Yerel Gazetelere Destek Için Adim Atildi

CHP Balikesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüs, Basbakan Ahmet Davutoglu’na gönderdigi soru önergesiyle yerel gazeteleri çok zor durumda birakan kamu ihale mevzuatini gündeme getirdi. Yerel gazetelerin çok acil çözüm bekleyen ilan sorunlarini gündeme alan Gümüs, kamu ihale mevzuatinda gidilen esnekligin eski haline dönüstürülerek gazete ilanlarinin zorunlu kilinmasi gerektigini belirtti. Ihale ilanlari, yerel gazeteler için önemli bir gelir kaynagi oluyordu.

Yerel Gazetelere Destek Için Adim Atildi

CHP Balikesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüs Balikesir’de kar afetinden zarar gören köyleri ziyaretinden sonra dönüs yolunda kendi aracina arkadan çarpan araçlar nedeniyle yaralanmis ve hastaneye kaldirilmisti. Hizli bir iyilesme süreci geçiren Gümüs, kiriklarin kimilerine operasyon yapilmasi ve kimilerinin de kendiliginden kaynama için dinlendirilmesi için ev istirahati ve fizik tedavi sürecine girdi. Gerekli ilaç destegini alarak TBMM’de Yüce Divan oylamasina katilan Gümüs, gece 02.30’a kadar süren oylamalarin tümüne katildi. Gümüs: “Ülkemiz açisindan çok kritik bir süreçte oy veremeseydim vicdanen rahatsiz olurdum” dedi. Kaza sonrasi iyilesme sürecinin 1 ay alacagini ancak bu süreçte siyasi çalismalarina devam edecegini ifade eden GÜMÜS, saha çalismalarina ise tahminen 1 ay sonra baslayacagini belirtti. Ilk is olarak yerel gazetelerin sorunlari için çalismalara basladi.
“AKP, YERELDEN GELDI AMA GELDIGI YERI UNUTTU”
AKP’nin iktidara geldigi süreci hatirlatan Gümüs sunlari kaydetti: “Adalet ve Kalkinma Partisi, kurulus ve hemen sonrasinda iktidara gelis sürecinde yerel gazetelerden ciddi destek almisti. Merkez yayin organlarinda çok fazla yer bulamasa da yerel basini iyi sekilde kullanmis ve iktidar olmustu. Simdi nereden geldigini unuturcasina yerel basini güçsüzlestirmek istiyor. Yerel basinin önemli gelir kaynagi olan ihale ilanlarini zorunlu olmaktan çikarmak yerel gazeteleri güçsüzlestirmek hatta pek çogunu ortadan kaldirmak demek.”
“KAMU IHALELERINDEN HERKESIN HABERI OLACAK KI DEVLET ZARARA UGRAMASIN”
Özellikle son yillarda ciddi maddi zorluklar yasayan yerel gazetelerin bu zorluklarinin baslica nedeninin kamu ihale mevzuatinda yapilan degisikliklerle gazete ilanlari zorunluluklarinin esnetilmesinden kaynaklandigini belirten Gümüs, birçok kamu kurumunun, ihalelerini sadece internet sitelerinden duyurur hale geldigini hatirlatti. Ilçe bazinda yapilan pek çok ihalelerin o ilçenin yerel gazetesinde yayinlanmasinin ihalenin basarili geçmesi için de gerekli oldugunu belirten Gümüs, yerel gazete ilanlarinin devletin zarara ugratilmasinin önlenmesi açisindan çok önemli oldugunu belirtti. Kamu ihalelerinde ihaleye basvuru yapacak olasi tüm katilimcilarin haberdar edilebilmesi için yerel gazetelerde ilanin sart olmasi gerektigini ekledi.
GÜMÜS, ILAN ZORUNLULUGU KALDIRILIRKEN, YEREL GAZETELERE HALA ILAN ALABILME SARTLARI KOSULUYOR OLMASINI ELESTIRDI.
Kamu ihale mevzuatinda ihale ilanlarinin zorunlu olmamasina ragmen, gazetelere ihale ilani alabilme kosullari belirlendigini hatirlatan Gümüs, sunlari belirtti: “Hem ilan vermeyi zorunlu olmaktan çikardilar hem de ilan alabilmek için gazetelere sartlar kosuyorlar. Yerel gazetelerin, ilan alabilme sartlarini yerine getirmek için illerde en az 7, ilçelerde en az 5 kisi istihdam etmesi gerekiyor. Ilan alabilmek için bu sartlari yerine getiren yerel gazeteler simdi ilan gelirlerinin düsmesi ile zorlaniyor. Bu alan tamamen çalisilamaz hale gelirse kim bilir kaç kisi isinden olacak. Maddi nedenlerle kapanan gazeteler ya da ilan alabilme sartlarindan dolayi zorlandigi için ilan gelirinden vazgeçen gazetelerde çalisan onca kisi issiz kalacak. Bu konu çok önemlidir.”
Gümüs soru önergesi ile su sorulari sordu: Kamu ihalelerinden tüm olasi basvuru sahiplerinin haberdar olabilmesi için gazetelerde yayinlanmasi gerekmez mi? Kamu kurumlari belli bir ücretle verdikleri yerel gazete ilanlari ile daha fazla basvuru saglayarak, ihale basvuru ücretleri araciligiyla ciddi bir gelir elde etmekte iken, niçin bu uygulamadan vazgeçilmistir? Yerel gazetelerin en önemli gelir kaynaklarindan biri olan ihale ilanlari zorunlu olmaktan çikarilirken bu gazetelerimizin durumlari gözetilmis midir? Bir taraftan ilan alabilmek için yerel basindan pek çok kosul sahibi olmasi beklenirken, diger taraftan ilanlarin zorunlu olmaktan çikarilmasi bir çeliski degil midir? Kamu Ihale Kanunu’ndaki esnekligin ortadan kaldirilarak yeniden ilanlarin zorunlu hale getirilmesi gibi bir çalismaniz olacak midir? Yerel gazetelerin, ilan alabilme sartlarini yerine getirmek için illerde en az 7, ilçelerde en az 5 kisi istihdam etmesi gerekmektedir. Ilan sartlarini yerine getirirken ilan zorunlulugunun kaldirilmasindan ötürü ilan gelirleri düsen yerel gazetelerin kapanmasi veya ilan sartlarini yerine getiremez hale gelmesi durumunda kaç kisinin issiz kalmasi beklenmektedir? Türkiye genelinde ilan sartlarini saglayan toplam yerel gazete sayisi nedir ve kaç kisi istihdam edilmektedir? (Haber Merkezi)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284