Okullarda Artik Kiyafet Serbest Ama...

Okullarda belirli kosullarda ögrencilerin kilik kiyafetlerinin serbest olmasina iliskin yönetmelik yayimlandi. Yönetmelige göre artik okullarda kilik kiyafet serbest ama belirli kosullari var. Ögrenciler vücut hatlarini belli eden sort, tayt gibi kiyafetler ile diz üstü etek, derin yirtmaçli etek, kisa pantolon, kolsuz tisört ve kolsuz gömlek giyemeyecek.Milli Egitim Bakanligi`na (MEB) bagli okullarda, ögrenciler, okul, sinif ve subelerde tek tip kiyafet giymeye zorlanamayacak.

Okullarda Artik Kiyafet Serbest Ama...
MEB'e bagli okul ögrencilerinin kilik ve kiyafetlerine dair yönetmeligin yürürlüge konulmasina iliskin Bakanlar Kurulu karari, Resmi Gazete'de yayimlandi.
Yönetmelikle, MEB'e bagli resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise ögrencilerinin kilik ve kiyafetlerine dair usul ve esaslar düzenlendi.
Yönetmelikte belirlenen sinirlamalar disinda okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kilik ve kiyafet serbest olacak.
Ögrenciler, okul, sinif ve subelerde tek tip kiyafet giymeye zorlanamayacak. Ancak, velilerin en az yüzde altmisinin muvafakatiyle, MEB'e bagli özel kurumlara ait okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde 4'üncü maddede yer alan sinirlamalara uyulmak kaydiyla, okul yönetimlerince okul kiyafeti belirlenebilecek.
Yönetmelikte belirlenen sinirlamalar disinda okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kilik ve kiyafetinin serbest olmasina dair bu yönetmelik, 5580 sayili Özel Ögretim Kurumlari Kanunu'ndaki milletlerarasi özel ögretim kurumlari, yabanci okullar ve azinlik okullari ögrencileri hakkinda uygulanmayacak.
Okullarda kilik kiyafet belirli kosullar içinde serbest birakildi. Siz bu konuda ne düsünüyorsunuz?
Yönetmelikle temel ilkeler söyle belirlendi:
* Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise ögrencileri, yas grubu özelliklerine uygun, temiz ve düzenli bir kiyafet giyecek.
* Ögrenim görülen programin özelligine göre atölye, islik ve laboratuvarlarda önlük veya tulum, isyerlerinde ise yapilan isin özelligine uygun kiyafet giyilebilecek.
* Ögrenciler, beden egitimi ve spor derslerinde esofman, diger spor etkinliklerinde ise etkinligin özelligine uygun kiyafet giyecek, ancak ögrenciler tek tip esofman veya spor kiyafeti giymeye zorlanamayacak.
* Kiz ögrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programli liselerin imam-hatip programlarinda tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-i Kerim derslerinde baslarini örtebilecek.
* Saglik özrü bulunan ve bu durumu belgelendiren ögrencilerin özürlerinin gerektirdigi sekilde giyinmelerine izin verilecek.
* Özel gün, hafta ve kutlamalarda ders içi ve ders disi faaliyetlerde kullanilmak üzere veliye mali yük getirecek özel kiyafet aldirilamayacak.
ISTE KILIK VE KIYAFET SINIRLAMALARI
* Yönetmelige göre ögrenciler, ögrenim gördükleri okulun armasi ve rozeti disinda nisan, arma, sembol, rozet ve benzeri takilar takamayacak.
* Insan sagligini olumsuz etkileyen ve mevsim sartlarina uygun olmayan kiyafetler, yirtik veya delikli kiyafetler ile seffaf kiyafetler giyemeyecek.
* Vücut hatlarini belli eden sort, tayt gibi kiyafetler ile diz üstü etek, derin yirtmaçli etek, kisa pantolon, kolsuz tisört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek.
* Siyasi sembol içeren simge, sekil ve yazilarin yer aldigi fular, bere, sapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamayacak ve giysileri giyemeyecek.
* Okul içinde bas açik, saçlar temiz ve boyasiz olacak. Ögrenciler makyaj yapmayacak, biyik ve sakal birakamayacak.
Bu yönetmelik hükümlerine aykiri hareket eden ortaokul ögrencilerine MEB Ilkögretim Kurumlari Yönetmeligi, lise ögrencilerine MEB Ortaögretim Kurumlari Ödül ve Disiplin Yönetmeligi hükümleri uygulanacak. Yönetmelik hükümlerine aykiri hareket eden okul yöneticileri hakkinda da ilgili disiplin hükümleri uygulanacak.
UYGULANMAYACAK VE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER
Diger yönetmelik ve düzenleyici islemlerin, resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise ögrencilerinin kilik ve kiyafetlerine iliskin konulardaki bu yönetmelige aykiri hükümleri uygulanmayacak.
Yönetmelikle 22 Temmuz 1981 tarihli Bakanlar Kurulu karari ile yürürlüge konulan MEB ile Diger Bakanliklara Bagli Okullardaki Görevlilerle Ögrencilerin Kilik Kiyafetlerine Iliskin Yönetmelik yürürlükten kaldirildi.
16 Temmuz 1982 tarihli Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Kamu Kurum ve Kuruluslarinda Çalisan Personelin Kilik ve Kiyafetine Dair Yönetmeligin 14. maddesiyle hükümleri sakli tutulan yönetmelikler arasindaki “22 Temmuz 1981 tarihli Bakanlar Kurulu Kararina bagli Milli Egitim Bakanligi ile Bakanliklara Bagli Okullardaki Görevlilerle Ögrencilerin Kilik Kiyafetlerine Iliskin Yönetmelik hükümleri” ibaresi yürürlükten kaldirildi.
Kiz ögrenciler, imam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programli liselerin imam-hatip programlarinda tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur'an-i Kerim derslerinde baslarini örtebilir” fikrasi hükümleri sakli kalmak kaydiyla, 1981 tarihli MEB ile Diger Bakanliklara Bagli Okullardaki Görevlilerle Ögrencilerin Kilik Kiyafetlerine Iliskin Yönetmeligin yürürlükten kaldirilan hükümlerin uygulanmasina 2012-2013 ögretim yili sonuna kadar devam edilecek.
Ögrenciler, 2012-2013 ve daha önceki ögretim yillari için okul yönetimlerince belirlenen önlük veya okul üniformalarini 2013-2014 ögretim yilinda giyebilecek.
Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284