Anadolu Basını Ekonomik Sıkıntılardan Kurtarılmalı

10 Ocak 1961 tarihinde çıkarılan ve gazetecilere önemli kazanımlar sağlayan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden bu yana, 10 Ocak’lar ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kutlanmaktadır.

Anadolu Basını Ekonomik Sıkıntılardan Kurtarılmalı

Ahmet KÜÇÜKCİCİBIYIK

Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

Gazetecilik, büyük bir özveri gerektiren, her koşulda, günün her saatinde, haftanın her günü, üstelik tatil veya bayram yapmadan yerine getirilmesi gereken gerçekten zor bir meslektir. Hatta gazetecilik bir meslek olmanın da ötesinde büyük fedakârlıklar gerektiren adeta kendine özgü bir yaşam biçimidir.

Hele ki Anadolu’da gazetecilik, ilişkilerin pamuk ipliğine bağlı olduğu çok daha zor bir meslektir. Bir yanda ayakta durabilmek için maddiyat, diğer yanda ise habercilik ilkeleri doğrultusunda görev yapmak gerçekten çok zordur.

İyisini yazarsanız karşındaki muhatap kerameti kendinde sanırda küçük bir olumsuz haberini yazarsanız da o değil kötü sizsinizdir.

Bugün Basın Bayramı fakat Basının bir dizi sorunları var, bu sorunlarından biri ve en önemlisi ekonomik sorundur.

‘Yiğidi öldür ama hakkını ver’ Atasözümüzden hareketle şunu açıkça belirtmem gerek; 2002 yılında hükümetin doğruluk ve açıklık/Şeffaflık prensipleri doğrultusunda resmi ilanların yeniden düzenlenmesi ile özellikle yerel basına önemli ve büyük bir destek sağlanmıştı. Anadolu basını bu destek sayede yaklaşık 10 yıl her yönden kendini geliştirme imkanına kavuşmuştu.

Ancak bu destek maalesef son yıllarda büyük ölçüde ortadan kalkmaya başlamış ve bugün yerel basın yeniden ayakta kalabilme mücadelesi verir hale gelmiştir.

Demokrasinin en önemli ve vazgeçilmez unsularından biri olduğuna inanılan Basın için geçici ve sözde değil, çözümü belli ve bilinen, öncelikle ekonomik sıkıntılardan kurtarılarak ve çalışanlarının da bazı haklarının yeniden verilerek hakkettiği yere ve asli görevine dönmesi sağlanmalıdır.

Teknolojik gelişmelerin yaşandığı günümüzde, günlük değil, anlık haberlerin paylaşılması ile basının önemi daha da artarken, henüz İnternet Haberciliği konusunda yasal bir düzenleme yapılmaması nedeni ile 250 bin nüfuslu bir Anadolu kenti Karaman’da bile 50 civarında Haber Sitesinin olması, gazetecilik mesleğini yıpratmakta, gerçekten bu mesleğe emek veren gazetecilerin şevkini kırmaktadır.

İdareciler ile vatandaşlar arasında bir köprü görevini üstlenen, aynı zamanda bir kamu görevi yapan Basınının yerelde de bir takım sorunları vardır. Öncelikle doğru haber noktasında habere ulaşmadaki bazı sıkıntıların yanı sıra, Kamu kuruluşlarının birçoğunun gönderdikleri haberlerinin yapılmasında bizlerden beklentileri karşısında, bir aboneliği bile düşünememeleri, özellikle de bazı yapılacak işlerde sadece gazetecilik yaptığımız düşünerek bazı basım işlerini bırakın bizlerden de teklif almayı Karaman dışında yaptırmaları da ayrı bir tezat oluşturmaktadır.

Sorunlar el ele vererek birlik ve beraberlik içerisinde çözülür. Bizler Karaman Basını olarak birlik ve beraberliğimizi bu zor günlerde bile bozmadan, başta Karamanımızın gelişmesi, milletimizin ve memleketimizin bekası ve ülkemizin yükselmesi noktasında her zaman olduğu gibi üzerimize düşen görevi Basın Meslek İlkeleri doğrultusunda yapmaya devam edeceğiz.

Bu düşünceler ile gazeteciliğe emek veren, değer katan, tüm meslektaşlarımın gazeteciler gününü kutluyor, bizlere el veren, gönül veren katkı sunan herkese teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.

Bu arada bugün aynı zamanda ‘İdareciler Günü’ olması nedeni ile, tüm İdarecilerimizin gününü tüm meslektaşlarım adına kutluyorum.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284