Çocuk Temalı Bilgilendirme Konferansı Düzenlendi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından “Çocuk İhmali ve Cinsel İstismar” konulu konferans düzenlendi. Sosyal Çalışmacı Songül Kılınç tarafından verilen konferans, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından başladı.

Çocuk Temalı Bilgilendirme Konferansı Düzenlendi

Konferansın açılış konuşmasını yapan Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluk Başkanı Berivan Kınış bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla topluluk olarak yaptıkları faaliyetler hakkında bilgiler aktardı.

Açılış konuşmasının ardından konferansını vermek üzere sahneye gelen Sosyal Çalışmacı Songül Kılınç, günümüzde çocuk ihmali ve istismarının giderek artmasından dolayı tedbir amacıyla böyle bir etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Çocuk İhmalleri ve Çeşitleri

Çocuğa bakmakla yükümlü kişilerin çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamamaları halinde ihmallerin ortaya çıktığını söyleyen Kılınç şöyle konuştu: “Çocuk için sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam gibi gerekli şartların sağlanması gerekir. Çocuk ihmalinde üç farklı çeşit vardır. Çocuğun temel tıbbi ihtiyaçlarının karşılanmaması halinde fiziksel ihmal, okul çağına geldiği halde okula gönderilmemesi durumunda eğitsel ihmal, çocuğa yeterli ilgi ve şefkat gösterilmemesi ve kötü muamelede bulunulması durumunda ise duygusal ihmal açığa çıkıyor. Tüm bu ihmaller karşısında çocuklar üzerinde gelişim geriliği, davranış ve iletişim problemleri, suça yönelme gibi farklı etkileri ortaya çıkıyor.”

Çocuk İstismarları

Çocuk istismarı hakkında bilgi veren ve fiziksel, duygusal, ekonomik ve cinsel olmak üzere dört çeşit istismar olduğunu söyleyen Kılınç, “Temas içermeyen, cinsel ilişki içermeyen, istismarcının çocuğa yönelik eylemleri ve cinsel sömürü adı altında cinsel istismarı dört kısımda da sınıflandırabiliriz. Cinsel istismarda bulunan kişiler düşünülenin aksine iyi görünümlü, yardımsever, babacan tavırlı kişilerdir. İstismarcıların ise yüzde 96’sı erkek ve yüzde 80’i çocuğun tanıdığı birisidir. Cinsel ilişkilerin en önemli alt grubunu aile içinde yaşanılan ‘ensest’ ilişkiler oluşturmaktadır. Bu ilişki biçiminde değişik risk faktörleri vardır. Bunlar ebeveyn olmaması, tek odada kalınması, ebeveynin üvey olması, anne ve babanın çocukluk döneminde istismara maruz kalması, aileye gelen gidenin çok alması gibi nedenlerdir.” açıklamasında bulundu.

“Çocuk istismarının bıraktığı etkiler”

Cinsel istismarlarının çocuk üzerinde bıraktığı etkilere değinen Kılınç, “Çocuklarda fiziksel olarak karın ağrısı, kusma, dudak ve genital bölgelerde şişme, kızarıklık; psikolojik olarak uyuyamama, kabus görme, öfke patlamaları, suçluluk ve utanma duygusu, içe kapanma; davranışsal olarak da evden kaçma, aşırı temizlenme ihtiyacı, suça yönelme gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.” dedi.

“Sevginin içerisinde şehvet mi, şefkat mi var öğretilmeli”

Kılınç, çocukları cinsel istismardan korumak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı: “Çocuğunuza doğru zamanda doğru şekilde cinselliği anlatın. Kendisine gösterilen sevginin içerisinde şehvet mi var şefkat mi var bu ayrımın nasıl farkına varması gerektiğini öğretin. Çocuklarınıza güvenliklerini sağlamayı, bedenlerini korumayı, hayır demeyi, yardım istemeyi, her türlü sorunu paylaşabileceklerini, her zaman sır saklanamayacağını, yabancılarla konuşmamayı, dokunulmayı reddetmeyi ve sınırlar koymayı öğretin.”

Konferans plaket takdiminin ardından sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2017, 18:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284