Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, Olimpiyatlarin Türkçe Açisindan Gurur Verici Oldugunu Söyledi

Türkçe`yi tüm dünyada konusturan 10. Uluslararasi Türkçe Olimpiyatlari`nin açilis programi gerçeklesti. 14 Haziran`a kadar sürecek olan olimpiyatlarin açilis gecesine katilan Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, olimpiyatlarin Türkçe açisindan gurur verici oldugunu söyledi.

Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, Olimpiyatlarin Türkçe Açisindan Gurur Verici Oldugunu Söyledi
Four Seasons Otel'de düzenlenen 10. Uluslararasi Türkçe Olimpiyatlari'nin açilis programina Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer basta olmak üzere is, sanat, siyaset, spor ve medya dünyasinin birçok temsilcisi katildi. Sunuculugunu ünlü sovmen Beyazit Öztürk'ün yaptigi gecede,135 ülkeden gelen ögrencilerin Türkçe söyledikleri sarkilar, oynadiklari yöresel oyunlar konuklardan tam not aldi. Kusursuz Türkçe'leriyle birbirinden iddiali sarkilar söyleyen çocuklar, geceye katilan davetlilere keyifli anlar yasatti.
Türkçe Olimpiyatlari'nin gurur verici oldugunu belirten Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, "Dünyanin pek çok ülkesinden çocuklar Türkçe ögreniyorlar. Türkçe üzerinden siir okuyarak, sarki söyleyerek, tiyatro yaparak, sakalasarak bize dili ögrendiklerini ispat ediyorlar. Bir dili ögrendiginizi göstermenin en iyi yolu tiyatro oynamak, saka yapmaktir. Bu perspektiften bakildiginda bizim Türkçemiz açisindan gurur verici bir durum. Dünyada her yil yüzlerce yerel dil ortadan kalkiyor. Bir tahmine göre yaklasik 2050 yilina geldigimizde veya bu asrin sonuna dogru geldigimizde dünyada çok az sayida dil kalacak. Türkçe bu dillerden birisi. Bu açidan bakildiginda baska ülkelerinde Türkçemizin yasamasina yaptigi katkilari biz minnetle karsilamak durumundayiz. Emegi geçen herkese biz tesekkür ediyoruz. Benim için de özel bir anlami var. Biliyorsunuz ben Karamanliyim. Türkçe konusma fermani Karaman'da ilan edilmistir. Bu aslinda o fermanin küresel düzeyde tezahürü gibi görünüyor. O bakimdan da baska bir mutluluk yasiyorum" dedi.
VALI HÜSEYIN AVNI MUTLU: "YABANCILASMA DILDEN BASLAR"
Esiyle beraber programa katilan Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, çocuklarin gösterdikleri performans karsisinda çok duygulandigini belirterek, "Muhtesem bir baslangiç oldu. Her yil gittikçe görkemli, hepimizi çok gururlandiran muhtesem bir olimpiyat Istanbul'umuzda ve ülkemizin her kösesinde 1500 çocugumuzla, Türkçemizi çok güzel konusan yavrularimizla birlikte basladi. Gururlandik ve çok hislendik. Ülkemizin milli marsini, gönülden söyleyen, severek söyleyen, Türkçe'nin en güzel ifadesiyle söyleyen yavrulari bugün burada farkli siirlerle, sarkilarla, folklor gösterileriyle izledik. Bu sahnelere aslinda alisigiz. Çünkü 10 yildan beri bu tabloyu görüyoruz. Ama her görüsümüzde gögsümüz kabariyor. Karaman oglu Mehmet Bey: 'Çarsida, dergahta, pazarda, evde bundan sonra her yerde Türkçe konusulacak' diye, ferman buyurdugundan bu yana Türkçe'ye sahip çikmaya çalisiyoruz. Ama artik bu ferman sadece Karaman'da, Anadolu illerinde konusulacak bir Türkçe için degil, dünyanin her yerinde konusulmak üzere uygulamada bu isi yapan çok güzel okullarimiz var. Ögretmenlerimiz var. Simdi görüyoruz ki dünya artik Türkçe'yi ögreniyor. Bu bize gurur veriyor" dedi.
Ögretmenlere minnettar olmamiz gerektigini belirten Vali Mutlu, "Bizim gururumuzu oksayan, yücelten çok degerli ögretmenlerimize buradan gönül dolusu sevgiler muhabbetler iletiyoruz. Onlar ülke için çok büyük fedakarliklar yapiyorlar. Bu millet onlari hiçbir zaman unutmayacak. Buradan dünyanin pek çok farkli yerlerinde bu hizmetleri üreten hocalarimiza dua ediyoruz. Onlar bizim milletimizin alperenleri. Türkçe dilini ötesinde gönül diliyle milletlerle bulusuyorlar. Ülkemizi, Türkçemizi tanitmaya gayret ediyorlar. Ülkemin gelecegi adina bana büyük umut veriyorlar. Hamdolsun bu günleri gördük" diye konustu.
Türkçe'nin yozlastirildigini ifade eden Vali Hüseyin Avni Mutlu, "Çok farkli ülkelerin çocuklari bu kadar güzel Türkçe ögreniyorlarken, bizim de Türkçemizi daha iyi ögrenmemiz ve sahiplenmemiz gerekiyor. Istanbul Türkçenin en güzel konusuldugu yer. Istanbul Türkçesi diye çok özel bir lehçemiz var. Anadolu'nun her yerinde Türkçe çok güzel konusuluyor. Ama maalesef Türkçenin içerisine giren, Türkçe'ye yakismayan kelimelerin çok farkli yerlerde kullanildigini görmekten de üzüntü duyuyorum. Lisanina sahip çikamayanlarin geleceklerine ve kültürlerine sahip çikmasi mümkün degildir. Yabancilasma dilden baslar. Dolayisiyla dilimizdeki yabancilasmaya asla firsat vermemiz ve onu en güzel sekilde kullanmamiz lazim" seklinde konustu.
BASKAN KADIR TOPBAS: "OLIMPIYATLARIN ISTANBUL'DA YAPILMASI GURUR VERICI"
Olimpiyatlarin Türkçe'nin en güzel konusuldugu kent olan Istanbul'da yapilmasinin çok anlamli oldugunu ifade eden Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas, "Bu yavrularimizin heyecanini burada bulusturan hocalarimizi ben takdir ediyorum. Gittigim bütün seyahatlerde, ziyaret ettigim bütün kolejlerde, derneklerde heyecanlarinin ne kadar dorukta oldugunu ve çok önemli bir is yapmanin gururunu yasadiklarini gördüm. Onlarin yillardan beri yapmis olduklari bu heyecanli egitim çalismasinin bir yansimasi olarak bu çocuklari görüyoruz. Istanbul Türkçe'nin en güzel konusuldugu bir kent. Türkçe Olimpiyatlari'nin da Istanbul'da yapilmasi dogru ve anlamli" diye konustu.
Bu organizasyonun Türkiye ile dünya arasinda bir bag kurdugunu belirten Baskan Topbas, "Bu ögrenciler gelecekte her biri birer is adami, birer yönetici olduklarinda ülkeler arasindaki özellikle Türkiye ile önemli bir baris köprüsü olacaklar ve ayni zamanda bizim temsilcilerimiz olacaklar. Bu konuda hassasiyeti tasiyan serdengeçtiler diyorum ben kendilerine. Dünyanin hangi noktasina giderseniz, orada görebiliyorsunuz. Dünyanin her yerinde Türkçe'yi ögretmek basta olmak üzere ve insan yetistirmek, dünya barisina gelecege hizmet etmek adina gönül erleri, serdengeçti dedigimiz bu güzel insanlarin çalismalari biz duygularla izleyecegiz. Istanbul'da olimpiyatlarin 10.sunun da yapilmasi da gurur verici. Emegi geçen herkesi kutluyorum. Özellikle Hoca Efendi'yi saygiyla yad etmek istiyorum. Çünkü büyük bir vizyon bu. 20 yil önce atilan bir adim.20 yil önce hiçbir yerde okul yokken, Türkçe ögretilir degilken, bugün zannediyorum 1350'lerin üzerinde dünyanin degisik yerlerinde okullar var. Her biri basarili. Böyle bir çalismayla Türkiye'nin taninmasi açisindan ve gelecegi açisindan önemsiyorum" dedi.
Programin açilis konusmasini yapan Uluslararasi 10. Türkçe Olimpiyatlari Tertip Heyeti Baskani Prof. Dr. Mehmet Saglam, "135 ülkeden seçilip geldiler. Bunlarin her biri kendi ülkelerinin sampiyonlari. Bu olimpiyatlarda ise sampiyonlarin sampiyonlarini seçecegiz. Kendileri, bundan önce ögrencilerimizin oldugu gibi ülkelerine döndüklerinde Türkiye'mizin gönüllü elçileri olacaklardir" dedi.
Program sonunda Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani Kadir Topbas çocuklarla birlikte sahneye çikarak 10. yilin olimpiyat sarkisini söylediler.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284