Başkan Bayram: “Tarım Bağ-Kur Primleri 2024’de Artırılmalı”

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, asgari ücrete gelecek zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primlerinin de aynı oranda zamlanmasını belirtti.

Başkan Bayram: “Tarım Bağ-Kur Primleri 2024’de Artırılmalı”

Konuya ilgili olarak Başkan Bayram, “Çiftçimizin indirime ihtiyacı varken gelecek sene Bağ-Kur primlerinin asgari ücretteki artış oranında artmasından dolayı en önemli ödeme kalemlerinden biri olan primlerini çiftçilerimizin ödemelerini zorlaştırıyor.  Girdi maliyetlerindeki artış, yaşanan ekonomik koşullardan ve kur artışından dolayı zor durumda olan çiftçi bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanmaktadır. Asgari ücrete gelecek zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primleri de aynı oranda zamlanacak olması çiftçimizin indirime ihtiyacı varken gelecek sene Bağ-Kur primlerine zam yapılmaması Devletimizden beklentimizdir. Bu nedenle en düşüğü 2023'te 3 bin 452 lira lira olan prim artırılmamalı, sabit bırakılmalıdır.

Düzenli primi ödeyebilen çiftçimize de teşvik edici adımlar atılması gerektiğini belirtmek isterim. Bağ-Kur primini  düzenli ödeyenler için 2016'dan beri devam eden yüzde 5'lik indirimin yüzde 10'a çıkarılması  çiftçimiz adına talebimizdir.

Bağ-Kur’da Adaletsizliğin Düzeltilmesi önümüzdeki günlerde torba yasa içerisinde görüşülmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, seçim manifestosunda çiftçinin sosyal güvenlik primlerine destek olacaklarını açıklamıştı. Bağkur’ da Esnaf ve Çiftçi prim gün sayısının SSK’lılarla eşitlenerek 7200 güne indirilmesi düzenlemenin 2. Torba Yasa ile TBMM'ye gelmesi bekleniyor. SSK’lılar 7200 iş gününde emekli oluyor, ama çiftçi ( Tarım Bağ-kuru) olduğu zaman 9 bin günde emekli oluyor. Aradaki prim gün sayısının eşitlenmesi çok önemli. Sonuç olarak özetle, çiftimizin ekonomik sıkıntıları göz önüne alınarak asgari ücrete gelecek zam oranıyla birlikte yeni yılda Bağ-Kur primleri de aynı oranda artış yapılmamalıdır.Bağ-Kur'luların emeklilik prim gün sayılarının 7200'e düşürülmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.Düzenlemenin 2. Torba Yasa ile TBMM'ye gelmesi bekleniyor.

Düzenleme tamamlandığında Bağ-Kur'lular 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı elde edecek. Tarım ve Esnaf Bağkur emeklilik gün sayısının 7200’e indirilmesi kararı ile anayasanın eşitlik ilkesindeki adaletsizlik ortadan kaldırılmış olacaktır” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284