Egitimin Temel Sorunu

Ne diyoruz; “Avrupa’daki uygulanan egitim sisteminin aynisini aldik.””
Hani isin içinde Avrupa olunca akan sular durur ya. Avrupa sözü geçince kimsenin söyleyecek bir sözü olmaz ya; genel geçer tek bir dogru vardir oda Avrupa’dir.
Diyelim Iran’da, Suriye’de veya herhangi bir Ortadogu ülkesinde uygulanan egitim sistemini ülkemize getirmeye kalksak. Ülkemizde uygulasak ne olur? Ülkede herkes ayaga kalkar, degil mi?
Etiket Avrupa’dir.
Kötü bir seyde yapsaniz; “Yahu Avrupa’da da böyle” deseniz, tüm mesele biter.
Ama maalesef nerenin egitim sistemini getirirsen getir ülkede egitimin sorunu bitmiyor…
Her ülkenin öznel kosullari farklidir, farklida olacaktir. O nedenle alinan egitim sistemleri bize uymuyor.
Egitim sistemleri ülkenin göstermis oldugu faaliyet alanlarina göre sekillenecektir. Diyelim Almanya’da motor sanayisi çok fazladir. Meslek Liseleri, üniversiteler vb bu meslek alanlarina yönelik yapilanacaktir.
 Japonya’da teknoloji çok ileri düzeyde oldugu için, teknoloji alanina yönelik meslek liseleri ve üniversiteler olusturulacaktir.
 Ülkemizde Uzay mühendisligi diye bir bölüm açilsa. Ne olur oradan mezun olan?
Temel mesele Insanlarin karnini doyurabilecegi bir is bulabilmesidir.
 Gerisi teferruattir.
Insanin temel ihtiyaçlari ve sosyal ihtiyaçlari vardir. Önce karin doyurmak için bir isi olmalidir. Is bulundu mu artik sosyal ihtiyaçlar gündeme gelir.
Ülkemizin is alanlari az, is arayani çoktur. Insanlar, “can benim can” demekteler.
Bir yere memur mu alinacak, binlerce insan basvuru kuyrugundadir.
Meslek liselerinin orta kismi açilirsa sorun çözülürmüs. Erken yasta meslek egitimine baslanmaliymis. Sekiz yil çok uzunmus. Kocaman çocuk nasil meslek edinecekmis.
 Bunlarin hepsi hikâye…
Ülkemizde agir sanayi, orta ölçekli sanayi yoktur. Teknoloji, tamamen disaridan temin edilmektedir. Tarim ve hayvancilik ilkel ve geleneksel yöntemlerle yapilmaktadir.
Avrupa’nin en genç nüfusuna sahip olan ülkemiz, bu genç nüfus potansiyelini is alanlarinin yetersizliginden dogayi yeterli ölçüde degerlendirememektedir. 
Hani deniyor ya egitimde; bu olmadi su olsun! Su olmadi digeri olsun, diye. Hangi egitim sistemi uygulanirsa uygulansin, eskinin yerine hangi yeni egitim sistemi getirilirse getirilsin sonuç hiç degismeyecektir.
Ülkemizde, issizler ordusu hep var olacaktir.
YORUM EKLE

banner284