16. Kalkınma Kurulu Toplantısı Yapıldı

Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından belirli periyotlarla yapılan Kalkınma Kurulu Toplantısı, Konya Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleştirildi.

16. Kalkınma Kurulu Toplantısı Yapıldı
Toplantıya Konya Valisi Muammer Erol, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sabri Gökmen, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Kara, Konya İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Kalkınma Kurulu Başkanı Tahir Şahin’in yanı sıra Konya ve Karaman ilçe belediye başkanları, il müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Sürdürülebilir bölgesel gelişmenin belki de en önemli ayağı; Konya - Karaman için alacağımız stratejik kararlar noktasında bir uzlaşma sağlamaktır. Bu sağlanabildiği takdirde bölgedeki tüm paydaşların katkısıyla elimizdeki sınırlı kaynakları en rasyonel şekilde kullanabileceğimize inanıyoruz. Bu da ancak ve ancak bölgemizin bütününe ilişkin aldığımız kararların her aşamasında etkin katılım ve kararlar üzerinde uzlaşmanın sağlanabilmesine yani birlikte hareket edebilme gücümüze bağlı. Ajans olarak zaman zaman bölgemizdeki farklı kurum ve kuruluşlarla farklı konularda bir araya geliyoruz. Her kesiminin kendi ilgi alanlarına göre öncelikleri değişebiliyor. İşte karar alabilme noktasında önemli olan şey, bu farklı ilgi alanlarını ve önceliklerini ortak bir paydada ve bölgemizin sosyo ekonomik çıkarlarına en fazla hizmet edecek şekilde bir araya getirebilmektir. Her kalkınma kurulu toplantımızda farklı konuları ele alıyoruz. Bugünkü toplantımızda da ülkemizin en başarılı ticaret borsalarından olan Konya Ticaret Borsası’nın modern uygulamalarını ve ajansımız tarafından hazırlanarak web sitemize konulan ve “MEVKASTAT” adını verdiğimiz veri tabanı hizmetini ve bölgemizle ilgili yeni fikirleri ve projeleri ele alcağız. Toplantımızın bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
Açılış konuşmasının ardından toplantının divanı oluşturuldu ve divan başkanlığını Kalkınma Kurulu Başkanı Tahir Şahin yaptı.
Divanın oluşumunun ve Mevlana Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Faaliyet Raporunun okunmasının ardından kalkınma kurulu üyelerine Geleneksel Pazar Anlayışından Modern Borsaya Geçiş” konulu sunum gerçekleştiren Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, “Konya Ticaret Borsası’nın ihtisaslaştığı hububat alanında tarihten gelen köklü ticaret tecrübesi ışığında gerçekleştirdiği yatırımlar, KTB’yi uluslararası arenada Türkiye’nin prestiji ve menfaatleri doğrultusunda yeni bir piyasa organizasyon yapısı ile hizmet üretmeye yöneltmiştir. Türkiye’nin ilk Elektronik Satış Salonu yatırımını gerçekleştirerek geleneksel ticareti modern ticari anlayışla bütünleştiren KTB, bu yatırımını Laboratuvar yatırımı (KLD), 100 bin ton kapasiteli Lisanslı depo yatırımı (ASLİDAŞ), BorsaKonya Aracılık Hizmetleri şirketi yatırımı ile organize bir piyasa yapısına dönüştürerek, organizasyonu içerisinde yer alan iştirakleri ile Türkiye Ticaret Borsaları piyasalarının ihtiyacı olan yeni piyasa yapısını BorsaKonya Tarımsal Ürün ve Emtia İhtisas Piyasalarını (BorsaKonya TÜVEİP) kurarak hayata geçirmiştir.” ifadelerini kullandı.
Bir ürünün gelecekteki spot fiyatının tahmininde genellikle o ürünün vadeli işlem fiyatları belirleyici olduğunu belirten Çevik, “Yeterli derinliğe sahip piyasalarda vadeli işlem fiyatları spot fiyatlarını etkilemektedir. Bu nedenle ülkemizde spot piyasalar ile vadeli işlem piyasası arasında kurulacak sağlam ve sağlıklı bir yapı için Konya Ticaret Borsası (KTB) ile Borsa İstanbul (BİST) 25 Ocak 2015 tarihinde görüşmelere başladı. Görüşmelerde, BorsaKonya Tarımsal Ürün ve Emtia İhtisas Piyasaları’nın (TÜVEİP) anlaşmalı lisanslı depolardan üretilen ELÜS dayanak varlıklı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmelerinin (BVİS) Ocak, Şubat, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Aralık vadeli olarak işlem görmesi, vade sonunda da BorsaKonya üzerinden yapılacak işlemlerle ELÜS teslimatı ile sonuçlanması noktasında anlaşma sağlandı. Anlaşma çerçevesinde, BorsaKonya ile BİST arasında 25 Şubat 2016 tarihinde, yerli ve yabancı yatırımcılara gelişmiş ülke vadeli borsalarında olduğu gibi, Türkiye’de de buğday vadeli işlem sözleşmelerinde fiziki teslimatlı işlem yapıldığı ilan edilmiş oldu. Sistem ile, çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu sistem içerisinde, fiyatlar serbest piyasa koşullarında gerçekçi oluşup, likitide artacaktır. Kaliteli ürün daha yüksek fiyattan işlem göreceğinden, kaliteli üretim teşvik edilerek Türkiye ekonomisi kazanacaktır. Ürün senetleri, faizsiz yatırım araçları olmaları nedeniyle, özellikle faiz hassasiyeti taşıyan yatırımcılar tarafından talep görecektir. Ürünler, ELÜS’ler vasıtasıyla elektronik ortamda el değiştirebilecek. Un, yem, bulgur gibi fabrikaların ihtiyacı olan ürünleri kısa zamanda kolayca tedarik edebilecektir. Gelişmiş ülkelerde tarım ürünleri ticaretinde yaygın biçimde kullanılan vadeli işlem araçları, ülkemizde de yaygınlaşacak, spot piyasa bazında daha derin bir işlem yapısına kavuşulacaktır” ifadelerine yer verdi.
Toplantıda daha sonra Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan MEVKASTAT Veri Tabanı sunumu gerçekleştirilerek Konya ve Karaman’a ait dış ticaret, eğitim, sağlık, istihdam, teşvikler ve destekler konularındaki istatistiki veriler kalkınma kurulu üyeleri ile paylaşıldı ve kurul üyeleri de söz alarak toplantıya dair görüşlerini bildirdiler.
Son olarak toplantı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kalkınma Kurulu Başkanı Tahir Şahin de, “Belirli aralıklarla gerçekleştirilen toplantılarımızda bölgemizi ve ülkemizi yakından ilgilendiren çeşitli konuları ele alıyoruz. Bugün de ülkemizin buğday ambarı olarak bilinen Konya’mızın tarımındaki son durumu ve borsamızın bu yöndeki çalışmalarını dinledik. Tarım konusu ülkemizin geleceğini yakından ilgilendiriyor, özellikle de tarımsal dış ticaret konusu son dönemde bir hayli önem kazandı. O yüzden borsamıza yapmış olduğu bu değerli çalışmalarından dolayı ve teşekkür ediyoruz. Ayrıca ülkemizi ve bölgemizi yakından ilgilendiren konuların istatistiklerini derleyip toparlayarak bölgemizin hizmetine sunan Mevlana Kalkınma Ajansı’na da teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284