Tek Tikla Ücretsiz Sabika Kaydi!

Halk arasinda ‘sabika kaydi’ olarak bilinen ‘Adli Sicil’ bilgilerine, adliyeye gitmeden ücretsiz ulasilabilecek.

Tek Tikla Ücretsiz Sabika Kaydi!

Star gazetesinin haberine göre, vatandaslar güvenlik bilgilerini kullanarak adliyeye gitmeden ve herhangi bir ücret ödemeden, 'adli sicil kaydini' görebilecek. Bu bilgileri, ayrica ilgili kurumlara verebilecek. Adli sicil sisteminde radikal degisiklik öngören düzenleme, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaslari tarafindan önceki gün TBMM Baskanligi’na sunulan “torba yasa teklifinde” yer aldi. Teklifin, 20. Maddesinde, 25 Mayis 2005 tarih ve 5352 sayili Adli Sicil Kanunu’nun 13. Maddesi degistirildi. Yapilan degisiklik ile birlikte, kamu kurumlarina ve gerçek kisilere adli sicil bilgilerini sorgulama hakki verildi. Bu hak ile birlikte, bir anlamda adli sicil bilgileri halka açilmis oldu.

KURUM KENDISI BAKABILECEK

Mevcut sistemde ise, adli sicil bilgilerini sorgulama yetkisi, mahkemelerde, hakim, mahkeme, Cumhuriyet Bassavciligi ile Askeri Savcilikta bulunuyor. Diger kurumlar ise Adalet Bakanligi’nin onayi ile sistemden sorgulama yapabiliyor. Vatandaslar ise, adli sicil bilgileri için adliyeye giderek, belirli ücret karsiliginda haklarindaki bilgileri alabiliyorlar. Yapilan düzenlemenin aynen Meclis tarafindan da kabul edilmesi halinde, adli sicil bilgilerine kurumlar da ulasabilecek.
ÜCRET ÖDEMEYE SON
Teklifte, adli sicil bilgilerinin gerçek kisilere de açilmasi da hüküm altina alindi. Buna göre, gerçek kisiler, kendileri hakkindaki adli sicil bilgilerini, güvenlik dogrulama araçlarini kullanarak sorgulayabilecek. Ve bilgileri, ilgili kurumlara sunabilecekler. Ayrica, teklifte yapilan düzenleme ile adli sicil bilgilerin sorgulanmasindan ücret alinmasina iliskin hüküm tamamen kaldirildi. Böylece, adli sicil bilgilerini ögrenmek bedelsiz hale getirildi. Halen mevcut yasada, adli sicil sorgulamalari için 5 lira ücret tahsil ediliyor.
Kaynak: mynet.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284