETIM PLANI HAZIRLANACAK
Yönetmelige göre, ülke genelinde bütün havzalar için Havza Yönetim Planlari hazirlanacak. Havza yönetim planlarinda, su kaynaklari ile tabii mineral içeren sularin ve jeotermal su kaynaklarinin da miktar ve kalite olarak korunmasinin ve kullaniminin saglanmasi esas alinacak.Yetkili idarelerce planli ve ani denetimler yapilacak. Denetim veya izleme neticesinde, su durumunu bozan faaliyetlere yetkili idarece gerekli idari yaptirim uygulanacak. Bir su kütlesinde, denetim ve izleme neticesinde veya herhangi bir kaza sonucunda, kirlenme ve bozulmaya sebep oldugu tespit edilen gerçek ve tüzel kisiler, kirleten öder prensibi çerçevesinde, olusan kirliligin giderilmesi için yapilacak bütün masraflari karsilayacak.
KAYIP-KAÇAK AZALTILMASI IÇIN ÇALISMALAR ARTACAK
Yönetmelikte sürdürülebilir su kullaniminin saglanmasi ve kullanan öder ilkesinin gerçeklestirilmesi ve sürdürülmesi maksadiyla yetkili idarelerin sulamada yeniden kullanimin özendirilmesi saglanacak. Idarelerin sulama suyunun analizini yaptirmalari istenecek. Sulama suyu tarifelerinin kullanicilar tarafindan suyun verimli kullanimini özendirecek sekilde yapilandirilacak. Içme suyu sebekelerinde meydana gelen kayip ve kaçaklarin tespit edilmesi ve azaltilmasi için gerekli çalismalarin yapilacak. Tasarruflu su teknolojilerinin kullaniminin özendirilecek. Sulamada verimliligi esas alan yöntemlerin kullanilacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284