Dil Bayrami

Karamanoglu Mehmet Bey, isgallere ve sömürüye karsi bu yaptiklariyla, Anadolu’da tarihteki ilk ulus devleti gerçeklestirmis oldu. Anadolu’daki ikinci ulus devleti Mustafa Kemal gerçeklestirmistir.
Karaman oglu Mehmet Bey, Konya’yi merkez edinip, Konya’ya yerlestikten sonra Arapça ve Farsça terkipli ifadeleri kaldirarak, öz Türkçenin kullanilmasini:
13 Mayis 1277 yilinda yayinladigi fermaninda: “ Simden giru hiç kimesne kapuda ve divanda ve mecalis ve seyranda Türkî dilinden gayri dil söylemeye” diyerek, zorunlu hale getirmistir.
Karamanoglu Mehmet Bey’in yayinladigi bu ferman referans alinarak, Karaman’da Dil Bayrami kutlamalari yapilmaktadir.
13 Mayis 2012 tarihinde 735’ inci Türk Dil Bayrami kutlandi. Türkçe treni (Türkçe treni ne demekse) Karaman’a geldi. Anadolu Atesi’nin gösterileri ve Rafet El Roman’in konseri yapildi.
Ülkemizde, resmi bayramlar ve özel günlerde, etkinlikler adi altinda nutuklar atilir, yarismalar düzenlenir, gösteriler yapilarak, heyecan ve cosku yaratilir. Bunlar bir ya da birkaç gün içinde son bulur.
Dil Bayrami, bunlardan farkli olmalidir. Çünkü dil, her zaman kendisini yenileyen canli bir olgu, bir kimlik ve bir kültürdür. Bu nedenle bir güne sigdirilamaz.
Bu görüsten ve düsünceden hareketle ben, yapilan bu Dil Bayrami’ni bir türlü anlamis degilim.
Neden mi?
“ Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’iyla, Çerkez’iyle, Gürcü’süyle, Abaza’siyla, Romani’yla, akliniza ne gelirse hepsiyle, bunlar birer alt kimliktir” diyerek, Türk’ü dolaysiyla Türkçeyi alt kimlik konumuna çeken zihniyetler varken;
Hatirlatalim: Bu ülkedeki hâkim unsur, Türk’tür. Türklerin ana dili Türkçedir ve dolaysiyla da resmi dili de Türkçedir.
Isyerleri, alis veris merkezleri, çarsi, pazar, meydan, eglence yerleri, oteller vb. bütün mekânlar, kanserli hücreler gibi, Türkçe yerine Ingilizce ve Arapça sözcüklerle sarilmisken.
Türkçenin baskenti olarak adlandirilan güzel Karaman’imizda Türkçe yazili kaç mekân kalmis, acaba bunu Belediye Baskani biliyor mu? Elemanlariyla bir safak vakti, Karaman’i bir dolasip bunlari saptasa da sonra:
“Türkçe Karaman’da düzgün konusulur. Çünkü sehirler ve toplumlar bir ucundan tarihlerini yasarlar bu kuraldir” dese…
Belediye Baskani, kaç kez Karaman’i dolasti ve de kaç yildir Karaman’da Türkçeyi düzgün konusuyor acaba? Bunu bir açiklasa…
Karamanoglu Mehmet Bey, siyasi birligi dagilmis, Mogol isgali ve mezalimi altindaki Anadolu’da Türkçeyi bagimsizlastiriyor; bagimsiz bir Anadolu’da, Türkçeyi bir kanserli hücreler gibi saran Ingilizce ve Arapçadan bagimsizlastiramiyorsak.
O zaman biz neyin bayramini yapiyor ve kutluyoruz?
Türkçeye sahip çikmak, Türkiye’ye, Türk kimligine, kültürüne, Türklüge sahip çikmak demektir(1)
1932 yilinda Türk Dil Kurumunu kurarak, Türkçenin içine gramerleriyle giren Arapça ve Farsçaya karsi, Türkçeyi bagimsizlastirmaya çalisan Atatürk:
“Türk demek Türkçe demektir, ne mutlu Türküm diyene,”demistir.
Tüm mekânlari Ingilizce ve Arapçadan arindirmak, Meclis’te çikarilacak yasalarla mi, yoksa belediye meclislerince alinacak kararla mi gerçeklestirilecek? Bu, etkili ve yetkililerin görevi olmalidir…
Umarim daha fazla gecikmezler…
Türkçe elden gitmeden.
(1)Prof. Dr. Oktay Sinanoglu, Hedef Türkiye, S: 54
M. YAVUZASLAN’IN NOTU: Sayin Hocamiz Kemal Uysaler’in bu yazisini yayina sokmadan önce okudum. Zaten Istanbul’dan Karaman’a gelirken Belediye Baskani Kamil Ugurlu, Eskisehir’de durup Yunus Emre’yi selamlayip Eskise hir’e mal etmesinden sonrada bu yilda Türk Dil Bayramini Ermenek ilçemizde kutladilar. Bu notumuzla Kemal hocami zin bu konulardan da haberi olsun istedik.
YORUM EKLE

banner284